Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САЩ погнаха поредния измамник

Германският фондов мениджър Флориан Вилхелм Юрген Хом, който преди повече от пет години избяга от испанския остров Палма де Майорка с 500 хил. щ. долара, укрити в бельото и в багажа му, е бил арестуван от италианската полиция на 8 март по обяд в Галерия Уфици във Флоренция. Хом ще бъде съден в САЩ по обвинение в криминални престъпления, внесени на 6 март в съда в Лос Анджелис от инвеститори в хеджинговите дружества на германеца. Те твърдят, че са понесли загуби в размер на 200 млн. щ. долара от вложенията си. Хом е обвинен за конспирация, за схема за телеграфни измами и за измама с ценни книжа. Ако бъде признат за виновен по всички точки, той може да получи до 75 години затвор.


Хом е основател и бивш главен инвестиционен директор на финансовата група Absolute Capital Management Holdings, която от 2003-а е инвестиционен мениджър на 16 фонда, регистрирани на Каймановите острови. Това е посочено в писмена клетвена декларация на агент от ФБР, внесена в подкрепа на съдебното постановление за арест. Absolute Capital е управлявал 2.1 млрд. щ. долара през 2007-а, когато Хом решава да се откаже от замъците и от бляскавия начин на живот и бяга в Палма де Майорка, оставяйки инвестиционен портфейл от трудни за продажба активи. Обвинението твърди, че германецът е извършвал кръстосани търговски сделки с милиарди акции, които на практика стрували центове, с цел да се надуе нереално цената им. Тези операции били осъществявани чрез посредническата компания от Лос Анджелис - Hunter World Markets, един от собствениците на която бил Хом. Транзакциите носели комисиони за него и за Absolute Capital и същевременно завишавали изкуствено котировките на книжата на холдинга.


Според ФБР схемата за измами започнала да се разплита през април 2006-а, когато неидентифициран бивш служител на Absolute Capital изпратил анонимно електронно съобщение до медии и до инвеститори с подробности от манипулациите на акциите, които правели хеджинговите фондове. Хом и главният изпълнителен директор на Absolute Capital - Шон Ейуинг - проследили изпращача с инициали D.P.P. до САЩ и го притиснали да напише писмено опровержение на твърденията си до всеки от получателите на информацията. Въпросният D.P.P. се почувствал застрашен, защото Хом му казал, че има връзки с шайка бандити от Франкфурт, които ще убият доносника, ако предаде шефа си.


Междувременно Хом започнал да продава акциите си в Absolute Capital на изкуствено завишени цени и получил около 40 млн. щ. долара от тях, по данни на ФБР. И на 18 септември 2007-а посред нощ подал оставка и избягал с частен самолет от Палма де Майорка в Панама, снабден с ирландски паспорт на името на Колин Трейнър. По време на бягството освен ирландски Хом имал и германски паспорт, както и дипломатически паспорт, издаден от Либерия.


Щатската Агенция за ценни книжа и фондови борси (SEC) започнала проверка на случая и през февруари 2011-а завела дело срещу Хом и срещу другия собственик на Hunter World Markets. Регулаторите твърдели, че посредникът, чрез който контролираните от Хом фондове купували акции на фирми със символична пазарна капитализация, участвал в помпане на портфейли. Ответниците пускали на борсата акциите на фирми с микроскопична капитализация чрез т. нар. обратни сливания (бел. ред. - поглъщане на публична от частна компания, за да може частното дружество да избегне дългата и сложна процедура за борсова регистрация). Същевременно заговорниците манипулирали цените на акциите на тези фирми и ги повишавали изкуствено преди да ги продадат на осем хеджингови фонда на Absolute Capital, разкрили експерти на SEC. Те посочили, че Хом и приятели работели по тази схема от септември 2005-а до септември 2007-а.


Една от фирмите, чийто акции били манипулирани по горната система, била Pro Elite- организатор и посредник на срещи за свободни боеве (ММА). През септември 2006-а фондове на Absolute Capital купили книжа и варанти на фирмата за 10 млн. щ. долара чрез частна оферта. Pro Elite емитирала акции и за Hunter World Markets, които по-късно били продадени на фондове на Absolute Capital на по-високи цени. През октомври 2006-а книжата на фирмата се търгували по 10 цента всяка на един от извънборсовите пазари - OTC Pink Sheets. Чрез кръстосани търговски операции между хеджинговите фондове на Хом цените на акциите на Pro Elite скочили до 12 щ. долара всяка през април 2007-а. На тази база Absolute Capital отчел счетоводна печалба от инвестицията си във фирмата (която никога не била реализирана) в размер на 25 млн. щ. долара, твърди обвинението. Hunter World Markets спечелил 6.4 млн. щ. долара от продажбата на акциите на Pro Elite на Absolute Capital на нереално високите цени през май 2007-а, като 4 млн. долара от тях били преведени по сметка на Хом в Швейцария. Кръстосаните сделки с книжа на Pro Elite продължили до края на септември 2007-а, като Hunter World Markets спечелил около 14.2 млн. долара от продажбата им на хеджинговите фондове на Хом плюс 1.1 млн. долара от комисиони за търговските операции.


nbsp;

Неотдавна 53-годишният Хом публикува книга за подвизите си, която нарекъл Финансистът измамник: Приключенията на един отвратен капиталист. От нея става ясно, че германецът планирал оттеглянето си от бизнеса с прусашка прецизност. В откъс от немския оригинал на книгата Kopf Geld Jagd, пуснат в германския интернет сайт на Amazon. com, Хом описва себе си като магнат новобранец с лично състояние около половин милиард щатски долара. Той притежавал замъци и нощен клуб на централната улица на Палма де Майорка и се познавал със знаменитости като Майкъл Дъглас и Борис Бекер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във