Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Самопомощ

Учителка по български език и литература събра очите на криминалистите с въоръжен грабеж на банков офис, извършен преди месец в Плевен. Маскираната с шал и слънчеви очила педагожка Поля Даскалова от Славяново отмъкна 21 600 лв., след като заплаши с пистолет-играчка служителите на банката и после избяга. След задържането й в сряда младата жена призна, че прави отчаяни опити да погаси дълговете на своя съпруг, заради които домът на семейството с две деца е обявен за продан от съдия-изпълнител. Престъплението е тежко и предумишлено, защото Даскалова е наблюдавала офиса в продължение на седмица.
НО! Адвокатът й ще се облегне на следните обстоятелства - подзащитната му е с чисто, ама наистина чисто съдебно минало. Председател е на местното читалищно настоятелство, нейните колеги, приятели и съседи я оценяват като добър професионалист, като изключително ерудирана и дейна личност. Неотдавна спечелила Зелена карта и единственото, за което мислела, било да зареже всичкото признание и престиж в свидната татковина и да търси спасение от мизерията в Америка.
Не само адвокатът на Даскалова ще поеме с охота подобно предизвикателство. Социолози, психолози и феминистки също има над какво да бъбрят. Но истината е проста - вече не само закоравелите отрепки търсят решение в пищова. Онези, на които им идва да го извадят в търсене на справедливост, са толкова много, че е опасно да бъдат преброени. Отначало се надяват на помощ от администрация, полиция, прокуратура. И като ги обгрижат всичките тези, не вадят пищова единствено заради надеждата за справедливост в съда. А след неговата намеса осъзнават, че им трябва автоматично оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във