Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САМОКОВСКИЯТ ХАЙДУТИН ОТКРИ ПОРЕДНОТО СИ ПРИЗВАНИЕ

Безспорният хит в тазгодишните избори е поредното прераждане на Юри Галев, по-известен като Самоковския хайдутин: на местните избори той влезе в Самоковския общински съветник от листата на Атака.
Славата на Юри Галев се разнесе преди петнайсет и половина години, когато той реши да ознаменува освобождаването на своя приятел Иво Карамански от пандиза по подобаващ начин. След като посреща Кръстника пред парадния вход на Софийския централен затвор на 17 май 1995 г., Галев и бодигардовете му организират нещо като... празничен фойерверк: нахлуват в бара на хотел Рила, където тумба висаджии купонясвали по някакъв повод, и откриват... безразборна стрелба с автомати, пистолети и пушки-помпи. За щастие екшънът се разминава без жертви, но по-интересното е друго: по някакъв чудодеен начин Галев и компания се разминават не само със затвора, но и с предварителния арест..
Около месец по-късно - на 10 юни 1995 г., Галев и хората му отново вадят пушкалата, но този път по конкретен повод: спор за територии с бъдещата звезда на борческата империя ВИС - Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Схватката се разиграва в родното село на Галев - Бели Искър, а сценарият е до болка познат: докато Косьо и хората му се веселят в най-голямата местна кръчма, Галев и юначагите му откриват стрелба с автомати, пушки и пистолети... през прозорците.
От пукотевицата Самоковеца излиза абсолютно невредим, но куршумите на Галев и компания оставят инвалид за цял живот сервитьорката Виолета Китина и изпращат в болница един от съселяните на самоковския хайдутин и... подполковника от РПУ-Самоков Николай Паунов.
Паметната 1995 г. Галев завършва подобаващо. Навръх Нова година той и хората му организират зрелищен масов побой, при който така разглобяват една дискотека в Монтана, че вместо на 1 януари 1996 г. кротко да разпуска с бира и шкембе чорба, Галев се озовава в следствения арест, където прекарва 26 денонощия. Десетина-петнайсет дни по-късно обаче адреналинът на буйния самоковец отново удря в тавана и отново по познатия тертип - нахлуване в бар и безразборна стрелба с автомат в тавана и във витрините зад тезгяха на бармана. Различен е само обектът, където Галев освобождава напрежението си: бар Струма в Перник.
Следва тригодишно затишие или поне полицейските сводки мълчат по въпроса какво точно прави Юри Галев. През лятото на 1999 г. обаче той отново излиза на сцената в типично свой стил: на 12 юни вечерта нахлува в хотел Рила в Боровец и потрошава бара.
Две години по-късно самоковският хайдутин пак попада в полезрението на полицията. На 16 август 2001-а МВР разпространява официално съобщение за отвличане, извършено от Юри Галев и хората му.
В полицейската телеграма, с която Галев е обявен за общодържавно издирване, се посочва, че търсеният мъж е средновисок с чуплива коса, леко плешив, с дрезгав и басов глас, а постоянният му адрес е София, ж. к. Света Троица, бл. 366.
Половин година по-късно Галев най-сетне е задържан, а съдия Вера Чочкова от Софийския районен съд му налага постоянна мярка за неотклонение задържане под стража по обвинение за отвличане на две танцьорки от Бони бар в Боровец и за блудство с едно от момичетата. По време на мярката в съда бе представена справка от следствието, според която Юри Галев има само три висящи досъдебни производства, които към днешна дата сигурно са прекратени поради изтичане на давност. Горе-долу същата е и съдбата на делото за отвличането, защото данни за внесен обвинителен акт срещу Галев няма.
През ранната зима на 1999 г., когато по заповед на покойната шефка на Дирекция Национален строителен контрол Светлана Гебрева незаконният хотел на Галев в Боровец бе сринат до основи, самоковският хайдутин се преквалифицира в собственик на футболния клуб Рилски спортист. А днес, близо девет години по-късно, той откри своето трето истинско призвание: да ръководи съдбата на община Самоков. Дай, Боже, всекиму такова чисто съдебно минало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във