Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Sans changement*

Петьо Петров

Видният столичен следовател Петьо Петров, известен и с впечатляващия си прякор Пепи Еврото, няма да бъде разследван за провокация към подкуп. По всичко изглежда, че няма да получи и дисциплинарно наказание, защото според част от членовете на ВСС вече е влязла в действие предвидената в закона давност. Оттук нататък остава само едно: бившият министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесменът Тенчо Попов да осъдят държавата, дори по няколко пъти. А всички ние ще им изплатим обезщетенията. И керванът ще продължи да си върви по старому - без виновни, без наказани и без никаква промяна. Ситуацията е sans changement, както казват французите (без промяна).

Новината, тиражирана неофициално в публичното пространство, че Софийската градска прокуратура е отказала да повдигне обвинение на Петьо Петров, защото нямало доказателства за "субективната страна" на престъплението, вдигна шум до небесата. От ведомството, ръководено от Христо Динев - СГП, не се чу ни вопъл, ни стон.

Да припомним за какво всъщност става дума. През февруари тази година, след близо пет години размотаване по инстанциите, Върховният касационен съд окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесмена Тенчо Попов. Те бяха обвинени, че са предлагали подкуп именно на следователя Петьо Петров, за да "смачка" едно разследване. Само че от мотивите на оправдателните им присъди следва изводът, че според ВКС няма доказателства тримата да са извършили такова престъпление, и дори нещо повече: съдиите определиха случая като "емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение"...

Малцина си дадоха сметка, че в случая съдът говори за престъпление, организирано извършено от група лица на различни властови нива в държавата, от хора с влияние и "подходящ" инструментариум за действие. И че такова престъпление със сигурност не би било по силиците на един-единствен следовател, пък бил той и Пепи Еврото - дори само заради факта, че всяко негово действие е ставало под "зоркия поглед" да наблюдаващ прокурор.

Въпреки страшната констатация на ВКС обаче до грандиозен скандал не се стигна. Имаше една-единствена реакция: на Петьо Петров, който веднага напусна началническия си пост в следствието. Незабавно бе образувана и проверката, която трябваше да установи дали и всички останали длъжностни лица освен Петьо Петров, участвали в разследването, не са извършили престъплението "провокация към подкуп". И ако е вярно, че проверката на всички лица, замесени в скандала за няма и месец, вече е приключила - очевидно се очаква да надуем фанфарите в чест на прокуратурата, която толкова бързо си е свършила работата.

Само че няма да го направим. Не за друго, а защото още преди месец, когато тя започна, бяхме категорични, че от нея нищо не може да се очаква. Освен едно: да позволи на държавното обвинение просто да си измие ръцете.

Да поясним, че недоказаната "субективна страна" на нормален език означава, че липсват достатъчно данни Петьо Петров да е действал умишлено. А освен това законът изисква да се докаже и че извършителят на такова престъпление е имал и специална цел: "с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа", пише в чл.307 от НК. Пита се в задачата как да докаже прокуратурата тази специална цел? Пък и дали тя е била налице изобщо? Или работилите по случая следователи, прокурори и служители на ДАНС или на МВР са имали съвсем друго наум: примерно да угодят на шефа, да си видят имената във вестниците, да си запишат червени точки в биографиите, да направят кариера? Кой да ти каже... Всъщност  никой няма интерес да рови твърде надълбоко в случая, защото би станало страшно - неоцапан няма да остане никой. Затова и скорострелното "претупване" на проверката за действията на Петьо Петров, а покрай него и на всички останали, посочени в мотивите на ВКС, не беше изненада.

Какво ще стане сега? Ами нищо, филмът свърши. Остава да се види само съдбата на главния герой Петьо Петров. Преди няколко седмици той сам подаде молба и поиска да напусне изобщо съдебната власт, но за почуда на всички ВСС отказа да го освободи - за да не си тръгне с куп заплати в джоба, а после да не може да му се потърси дисциплинарна отговорност.

Броени дни по-късно обаче, в четвъртък (26 март), стана известно, че Висшият съдебен съвет отхвърли предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров. Защо? Защото давността за търсене на такава отговорност вече била изтекла. Според ВСС дисциплинарно производство срещу Петров е трябвало да се образува не след решението на ВКС, в което бе записано черно на бяло, че службите на реда и правосъдието са нарушили закона, а още през 2010 г. - когато е тръгнало самото дело срещу Цонев, Сантиров и Попов. Впрочем и тази теза е твърде спорна, защото такава логика води до пълен абсурд: означава да се образува профилактично дисциплинарка срещу всеки прокурор или следовател, че и за всеки съдия, при това по всяко дело, по което работят - ей така, за всеки случай, защото не се знае какво ще стане след пет години във ВКС.

Сега е твърде интересно какво ще направи следователят Петров: ще си оттегли ли молбата за напускане на системата, или не? Ще поиска ли да си остане следовател, при това чист като сълза, без наказателни или дисциплинарни прегрешения, при все одумките на главния прокурор Сотир Цацаров, че вече не го ще при себе си?

Впрочем Цацаров вече сложи нов началник на следствената служба в София. Мястото на Пепи Еврото зае Иван Иванов - единият от прокурорите по делото за присвояване от КТБ, образувано срещу банкера  Цветан Василев, бившия шеф на на надзора в БНБ Цветан Гунев и куп още служители в затворената Корпоративна търговска банка. Назначението не изненада никого.

 

* Sans changement, - (фр.), без промяна

Facebook logo
Бъдете с нас и във