Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САЩ похвали ГДБОП

Рейтингът на вътрешния министър Цветан Цветанов, който от няколко месеца пада заради скандалите с подслушването и недотам ясният му имотен просперитет, неочаквано се подпря на твърдо. Този път патерицата за сриващия се имидж на МВР-шефа (според изследване на Галъп доверието към него сред българите е паднало до едва 29 пункта) се оказа презокеанска.
Държавният департамент на САЩ публикува в официалния си сайт навръх националния ни празник 3 март (сряда) 28-ото издание на годишния си доклад Международна стратегия за контрол на наркотиците. Есенцията на написаното за България в документа е, че правителството ни, и по-специално Министерството на вътрешните ни работи, в последните няколко години са направили забележителни подобрения в борбата си срещу международния наркотрафик.
Значително постижение е, че България се е превърнала в международно уважаван партньор в борбата с престъпността и показва желание да участва и да води международни разследвания. Прогресът в тази сфера доведе до значителни резултати - заловени големи количества наркотици и арести както в България, така в целия регион, се посочва в доклада.
Щатските експерти, които са писали изследването съвместно с чуждестранни партньори, включително и български, са посочили, че от януари до ноември 2010 г. МВР е конфискувало 115 кг хероин, 6.5 кг кокаин, 61 кг амфетамин субстанция и 125 кг амфетамин таблетки, 25 кг синтетични наркотици и 3000 таблетки с психотропна субстанция, 4 кг опиум, 444 кг марихуана, 1600 кг сух канабис, 1163 кг канабис - зелена маса. От януари до ноември митническата агенция е заловила 190 кг хероин, 10.5 кг кокаин, 27 кг и 3680 таблетки синтетични наркотици, 280 грама марихуана, 10 кг опиум и 390 грама хашиш. Тези данни сочат значителен спад на заловените през 2009 г. количества - митниците са конфискували 719 кг хероин, 234 кг кокаин, 23 кг екстази, 5 кг марихуана, 44 кг хашиш и 588 таблетки психотропни субстанции, се отбелязва в подробното изследване.
Освен успехите на МВР на родна територия отвъдокеанските експерти са отбелязали и ролята на службите ни за ограничаване на наркотрафика по света. Около 110 кг хероин са конфискувани извън България вследствие на дейността на българските служби, а ГДБОП е помогнала и за конфискуването на 223 кг кокаин. Благодарение на оперативна информация от ГДБОП в чужбина през 2010 г. са арестувани 164 българи - трафиканти на кокаин, срещу 90 човека през 2009 година, се посочва в доклада.
Документът съдържа изключително ласкави отзиви за работата на отдел Наркотици в Главна дирекция Борба с организираната престъпност на МВР. Отдел Наркотици на ГДБОП ефективно използва СРС и друго специализирано техническо оборудване, осъществява разузнавателен анализ с цел извеждане на дългосрочни тенденции, взаимодейства добре с партньорите в комплексни многостранни разследвания, се казва там.
Признанието на департамента на САЩ за извършеното от антимафиотите дойде, след като и министерството отбеляза ефективната им работа в противодействието на наркотрафика. В края на миналата година отделът получи колективната награда Полицай на годината. За да получат отличието, натежа и фактът, че регионалният център за борба с трансграничната престъпност в Букурещ високо е оценил работата на българските полицаи и им е присъдил награда за първото шестмесечие на 2010 година. Отличието бе за две операции - едната е проведена съвместно с полицейските служби на България и Сърбия, при която са задържани 8.4 т оцетен анхидрид. Втората е осъществена съвместно от български антимафиоти и от службите на Румъния, при която са иззети 86 кг хероин.
Американските експерти са отбелязали и успешното сътрудничество на ГДБОП с щатската служба за борба с наркотрафика ДЕА. От 2008 г. в ГДБОП е зачислен за постоянно агент от бюрото в Истанбул, който сътрудничи активно с отдел Наркотици. Това допринася за подобряване на взаимодействието между тези звена.
Дългосрочното обучение, осигурено от ДЕА и от Бюрото по наркотиците към Държавния департамент, подобрява възможностите на българските правоохранителни органи да провеждат специализирани наркооперации по летищата, да водят финансови разследвания. Те постигнаха значителен прогрес в разработването и ареста на значими фигури от организираната престъпност, които са съпричастни към трафика на наркотици и към неизброимо число други престъпления. Миналата година е завършила няколкогодишна съвместна операция, при която са арестувани пет лица членове на интернационална криминална група, обвинени в пране на пари.
Щатските експерти обаче констатират и друг факт: че в страната ни напоследък се забелязва ръст в употребата на т.нар. дизайнерски наркотици, които най-често се внасят от Китай, прикрити като безвредни химически продукти. Те не са в списъка на контролираните субстанции, но вече се предприемат мерки за включването им в него, което ще даде възможност на правителството да противодейства на появата на тези нови наркотици.
Докладът твърди още, че в страната ни все още се произвеждат наркотици от вида на амфетамините. Това става в малки лаборатории от домашен тип, уточняват американските експерти. Отглежда се и канабис, но за вътрешния пазар, посочват експертите. В крайна сметка изводът в изследването е, че българското правителство демонстрира политическа воля за борба с организираните престъпни групи и е започнало множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във