Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САПАРДГЕЙТ

Сагата около източените европари от програмата САПАРД заприлича на епизод от прочутата поредица Звездни войни. След като силите на добрите от ЕС се вдигнаха срещу заподозрените присвоители, те преминаха от глуха защита в атака и отвърнаха на удара.
На специална пресконференция, която трябваше да внесе обрат в сагата със смайващи разкрития, бизнесменът Марио Николов обяви в крайна сметка, че се намираме в ерата на Вишински и демокрацията е загърбена. Процесът срещу мен е скалъпен заради икономически интереси от глобален мащаб, заяви Николов. Според него случаят се раздухва умишлено, за да се покрият по-големи далавери с европари. Какви обаче са те острието от тандема Николов-Стойков не уточни.
Вместо да представи доказателства за невинността си, Марио Николов разви версията за политическа целесъобразност в случая. Процесът се използва, за да покажат властите у нас, че имат контрол върху средствата от еврофондовете, заяви той. На въпрос на репортер от Параграф 22 как ще коментира паралелния процес в Германия и издадените вече присъди там Николов отговори, че знае за това от медиите и досега не е получавал никакви искания от германските съдилища. До нас достигнаха готови обвинения, заяви той. На втори въпрос вярно ли е, че скандалните машини са били пребоядисани в Германия, той се измъкна, че едва ли с една боя могат да бъдат заблудени 30-40 проверяващи. Аз съм сапунче за измиване на мръсни политически ръце, обяви Николов.
Бизнесменът и неговият свидетел, италианецът Еудженио Далолио, демонстираха пред журналисти на видеостена как изглежда закупената от Италия машина, която е чисто нова. Според Николов всички свидетели в процеса са потвърдили, че въпросните машини са чисто нови.
Пресконференцията бе свикана, след като в четвъртък (11 декември) бе даден ход на делото срещу Марио Николов. По съвпадение стартът му дойде ден след като министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви на заседание на Висшия съдебен съвет, че очаква в кратки срокове финални съдебни актове по делата за източване на еврофондовете, магистратите подхванаха най-нашумялото от тях.
В четвъртък Софийският градски съд (СГС) започна съдебното дирене по аферата за източване на близо 7.5 млн. евро по програма САПАРД срещу групата на любимеца на ОЛАФ Марио Николов, съпругата му Мариана, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.
Според обвинителния акт групата на бизнесмена е изнасяла стари месопреработвателни машини от България, демонтирала ги е в Германия, след което ги е връщала у нас, но пребоядисани и документирани като нови.
Съдебният състав прие за съвместно разглеждане два от общо шестте иска на Държавен фонд Земеделие срещу Николов и останалите подсъдими за документна измама. Двата граждански иска са за близо 3 млн. лв. без лихвите.
На съдебното заседание се явиха 12 от общо 21 свидетели. Сред тях бяха Асен Друмев, бивш директор на ДФ „Земеделие (и той подсъдим за източване на пари по САПАРД) , Владимир Карамишев, бивш заместник изпълнителен директор на фонд „Земеделие, бизнесменът Людмил Стойков. Съдът реши, че Людмил Стойков, заедно с още трима свидетели ще бъдат разпитани на заседание, насрочено за 21 януари 2009 година. Стойков заяви в кулоарите на съда, че няма нищо общо със случая.
Няма група Николов - Стойков, питайте ОЛАФ защо е посочила такава група. Може би целта е друга, възмути се бизнесменът, който във всички доклади за източване на пари от еврофондовете върви като сиамски близнак с Николов. В интерес на истината обвиненията към Стойков по аферата САПАРД отпаднаха, но все още го разследват за пране на пари, за което той твърди, че още не е разпитван. Стойков обясни присъствието си в залата като свидетел заради негово участие заедно с Николов във фирмата Еврофриго, чрез която, (според прокуратурата), наред с верига и от други фирми са извършвани нарушенията. По-късно същия ден Стойков разпространи отворено писмо до медиите, в което настоя повече да не го свързват с Марио Николов.
И Марио Николов отрече да съществува група „Николов - Стойков. „Ако говорим за престъпна група „Николов, такава съществува само в нечии глави, включително и на хора от ОЛАФ. Разберете как се събират доказателства в тази демократична държава, известна с фашисткия си режим, каза Николов, визирайки Германия. Според него практиката на германската система е 80 % от наказателните дела да завършват със споразумение. „Вие не знаете ли, че според Гергана Грънчарова ние трябва да бъдем осъдени, и то - максимално бързо. Ние сме пречка за отпускането на европейски пари - каза подсъдимият.
В полза на Николов в съда дойде да свидетелства италианският бизнесмен Еудженио Далолио, който декларира, че машините, закупени от Николов, са били нови, а не втора употреба. Италианецът допълни, че всичката техника, която е доставил, е била нова. Той бил представител на фирмата Симпак и се занимавал с доставка на подобен тип машини от 30 години. Тук съм, за да потвърдя, че машините са нови, и имам доказателства за това, каза гражданинът от Апенините.
Нека припомним, че в тази аферата по САПАРД са замесени и двама граждани на Германия, които вече имат влезли в сила присъди, и един швейцарец. Очаква се единият от германците да даде показания и пред българския съд. В хода на разследването са разпитани над 30 свидетели и е събрана информация от 35 банки.
Мегаделото се наблюдава внимателно от Европейската комисия и от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която през лятото предупреди българските власти, че съзира политически чадър, разпънат над Марио Николов и партньора му Людмил Стойков. Имаше се предвид, че двамата бизнесмени, определяни от ОЛАФ като група, контролираща престъпна мрежа, са спонсори на БСП и на президента Георги Първанов.
Същият ден, когато Марио Николов и Людмил Стойков кръстосваха шпагите си с Темида. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че във ВСС са представени два доклада от работни групи, които наблюдават 30 знакови дела в България. Сред тях е и проверката по делото срещу братята Маргини. Бих искал да има по-бързо осъдителни присъди, но законодателството ни е доста формализирано и ако не спазваме законовите процедури, бихме се превърнали не в съд, а в трибунал, заяви Груев. Друг член на ВСС - Пламен Стоилов, беше и по-краен. Той заяви, че наказателното законодателство, Наказателният кодекс, е абсолютно формализиран до степен, до която блокира фактически прилагането на наказателното законодателство....
Той хвърли вината върху законотворците, които заявявали, че в момента нямали готовност да коригират тези текстове от процесуалния кодекс, които затрудняват хода на делото.
Явно и двамата висши магистрати си дават ясна сметка за дереджето, до което са ни докарали хората, пишещи тези закони. В същото време те пък се оплакват от безкрайното отлагане на делата и от липсата на осъдителни присъди. Ситуацията много напомня на онзи виц за хипопотама - хем до шията в калта, хем отворил ей такава уста...

Facebook logo
Бъдете с нас и във