Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сбирката на Божков отгърмя, дойде ред на Бобоковите антики

Единственият обитател на колекционерския Олимп в България остана Димитър Иванов-Гестапото.

Сбирката от монети на скитски царе е от 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.
S 250 39a0c014 920f 4623 97e9 cf6d07fc1b9e
S 250 c9db7d61 7c1e 4ef9 be3d 48733304fb18

Каква ще е съдбата на античната колекция на братя Бобокови? Това е един от въпросите, които все още не са се завъртели в публичното пространство, след като баткото Атанас бе оставен в ареста, а "изтърсакът" Пламен излезе на свобода срещу парична гаранция от 1 млн. лева. Това не е маловажен въпрос, макар в суматохата около мъглявата все още трансконтинентална боклукчийска конспирация, изглежда такъв- никакъв!

 

Развоят на събитията след ареста на двамата на 28 май (четвъртък) вечерта показва, че в голяма степен тезите на обвинението са предпоставени, сякаш да илюстрират шеговития израз "Той влезе и почука". 

Не случайно председателят на състава на Специализирания наказателен съд, който гледа в неделя мерките на задържаните, Ангелина Гергинска заяви, че "въпреки известната неяснота на повдигнатото обвинение за организирана престъпна група, то е годно". След което допусна, че на следващ етап обвинителната тезата може да се разколебае или да бъде потвърдена.

Колебанието вече е налице - оказва се, че един от основните играчи в организираната престъпна група - заместник-министърът на екологията Красимир Живков, е назначен на поста през март 2020 година. Дотогава ресорът с отпадъците е бил под крилото на друг заместник-министър - Николай Кънчев, назначен от квотата на ВМРО. А според тезата на обвинението, работата по случая е започнала през януари, а организираната престъпна група е действала през последните пет години. Тоест -

Живков не би трябвало да се вмества в схемата

по никакъв начин.

Същото обаче не може да се каже по отношение на заместник-министър Николай Кънчев. Той вече предизвика вниманието на прокуратурата около скандалите с незаконния боклук от Италия.

В средата на януари т. г. държавното обвинение информира, че при разследване по досъдебно производство е установено, че "с Решение № УО-110/06. 12. 2019 г. на компетентен орган - оправомощен заместник-министър на околната среда и водите, е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия..."

Решението е на Кънчев и е чудно как четири месеца след съобщението на прокуратурата, той все още не е прибран в ареста - така както се случи с организираната престъпна група с участието на Живков и Бобокови.

Точно заради различния аршин, с който държавното обвинение мери в двата казуса,

тезата срещу братя Бобокови е силно разколебана.

И докато прокуратурата търси доказателства, за да аргументира все пак съществуването на организираната престъпна група с участието на братята, и най-вече задържането в ареста с постоянна мярка на по-възрастния, е логично да се замислим за съдбата на колекцията им.

Оказва се, че тя също е била обект на вниманието на прокуратурата през периода 2007-2010 година. Но с изземването й като доказателство - пак за организирана престъпна група - нещата на прокуратурата някак не се получиха.

През февруари 2008 г., под наблюдението на прокуратурата, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) извършва спецакция и обиск в дома на проф. д-р Димитър Драганов - шеф на отдел "Археология" в Историческия музей в Русе. В дома му са

открити и иззети 489 уникални антични монети,

сечени от скитски царе.

Обискирани са още 25 адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас, откъдето са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика. Прибрана е и една напълно комплектувана антична колесница.

След операцията стана ясно, че иззетата колекция от Драганов всъщност е собственост на фондацията, учредена от русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.

Оказа се още, че проф. Драганов, който е управител на тази неправителствена организация от 2005 г. насам, е обработвал колекцията за регистрация и е пишел книга за нея. Освен това декларира, че колекцията му е била предадена с протокол от 15 ноември 2007 г., подписан от Пламен Бобоков.

 

2007 година се оказва ключова за съществуването на тази колекция. Тогава започват както процедурата по регистрацията й, така и проблемите на проф. Драганов с правоохранителните органи, свързани също с регистрирането й.

 

А през 2009 г. прокуратурата направо изби рибата с непознато по нашите географски ширини и закони обвинение срещу Драганов - пране на антични произведения на изкуството. Държавното обвинение стигна до тази смайваща формулировка след няколко семинара с италианския обвинител професор Паоло Фери, в края на които се реши да приложи на местна почва италианския опит. 

Въпреки това атаката срещу проф. Драганов като управител на фондацията на Бобокови и в крайна сметка срещу самите братя -колекционери не сполучи.

 

Обвиненият като ръководител на 19-членна организирана група за незаконни археологически разкопки и пране на антични предмети професор междувременно стана и шеф на първия частен Нумизматичен музей в Русе, създаден от фондация "Братя Бобокови" с разрешение на министъра на културата Стефан Данаилов от 2008 година.

Музеят по-скоро е гастролиращ, тъй като ремонтът на закупената през 2007 г. сграда на бившата музикална гимназия все още не е приключил.

Сградата е строена през 1901 г. и е истински шедьовър, дело на архитект Удо Рибау.

 

Въпреки че частният Нумизматичен музей все още е бездомен, през декември 2017 г. проф.д-р Драганов бе отличен с "Грамота за цялостен принос в развитие на музеите", на официална церемония на Сдружение "Български музеи“ с участието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

Липсата на дом, където да се разположат нумизматичната и археологическата колекции на фондация "Братя Бобокови" може да се окаже от важно значение за съдбата им.

Покрай разследването срещу другия виден български колекционер Васил Божков се оказа, че прокуратурата освен като господар на досъдебното производство, се изявява и като загрижен стопанин на иззети антики.

В началото на седмицата наблюдаващия прокурор на разследването срещу Божков Ангел Кънев го скастри, че не бил съхранявал както трябва колекцията си, защото държал антиките в кутии за обувки. А само 200 от тях били законни, защото имали доказан произход. 

И възниква логичното питане: ако само част от колекцията е законна, каква е гаранцията, че останалите извън закона антики по неведоми пътища няма да озоват някъде другаде, в някоя аукционна къща например? Божков вече се обади от Дубай, че видял един от ритоните си в каталога на аукцион, обявен за продажба. От прокуратурата отрекоха подобна възможност, но съмнението не се разнесе.

А въпросът каква ще е съдбата й, виси с всичка сила и над колекцията на братя Бобокови. И докато върви процедурата по изясняването на произхода й, ще мине време, достатъчно, за да я забравим. А забравата, както добре знаем, понякога е удобна...

Facebook logo
Бъдете с нас и във