Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САЩ ни връщат ценни антики

САЩ върнаха на България ценна колекция от стотици антични монети на официална церемония в генералното ни консулство в Ню Йорк тази седмица. Античните предмети бяха предадени на посланик Елена Поптодорова от представители на Службата за имиграционен и митнически контрол към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Сред присъстващите бяха генералният консул Радослав Точев и представителят на Министерството на вътрешните работи за САЩ, Канада и Мексико Иван Анчев.


Пратката съдържа 546 монети и е задържана от американските митнически и гранични власти по време на съвместно разследване на американските служби, на служители от сектор Трафик на културни ценности в ГДБОП и на българската прокуратура. Незаконно изнесените от България в контрабандната пратка ценности са били предназначени за продажба на колекционери в САЩ.


Сребърните и бронзовите монети с различни номинали датират от предримската , от римската епоха и от Средновековието. Сред тях попадат монети, сечени от Александър Македонски и от неговия баща Филип Втори в древногръцките колонии по Черно море Аполония Понтика и Месембрия (днешните Созопол и Несебър). Пратката съдържа и монети на средновековни български владетели и произхождащи от Византия. Общата стойност на антиките възлиза на около 70 000 долара.


Ценната стока е преминала през организиран канал за трафик на антики от региона на Балканския полуостров към Западна Европа и САЩ, контролиран от организирани престъпни групи, базирани в България.


Колетните пратки са един от най-разпространените методи за трафик на антики, тъй като върху тях трудно се упражнява пълен контрол. Според резултатите от разследвания на ГДБОП може да се твърди, че монетите и предметите, които преминават границата на България, за година са на стойност над 1 млн. щ. долара.


Удовлетворени сме, че имаме възможност да върнем тези ценни антични монети на българския народ. Нашите две държави изпращат послание до тези, които погрешно считат трафика на културни ценности за печеливш бизнес при минимален риск - заяви специален агент Джеймс Хейс от офиса на Службата за имиграционен и митнически контрол за Ню Йорк. Посланик Елена Поптодорова изказа специална благодарност за отличната работа и високия професионализъм при спасяването на ценните антични монети, за да се върнат в родината. Пратката ще бъде предадена на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, която ще я предостави на прокуратурата за приобщаване към материалите по текущо разследване.


От 2007 г. насам САЩ са върнали повече от 6600 артефакта на 24 държави, включително и картини от Франция, Германия, Полша и Австрия, италиански и перуански ръкописи, датирани от ХV до ХVII век, както и културни ценности от Китай, Камбоджа и Ирак.


В резултат на доброто сътрудничество между ГДБОП и немските власти през април беше пресечен и опит за трафик на изключително голямо количество незаконно придобити движими културни ценности - археологически предмети, антични и средновековни монети. Миналия месец в Мюнхен бе задържан изявен български дилър , докато пренасял куфар с антики. При последващи действия на германската полиция в апартамента, обитаван от него, са открити и други антики.


Oбщият брой на предметите надхвърля 5000, сред които има фигури от римската епоха, накити, колиета, обици, пръстени, гривни, фибули, стъклени съдове, икони и други, включително и най-различни по номинал сребърни и бронзови монети на обща стойност над 300 000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във