Параграф22 Weekly

§22 Анализи

САЩ: Проваляте се в борбата с трафика на хора

България продължава да не покрива много от минималните стандарти в борбата срещу търговията с хора, констатира в новия си доклад Държавният департамент на САЩ. Наред с друг аутсайдер от Евросъюза - Румъния, страната ни се нарежда сред държави като Турция, Таджикистан, Косово и Сърбия. Документът беше публикуван в началото на седмицата и представен от държавния секретар на Съединените щати Хилари Клинтън.
Докладът определя броя на жертвите в този мръсен бизнес на 27 млн. души, които биват подлагани на сексуална и трудова експлоатация и живеят в условията на модерно робство. Класирането е направено в три категории и обхваща 184 държави. Отличниците в първа група са едва 30 и покриват напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора. Във втората категория, в която е България, са включени страни, които не се съобразяват напълно с тези стандарти. Третата обхваща двойкаджиите - държави, които освен че не се борят с трафика на хора, го подпомагат.
Успокоителното е само, че в нашата група са включени най-много страни. Но пък повечето членки от Европейския съюз са твърдо в първа категория, което всъщност едва ли изненадва някого. Освен това сред първенците са и балкански съседи, които чакат на опашката или дори не са започнали преговори за присъединяване към Евросъюза - Македония, Босна и Хърватия.
Както и в досегашните издания на доклада, и този път е пъхната дежурната любезност, че правителството ни полага значителни усилия в няколко сфери - създаването на национален механизъм за насочване на жертвите на трафик на хора, увеличаване на финансирането за деца, жертви на трафик, избягване на преследването на жертвите на трафик. Изводът е, че въпреки напъните не сме постигнали никакъв съществен напредък.
Държавният департамент за пореден път отбелязва, че в тази мръсна дейност у нас са замесени държавни служители, както и че кабинетът не може да се похвали със сериозни резултати в разобличаването и търсенето на отговорност от тях. За пример се посочва, че за цялата 2010 г. не е имало никакви нови съдебни процеси или присъди за държавни служители, замесени в трафик. За капак само 40% от осъдените за трафик на хора в България излежават присъдите си в затвор. Никакъв осезаем ефект не се забелязва и след промените в Наказателния кодекс, с които бяха увеличени наказанията за този вид престъпление.
Държавният департамент отделя все по-голямо внимание не на това какви закони съществуват, а как се прилагат. Мярката за успех вече не може да бъде дали една страна е приела съответните закони. Сега трябва да сме сигурни, че тези закони се прилагат, заявява Клинтън. Конкретно България в миналогодишния доклад блесна с констатацията, че у нас вместо да съдим трафикантите, в съда попадат техните жертви.
В доклада се споменават все пак няколко големи кампании за предотвратяване на трафика на хора и се отчита, че през февруари 2011-а е бил открит втори приют за жертви на трафик. Според американците обаче и в този случай става дума за отчитане на дейност, тъй като бюрократични проблеми не са позволили на съществуващите два приюта да подпомогнат повече от един човек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във