Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САС в игра за милиарди

ВСС търси "правилния" съдия, под чийто поглед и ръководство ще се преразпределят останките от съборената КТБ.

Веселин Пенгезов
S 250 6db83143 4620 4538 a7c0 13ddad466a71

Задавали ли сте си въпроса защо е толкова важно кой ще оглави Софийския апелативен съд (САС)? Ами отговорът е простичък: това е последната съдебна инстанция по същество, а това е изключително важно. И ще бъде, особено при преразпределянето на милиардите от срутената Корпоративна търговска банка. Затова са и толкова силни съмненията, че се търси удобен, зависим и послушен човек, който да направи нужното, за да отидат парите и имуществото  в "правилните" ръце.

Всъщност, кой ще е новият председател на САС ще видим тепърва - предстои третата поред процедура. Защото в сряда (19 ноември) Висшият съдебен съвет за втори път не успя да избере нито един измежду двамата кандидати за поста: устатия Веселин Пенгезов и сегашния и.д. началник на САС Стефан Гроздев. Очевидно и двамата се оказаха недостатъчно подходящи.

Всъщност, че Пенгезов няма шанс да оглави отново САС, беше ясно отнапред. Не само заради твърде спорната му репутация - през годините неговото име бе свързвано с доста скандали, но досега той все оцеляваше и дори вървеше напред, напук на всичко и на всички. Но това беше до април тази година. Тогава  Пенгезов, който бе административен ръководител на САС, беше отстранен от поста си заради обвинение в злоупотреба с европейски средства. Срещу него, срещу бившия шеф на Военноапелативния съд Петър Петков и шефката на кабинета на премиера Орешарски Мария Дивизиева бе образувано досъдебно производство за присвояване на средства от програма ОПАК, отпуснати през 2010 година.

Нямаше как да не направи впечатление, че разследването започна четири години по-късно от евентуалната злоупотреба, при това точно в навечерието на изборите за нов административен ръководител на САС. И на практика  благодарение на това прашасало обвинение Пенгезов беше своевременно "отстрелян" и загуби шанс за втори мандат. "Оттогава никой не ме търси за нищо", обясни в сряда Пенгезов, като го питаха как върви разследването по делото му.

Тогава, когато Пенгезов бе отстранен, никой все още не подозираше, че дългогодишният достлук между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски вече се е разсъхнал. Никой не знаеше и какво предстои да се случва с Корпоративна търговска банка. Затова и култовата реплика на Пенгезов: "Доганчо заповяда на Делянчо, а Делянчо заповяда на главния" не успя да предизвика кой знае какво вълнение. Пък и никой не си задаваше въпроси от рода може ли и с какво Пенгезов може много да попречи.

Сега обаче знаем много повече - включително и това, че в сложната игра, която предстои, чрез съдебните решения ще се преразпределят милиарди. В тази игра обаче за случайни играчи място не може да има. А Пенгезов очевидно се оказа такъв - той игра "ва банк" и загуби. На този етап изглежда, че това е окончателно. Въпреки обещанието му, че ще се кандидатира за шеф на САС и при следващите процедури.

Да видим и Гроздев. Че и той е обречен на неуспех стана ясно буквално в навечерието на избора. И тук имаше изненада, защото доскоро се смяташе, че Гроздев има подкрепата на Сотир Цацаров и на членовете на Висшия съдебен съвет, които се вслушват с подчертано внимание в становищата на главния прокурор. Още повече че след отстраняването на Пенгезов от САС Гроздев пое ръководството на съда именно благодарение на Цацаров. Главният прокурор настоя за временен началник на САС да бъде избран заместник-председателят с най-дълъг стаж, а това беше точно Гроздев.

После обаче се оказа, че междувременно и Гроздев се е подредил сред клиентите на прокуратурата. От справките, които е направил ВСС, става ясно, че през годините срещу него са подавани няколко сигнала и са водени няколко проверки, които са били прекратени заради липса на данни за нарушения или престъпления, извършени от съдията. Но един от тези откази да се образува досъдебно производство срещу Гроздев е бил отменен с постановление на Софийската апелативна прокуратура от 9 септември тази година. И преписката е върната за извършване на допълнителна проверка. Защо и как така това се е случило точно в навечерието на процедурата за избор на нов председател на САС, можем само да гадаем. Но съвпадението е повече от впечатляващо.

Като за капак в сряда, докато течеше изборът във ВСС, пред сградата се изсипа бившият  главен мюфтия Недим Генджев с още двама ходжи, които публично "проклеха" Гроздев. Защото преди няколко години той се осмелил да пореже апетитите на Генджев да остане начело на мюсюлманската общност в страната. Впрочем, неофициално се твърди, че преписката, по която прокуратурата е поискала разследването да продължи, е именно по сигнал на Недим Генджев - преди време той публично обвини съдията Стефан Гроздев, че е взел 350 000 евро, за да реши мюсюлманските спорове в полза на конкурентния на Генджев мюфтия Мустафа Хаджи.

Макар и твърде циркаджийски, номерът с проклятието беше много правилно претеглен - привлече всички телевизионни обективи и фотографски камери на репортерите, които дебнеха как ще приключи изборът във ВСС. И клетвата се превърна във факт: Гроздев не успя да мотивира ВСС да гласува за него, той успя да събере едва 11 гласа в своя подкрепа. Защо? Мотиви членовете на ВСС по правило не излагат. Но пък Пенгезов поясни: "Гроздев е добър професионалист, интелигентен мъж, но в определени моменти малко го е страх да прояви твърдост, когато е необходимо". Вероятно точно последната част от тази оценка се е оказала решаваща, защото за това, което предстои да се случва, безспорно ще е нужна твърдост, при това много.
И пак опираме до вечния "Кой"?
Кой ще е "правилният" кандидат, кой ще го предложи, кой ще го избере. И кой ще плати сметката накрая? Май засега е ясен само последният...

Facebook logo
Бъдете с нас и във