Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С тесла по въпроса за съдебните сгради

Решаването на въпроса със сградите за столичните съдилища стана на хартия и с... теслата. В месианска акция тази седмица министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов разсякоха със замах гордиевия възел. Придружени от правосъдния министър Диана Ковачева и от председателите на Софийския градски съд(СГС)Владимира Янева и на Софийския районен съд (СРС)Методи Лалов, премиерът и дясната му ръка поразиха проблема в сърцето с инспекция на сградата на СРС. Всяка тяхна стъпка беше документирана от медиите, а аудиторията остана поразена от лекотата, с която Борисов чертае с химикалка върху бял лист пътната карта на съдебния сграден фонд. Това, което не се случи две десетилетия, беше нахвърляно пред камерите и фотоапаратите в рамките на минути, а засегнатите юристи, съдебни служители и граждани вероятно са станали разногледи. Ставащото премиерът обясни пределно образно: Тея дни бях като Бай Киро с теслата. Едно време ходеше тука, чука с колчето и вика: Това тука, това там.


Според рисунките, записките и коментарите на Борисов в нов храм на Темида трябва да се превърне т. нар. военно НДК. Там щели да се преместят още догодина Софийската районна прокуратура, Софийският районен съд (само наказателното му отделение)заедно с администрацията им, както и Бюро Съдимост. За целта кабинетът ще вземе 10 млн. лв. от Министерството на отбраната и ще ги даде на Министерството на правосъдието. С тях ще бъде ремонтирана настоящата сграда на СРС на бул. Драган Цанков, за да поеме от Съдебната палата Софийския окръжен съд и Софийската окръжна прокуратура. Срещу 6.5 млн. лв. пък гражданските отделения на СРС ще се съберат в сградата на бившото ГУСВ на бул. Цар Борис III, в която сега работи само едно от тях - т. нар. Брачна колегия. Последните два етажа, които са на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще бъдат прехвърлени на правосъдното министерство, а чиновниците от МРРБ ще бъдат настанени в кв. Дървеница.


Оказа се, че продължилата броени минути инспекция и светкавичното решаване на проблема са представление за пред медиите. Борисов призна, че рокадата във вид на пакетче е замислена отдавна и той вече е одобрил проекта за постановление на Министерския съвет. Оставало само да се удари с чукчето. Той обясни и че други 5-6 млн. лв. щели да отидат за преправянето на огромната конферентна зала във военното НДК, побираща 2000 души. Тя щяла да бъде разкроена на 35 съдебни зали. Заделени били и 4 млн. лв., с които Столичната община да оправи инфраструктурата в района - изграждане на паркинг, преместване на трамвайна линия и т.н. Тунелът под НДК щял да остане само за коли, а улицата откъм двора на сградата да бъде разширена към служебния паркинг с 1000 паркоместа. За капак след четири копки беше обещана пета за нова съдебна палата във Варна. Там щели да отидат 90 млн. лева, които можело да се платят до 2015 г. на три транша по 30 милиона.


Дали обещаното ще стане времето ще покаже, но е ясно, че управляващите не излагат цялата сметка, която са си направили. В края на мандата им обещаната съдебна реформа дори не е започвала, а идват избори. Гони се ефект три в едно - съчетание от пиар, ухажване на съдебната система и повод за поредната серия едри строителни поръчки. Както обикновено те ще бъдат платени с бюджетни средства за сметка на данъкоплатеца.


Изиграният с много смях, веселба, комплименти и единодушие етюд имаше своите знакови реплики. Виж каква армия настройваш срещу нас!, подметна Борисов на Цветанов. Защо, дошли сме тука да решаваме проблеми, отработи паса вътрешният министър. И допълни, че колегата му Дянков е дал съгласие за разходите, а щом двамата вицепремиери и премиерът чертаят тая схема, ясно е какво ще бъде решението. Адмирирам усилията на изпълнителната власт да осигури адекватните условия за работа на съдебната. Всъщност това е истинско държавническо отношение, отчете се съдия Методи Лалов. Повече от това здраве му кажи, сложи черешката на тортата Владимира Янева.


От цялата работа не става ясно взети ли са предвид съображенията на юристи извън обкръжението на управляващите. Както Параграф 22 писа нееднократно в последните години, основният проблем е нетолкова намирането на нови съдебни сгради, колкото тяхното разпиляване. Той изникна остро по времето на тройната коалиция с решението на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева да премести Агенцията по вписванията в кв. Гео Милев, наливайки сума ти пари в полза на частна фирма, построила сграда с друго предназначение. В същото време беше взето и решението за прехвърляне и ремонт на сградата на ГУСВ на бул. Цар Борис III. Адвокати, юрисконсулти, нотариуси и фирми не бяха питани дали им е удобно да търчат в противоположни посоки през центъра на София. Встрани от съдебната цитадела се оказа и сградата на специализираните съд и прокуратура.


Локацията на военното НДК е доста по-прилична като разположение спрямо някои от настоящите и бъдещи съдебни сгради, но е трудно да се приеме като най-доброто решение. Едва ли ще бъде прието лесно и разделянето на Софийския районен съд в две отделни сгради. Поразително е мълчанието на няколко поредни управления по най-логичното предложение за нов съдебен комплекс - между Съдебната палата и билдинга на КНСБ на Солни пазар. Това пространство беше застроено по неведоми пътища с абсурдни и ненужни хотели, а безумието продължава с изграждане на нов небостъргач на метри от сградата на синдиката, срещу което служителите му първоначално протестираха. На това място можеше да бъде изградена нова съдебна палата, която да поеме всички съдебни и съдебно-административни служби. Дали сегашната тесла ще бъде последната?!


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във