Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С ТРИМА АРЕСТУВАНИ ОБЩИНАРИ ВАРНА ГОНИ ГИНЕС

Общинският съвет на Варна е на път да влезе в книгата на Гинес с броя на общинарите, попаднали в полезрението на прокуратурата заради незаконните си афери. Окръжните обвинители в морската столица повдигнаха в понеделник (20 октомври) обвинение срещу общинския съветник от ДПС и собственик на ПФК Спартак-Варна Иван Славков. Обвинението е за образуване и ръководене на престъпна група с цел пране на пари, склоняване към проституция, трафик на хора и разпространение на наркотични вещества. Замeстник окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова съобщи, че след постановлението за задържане на Славков за 72 часа прокуратурата ще внесе искане за налагане на постоянна мярка - задържане под стража. Славков беше преместен от варненската болница Св. Анна в ареста под засилена полицейска охрана.
Прокуратурата е уведомила защитата на футболния бос, че наказателните производства №130 срещу него и №333 - срещу Веселин и Христо Данови и компания, се обединяват. Източници от полицията твърдят, че основен свидетел срещу Иван Славков е неговият бивш съдружник и дясна ръка Веселин Жеков, чието име се свързва с наркогрупировката Фирмата.
По производство №130 ченгетата обискираха офиси на ПФК Спартак, чийто президент е общинският съветник от ДПС Иван Славков. Той е съдружник със сочения за наркобос бивш полицейски командос Веселин Жеков в няколко фирми. След претърсванията във футболния клуб през септември Славков отиде да се лекува в Турция. Екскомандосът Жеков бе обявен за общодържавно издирване по същото производство №130, водено срещу групата на Красимир Кирилов- Дългия.
До момента има 19 лица от Варна, към които са повдигнати обвинения по досъдебното производство, към което е привлечен като обвиняем и Иван Славков, обяви на пресконференция във вторник (21 октомври) Стефка Якимова. Тя уточни, че двама от тях са в следствения арест с прокурорско постановление за 72 часа, 11 са с мярка за неотклонение задържане под стража, трима под домашен арест, двама с парична гаранция, а един е с принудителна мярка подписка.
Шефът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров информира, че още през есента на миналата година полицията е започнала целенасочена работа за разкриване на добре структурирана престъпна група, действаща на територията на морската столица. Обвиненията към организацията са били за наркоразпространение и контрол и извличане на материални облаги от улична и клубна проституция. На 24 март тази година след представяне на доклад в Окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство №130 за наркоразпространение. На 21 юли също тази година е образувано и досъдебно производство № 333 за сексуална експлоатация, добави Димитров. Стефка Якимова пък уточни, че към 17 октомври от събраните доказателства е могло да се направи връзка между двете производства и те са обединени.
По досъдебно производство №130, в което се преля и преписката №333, се работи срещу едно трайно структурирано сдружение с много членове, осъществяващо разнообразна престъпна дейност, разкри заместник окръжният прокурор Стефка Якимова. В рамките на това разследване беше задържан първоначално общинският съветник Веселин Данов и синът му Христо. Структурата е една, но е имало смяна на ръководството й и обвиненията са съобразени със съответните периоди, поясни прокурор Якимова.
Така на практика дългата ръка на полицията стигна и до футболния бос Славков. На 15 октомври той бе обявен за общодържавно издирване, като формалният повод е неявяването му по призовка, коментира Димитров.
Ударите на полицията срещу тази престъпна група продължиха и след задържането на ръководителите й. В края на миналия уикенд, на 19 октомври около полунощ, по варненските улици се е разиграл истински екшън с автомобилно преследване. Задържан е 32-годишният Р.И.Ж., който след 24-часов престой зад решетките е оставен в ареста с прокурорско постановление за 72 часа по обединеното производство №130, поясни полицай №1 на Варна.
Според разследващите по досъдебно производство №130 са натрупани данни за над 80 души, които имат различни задачи в мафиотското сдружение. Като обвиняем е привлечен още на 19 септември тази година и бившият спецполицай Веселин Жеков. На 23 септември Жеков е изправен пред съда и му е наложена мярка за неотклонение домашен арест. По-леката принудителна мярка е резултат от желанието на Жеков да оказва пълно съдействие на полицията.
Доказателствата срещу тримата задържани варненски общински съветници - Веселин Данов, Христо Данов и Иван Славков, категорично сочат, че те са работели в една и съща организирана престъпна група. Според защитата на Славков, с обединяването на двете досъдебни производства - №130 и №333, се цели определени хора да бъдат натикани в ареста. Нищо чудно след една година те да излязат на свобода, без да могат да ги осъдят, твърди адвокат Бранимир Балачев. В шумотевицата около ареста на общинския съветник от квотата на ДПС се включиха и поддръжници на футболен клуб Спартак, които оповестиха пламенната си подкрепа за Славков в пространен протест срещу действията на полицията и прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във