Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САМОКОВЕЦА Е САДИЛ КАРТОФИ, А НЕ КОКА И ОПИУМЕН МАК

Все пак Константин Димитров, известен като Косьо Самоковеца, е бил наистина картофен бос, садил е и е отглеждал истински картофи, а не някакви други съмнителни растения. Той е имал законен доход, от който се е издържал.
В общи линии това показа тройната съдебно-икономическа експертиза, която бе изслушана от Софийския окръжен съд (СОС) в сряда (15 ноември). Делото бе образувано преди две години по искане на Софийската окръжна прокуратура по вече отменената Глава Три от Закона за собствеността на гражданите. Държавното обвинение внесе молба в съда за отнемане на имотите и колите на Димитрови в полза на държавата, защото в периода 1995-1999 г. семейството не е платило данъци в размер на 169 371 лева. Прокуратурата настоява да бъдат отнети вила в курорта Боровец, земята, върху която е построен хотел Константин Палас, апартаменти в София, Варна и Самоков и седем автомобила.
Експертизата обхваща именно периода от 1995-1999 година. Според нейните заключения за тези години Косьо и съпругата му Ангелинка са имали доход в размер на 450 017 долара, а разходите им са били 375 593 щатски долара.
Прокуратурата остро протестира срещу изследването на тримата експерти. Според държавното обвинение доказаните доходи на семейство Димитрови се разминават драстично с цените на придобитите от тях имоти. Прокуратурата представи справка, според която законните доходи на Самоковеца от 7 септември 1990 г. до края на 1999 г. са 101 198 лв., докато имотите са на стойност 263 643 лева. Само седемте автомобила на Константин Димитров струват над 95 000 лв., възмути се прокурорът по делото. Той поиска нова експертиза, но съдия Нели Куцкова отхвърли искането и заяви, че ще произнесе с решение в законовия едномесечен срок.
Както вече бе споменато, делото за имотите на Самоковеца започна няколко месеца след неговата смърт. Константин Димитров бе застрелян на 6 декември 2003 г. в Амстердам.
На 30 август 2006 г. срещу съпругата на Самоковеца - Ангелинка Димитрова, беше повдигнато обвинение за пране на пари, придобити от контрабанда (чл.253 вр. с чл.242 от Наказателния кодекс).
Според разследващите през 2001 г. Ангелинка Димитрова е натрупала милиони от контрабанда, извършена приживе от съпруга й Косьо Самоковеца. За да изпере парите си, тя започва да строи хотели по Черноморието.
На 27 септември обаче се разрази истинска драма. Оказа се, че прокурорът по делото срещу Ангелинка - Пламен Марков, не е поискал от съда да се наложи възбрана върху имуществото й. Тя се възползвала от този пропуск и успяла да продаде хотел Константин Палас на собственичката на Инвестбанк и на Феста холдинг Петя Славова.
Главният прокурор Борис Велчев отстрани Марков от делото и го възложи на Нели Сигридова от Софийската окръжна прокуратура. На 24 октомври от държавното обвинение се похвалиха, че имотите, фирмите и банковите сметки на Ангелинка най-накрая са блокирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във