Параграф22 Daily

§22 Анализи

САЩ разследва най-голямата борса за виртуални пари Uniswap

Драматичните обрати в света на дигиталните пари тази седмица изправиха притежателите на виртуална валута пред сърдечна криза. След като в понеделник (6 септември) биткойн успя да пробие границата от 52 000 долара, ден по-късно се срина до 43 100 $. Причина за спада беше решението на правителството на Салвадор временно да затвори цифровия портфейл Chivo и по този начин да прекрати достъпа на салвадорци до виртуални пари.

 

Както е известно Салвадор прие криптовалутата за законно разплащателно средство, наред с долара, което доведе до бум на търсенето и така биткойн се озова на върха (засега) от 52 000 долара. От правителството на южноамериканската държава обясниха, че изключването на портфейла Chivo е чисто технологичен проблем, свързан с увеличаване капацитета на сървъра. След това криптовалутата успя да се възстанови и започна да се търгува на около 45 500 долара.

И докато Салвадор направи

решителна крачка към узаконяване на криптовалутата,

в стремежа си да регулират този пазар на всяка цена, Съединените щати атакуваха най-голямата децентрализирана борса за виртуални пари Uniswap.

Wall Street Journal вече съобщи, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ разследва стартирането на Uniswap и основния разработчик на борсата Uniswap Labs. В публикацията се посочва, че правните експерти на комисията обработват информацията за маркетинговите и инвеститорските услуги на Uniswap.

Както е известно, Uniswap позволява на потребителите да разменят помежду си базирани на Ethereum монети и жетони без централен посредник. Според данни на CoinMarketCap борсата е класирана като най-голямата децентрализирана борса, с обем на търговия за 1.5 милиарда долара, извършена в началото на седмицата.

Новината за разследването идва на фона на повишаващото се внимание на американските регулатори към дейността на индустрията за децентрализирано финансиране (DeFi).

По дефиниция индустрията е базирана на блокчейн-форма на финансиране, която не разчита на никакви посредници, а вместо това извършва транзакции чрез механизми за автоматични протоколи, известни като интелигентни договори. През последните години този вид търговия отбеляза огромен растеж - от 8 милиарда долара през септември 2020 г. до над 174 милиарда долара на 6 септември 2021 година.

През август председателят на Securities and exchange commission (SEC) на САЩ Гари Генслер обяви, че регулаторът подготвя планове  за повече правила, свързани с крипто валутата и насочени към DeFi. В края на месеца август SEC дори подписа сделка за 125 000 долара с компанията за анализи на блокчейн AnChain.AI, за да получи техническа помощ при мониторинг и регулиране на индустрията DeFi.

Предчувствайки развоя на ситуацията, месец по-рано борсата Uniswap бе принудена да свали десетки токен- акции от своята платформа, позовавайки се на нарастващия регулаторен натиск. "Ние наблюдаваме променящия се регулаторен пейзаж“, заявиха тогава от Uniswap.

Повод за изказването бяха думите на Дан Берковиц, председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), който заяви, че платформите за деривати на DeFi вероятно противоречат на Закона за стоковите борси (CEA). "Не само мисля, че нелицензираните пазари на DeFi за деривативни инструменти са лоша идея, но и не виждам как те са законни според CEA", каза той.

Индустрията DeFi е силно разтревожена от законопроект

на Сената на САЩ, отнасящ се до този пазар. Първоначалната му версия предлага невъзможни изисквания за спазване на данъчните разпоредби от страна на крипто-компаниите, бе становището им.

Тези, който работят в DeFi, трябва да разбират и спазват тези регулаторни режими, чиято цел не е да натоварят бизнеса, а да предотвратят трансакции с дълбоки последици за националната сигурност, като терористични атаки, трафик на хора и наркотици, е становището на американските регулатори. И обясняват къде индустрията DeFi е пробиваема: много от разработчиците на компаниите са убедени, че законовите разпоредби срещу прането на пари и финансиране на тероризма не се отнасят за тях. Примерът им е Uniswap, която твърди, че тъй като борсата не контролира средствата в рамките на протокола си, разработчикът й е просто студио за разработка на софтуер и не носи отговорност съгласно изискванията за законите за мръсните пари.

Редица специалисти от сферата на индустрията обаче са на мнение, че напъните на регулаторите няма да засегнат драматично пазара. В съответствие с принципите на DeFi, децентрализираните борси като Uniswap не разполагат с централно лице или екип, отговорен за изпълнението на протокола, управляван и контролиран автоматично от участниците. Регулаторите не разполагат с възможности да затварят интелигентните договори на DeFi, обясняват експертите. Но потенциално биха могли да направят транзакциите на DeFi незаконни, по подобен начин на транзакциите в тъмната мрежа (dark web).

Очевидно битката за регулациите на криптовалутите и пазарите им тепърва ще се разгаря...

Facebook logo
Бъдете с нас и във