Параграф22 Daily

§22 Анализи

Само двама в съда, на гръб с 325 кила кокаин

В отсъствието на разкрит поръчител, платец и организатор на трафика на коката от "Студентски съд" , МВР и прокуратурата май ни правят на мулета

Вероятно си спомняте онази шега, че за завиването на една електрическа крушка са необходими десет полицаи: един е стъпил върху масата и държи крушката, четирима въртят масата, други четирима обикалят в обратната посока за да не се завие свят на първите четирима, а десетият стои до вратата и пази да не дойде токът.

Съгласни сме, че вицът е сочен, защото ситуацията е хиперболизирана на основата на старото схващане, че полицейската работа е за тъпаци. Иначе подмяната на изгорялата крушка е простичко действие. Представата за суетящите се около масата кийнстоунски полицаи обаче предизвиква смях и никой не се замисля за същността на елементарната подмяна.

Подобен ефект има и обвинението на Софийска градска прокуратура срещу онези двама несретници от "Студентски град", в чиято квартира на ул. "Професор Атанас Иширков" бяха открити умопомрачителните 325 кила кокаин.

  

Както стана известно тази седмица, прокуратурата е внесла в съда обвинение по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, а на подсъдимата скамейка ще се озоват само Николай Петров и Манол Николов. Никой друг, само те!

В случая държавното обвинение ни предлага един наистина добър виц: двамата несретници, единият от които е

пенсионер по болест и е с ампутиран крак,

са организирали целия канал: купуването на коката, трафикирането ѝ през девет земи в десета, вкарването ѝ в България, прибирането ѝ в депото, подготовката ѝ за по-нататъшна експедиция - по света и у нас! Хумореската наистина си заслужава бурния смях. А когато доуточним, че двамата са извадили от джобовете си общо 78.785 млн. лв., за да си напазаруват дрогата наедро, направо... да се скъса човек от кикот!

Прокуратурата обаче е сериозна, а от подопечната разследваща институция МВР мълчанието е гробовно. В съобщението си държавното обвинение ни насочва към онези факти, които са "заковали" двамата извършители на подсъдимата скамейка - в апартамента им не е открита само дрогата, но и електронна везна, машина за вакуумиране, тетрадка с ръкописни записи, цифри и знаци, както и техни дактилоскопни следи и клетъчен материал, съвпадащ с ДНК-профилите им. 

Със сигурност тези доказателства ще пратят Николай и Манол в затвора, където ще бъдат посрещнати като титани на наркотрафика. Досега хората от подземието правеха какви ли не фокуси и харчеха какви ли не пари за мулета, охрана, транспорт, адвокати, финансови спецове, чадъри в структурите на властта и прочие, само и само да прекарат някой и друг килограм дрога на печалба. Докато 32-годишният Николай Петров от монтанското село Златия и колегата му Манол от Тополовград

са докарали до София цели 325 кг кока

само с "ей тия" четири ръце и три крака?!  Ако не броим протезата на Манол, открита в ателието на ул. "Професор Атанас Иширков" при обиските...

По всичко личи, че съдебните заседания по делото ще са повече от интересни. Направо тръпнем в очакване да научим как двамата са организирали трафика на коката, откъде са я купили и как са се сдобили с парите за нея. Ето на тези три простички въпроса МВР и прокуратурата все още не са дали дори половин задоволителен отговор. Може би, защото някак си не е удобно и е по-добре истината да остане скрита.

Да припомним, че след шокиращата находка в "Студентски град" шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев бе категоричен, че много малка част от кокаина е била предвидена за разпространение в България. А наблюдаващият прокурор Павел Панов конкретизира и посоката на износа - Азия и Западна Европа. Откъде знаят - дали защото Николай и Манол са им казали, или пък са получили анонимна електронна поща?

Шегите са си шеги, но експертното мнение е, че депонирането на такова количество кока в столицата

не е възможно без "висок чадър" в службите.

Експертите обаче ще останат разочаровани - за чадър на предстоящото дело срещу двете "мулета" няма да стане дума. Няма да бъде издирван и поръчителят на пратката, нито пък ще се търсят съучастниците тук и зад граница... Просто защото делото срещу Петров и Николов ще се движи в ултимативно начертан коловоз: те ще бъдат съдени за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Когато връщаме лентата на събитията година назад, не можем да се отървем от някои размисли. Поради липсата на повече факти те биха могли да се определят като теория на конспирацията, но... какво да се прави. След като т. нар. компетентни органи мълчат и си правят каквото им е удобно, ние - всички останали - само ще ръкопляскаме, при това мълчешком? 

Такава "конспирацийка", например, се оформи след ареста на шефа на отдела за противодействие на наркоразпространението в ГДБОП Цветан Методиев Панков и началника на сектора със същата насоченост Кирил Ванков. "Колегиалната" спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" бе финализирана на 26 юни 2020 г. - само два месеца след находката в "Студентски град". Двамата антимафиоти бяха обвинени

за получаване на подкупи от групи за наркотрафик

и наркоразпространители, за неутрализиране на конкуренти срещу заплащане и за авансово предоставяне на информация за предстоящи хайки, операции и разследвания.

Още по-подозрително (т.е. любопитно) е, че всичко се случва по време на среща на Панков с люлинския дилър Росен Кръстев - Стъкларя. Вече стана известно, че разработката срещу двамата антимафиоти е плод на негов сигнал срещу тях. Панков и Стъкларя се виждат под моста в квартал "Захарна фабрика", ченгетата от "Вътрешна сигурност" в МВР атакуват, след като Стъкларя пъха 5000 лева в джоба му.

Да припомним, че щедрият дилър е част от бандата на Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Златомир Запрянов. Към нея Стъкларя се присъединява след стаж в прочутата "Банда на чуковете", срещу чиито босове Христофорос Аманатидис -Таки и Христос Вартенян - Исуса се води дело, образувано по разработка на Панков, Ванков и колегите им от ГДБОП. Един от

свидетелите на обвинението е самият Стъклар.

Та точно този субект, който се оказва ключов очевидец в защита на тезите на обвинението в делото срещу Таки и Ицо Исуса, дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър над него от 2017 г. насам. Доказателство за водените разговори между двамата били записки, които съпругата на Кръстев си водела, докато той разговарял с Панков на включен високоговорител...

На заседание в спецсъда по делото срещу двамата антимафиоти стана ясно, че показания срещу Панков и Ванков пред съдия са дали също Радо Ланеца, Весо Паяка и Златомир Запрянов. Те пък разказали, че антимафиотите взимали такса "спокойствие" и от конкурента им Ивайло Стойнов - Турчина.

Той бе арестуван през ноември 2019 г. след оперативна разработка на атнтимафиотите с фиктивна сделка за дрога, водена от агент под прикритие. Тогава стана известно че най-върлия конкурент на Турчина се казва Радмил Ранев - Ланеца. Но... неговата структура се оказа разбита три месеца по-рано - през август 2019 г. - пак от Панков и Ванков и колегите им в отдел "Наркотици" на ГДБОП.

Двамата антимафиоти бяха освободени от работа и тикнати в предварителния арест. Броени часове след скандала,

оставка хвърли и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов,

гальовно наричан по пресконференции от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов "Доктор Рос".

На 21 януари т.г. Кирил Ванков бе пуснат на свобода под парична гаранция от 5000 лева. Толкова, колкото Стъкларя бил пъхнал в джоба на шефа му Панков. А няколко дни по-късно - на 25 януари - прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу "супермулетата" Николай и Манол за 325-те кила кокаин.

И в смесицата от вицове, съвпадения, кръвосмесителни за органите на реда и прокуратурата отношения с наркобосове, остава впечатлението, че не Николай и Манол са мулета, а всички ние...

Facebook logo
Бъдете с нас и във