Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САМО ЕДИН ОТ ЛЪЖЕМАКЕДОНЦИТЕ В АРЕСТА

Една наивна наглед грешка, доказваща обаче, че в желанието си да информира за блестящите си успехи, МВР първо говори, а после проверява, излезе наяве по време на делото срещу лъжемакедонците, пострадали при престрелка в Белите брези на 11 юли. Това стана ясно във вторник вечерта, (24 юли), в Софийския районен съд (СРС), където Софийската районна прокурактура (СРП) внесе искане за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на сърбите Жарко Предраг Момчилович и спътницата му в живота Мария Воислав Рогошич, пострадали при стрелбата.
Както вече е известно в екшъна Лице назаем, с впечатляващото участие и на главен комисар Валентин Петров, шеф на Националната полиция, най-напред бе развенчана хипотезата, че случаят е свързан с Ненад Миленкович.
После не без помощта на Параграф 22 бе изяснено, че Миленкович не е сред босовете на Земунския клан. По едно време в напрегнатия сюжет се появи и драматична латино-нишка, според която раненото при престрелката бебе е роден син на Миленкович. След като лъсна истината и за тази теза, най-накрая се оказа, че в случая МВР в лицето на полицай № 1 е направила и някои дребни фактологични грешки, които някак не се връзват с претенцията за суперпрофесионализъм.
По време на пледоарията на обвинителя от СРП Мартин Бешков стана ясно, че Жарко Момчилович е обявен за общодържавно издирване заради влязла в сила ефективна присъда от две години лишаване от свобода за наркотрафик: Това е една от причините да използва неистински документи, за да се укрие от съдебните органи в Сърбия. Това се доказва и от отказа му да отговори на въпроса ми дали е осъждан в Сърбия, разкри още магистратът в червена тога.
Добре че в обвинението си прокурорът не се позова на някои факти, изнесени от шефа на НСП главен комисар Валентин Петров на 16 юли на специална пресконференция в сградата на Националната полиция. Тогава полицай № 1 стана жертва на мерака си да обясни колко черен е дяволът в лицето на ранените сърби и приши двегодишната присъда за трафик на дрога, плюс още една за насилнически действия от пет години, вместо на Момчилович, на тежкоранения Йовица Лукич. На Лукич обаче му е все едно, защото му предстои дълга борба за живота му, след като куршум го прониза в главата.
Две седмици след инцидента равносметката е повече от печална - от широко рекламираната като банда на т. нар. Земунски клан в ареста за постоянно засега се намира само... един. Жарко Предраг Момчилович и майката на детето му Мария Воислав Рогошич, които бяха обвинени за притежание на високорискови наркотици (чл.354а, ал.3, т.1, вр.ал.1 от Наказателния кодекс) и притежание на незаконно оръжие и боеприпаси в голямо количество (чл.339, ал.2 от НК). Първото обвинение предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2000 до 10 000 лева, а второто затвор от три до осем години.
Според прокуратурата двамата са извършили престъпленията в съучастие с Йовица Лукич, който е в тежко състояние и веднага, след като се възстанови, ще бъде подведен под наказателна отговорност по същите обвинения.
Жарко Момчилович е обвинен и в още две престъпления. Едното е по чл.279, ал.1 от НК и гласи: Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до тридесет лева. А другото касае умишлено вписване на неверни данни в официален документ и предвижда затвор до две години или пробация (чл.314 от НК).
Съдията Емил Желев обаче тикна в ареста само Момчилович, защото при по-лека мярка обвиняемият можел да се укрие. Що се касае до спътничката му Мария Рогошич магистратът отсече, че тя трябва да кърми шестмесечното си бебе Вук. Чистото й криминално минало бе причина съдията да й определи парична гаранция от 1000 лева.
За спътницата си се застъпи и Момчилович:Не съм такъв престъпник, какъвто се опитват да ме изкарат. Мария идва от почтено семейство и не е правила нищо лошо, какъвто и да съм бил аз - добър или лош. Нямам нищо общо с намереното в апартамента. Чувствам се виновен само за използването на фалшиви документи, призна той.
За краткия си престой в България двойката Момчилович и Рогошич са пребивавали на различни места. Около две-три седмици са били в апартамента, нает от техния приятел Йовица Лукич на ул.Проф.Атанасов №13А, ет.3, ап.5 в квартал Бели брези, пред който стана престрелката. Били са и в жилище под наем в Пловдив, на ул.Спартак №46, казаха пред съда обвиняемите.
При обиск в апартамента на Йовица Лукич на 12 юли разследващите откриха 92 грама кокаин, пет грама амфетамини, три преправени от газови в бойни пистолета (като единият от тях е със заглушител) без разрешително, общо 138 бойни патрона и множество боеприпаси.
По време на разследването от Интерпол са предоставени дактилоскопни отпечатъци на обвиняемия, които доказват, че той не е Игор Момировски. Извършена е и техническа експертиза, според която документите му за самоличност са фалшиви.
След края на заседанието във вторник адвокатът на Момчилович Живко Живков заяви пред репортер на Параграф 22, че защитата е постигнала максимума и няма да обжалват решението пред Софийския градски съд. Ако прокурор Мартин Бешков реши да се бори за постоянен арест и за Мария Рогошич и обжалва решението, мярката ще се гледа във вторник (31 юли) в СГС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във