Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СБЛЪСЪК

Както много добре знаем, природата не търпи празно място. Как го беше казал Вапцаров? Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз...
И като говорим за стихове, да видим каква е връзката между тази житейска закономерност и културата. Тя се е свила в ъгъла, защото Симеон Дянков почва нервно да се побарва по кобура - чуе ли думата култура. И тя си отива, свила опашка като бито куче.
Но както казахме вече - природата не търпи празно място. И се раждат други светове. Като полицейската култура, както я определиха от Отворено общество в едно тяхно изследване. Предмет на проучването беше въпросът бие ли родната полиция.
Сложен въпрос. Ако се вярва на МВР, такова нещо няма. Намалели са случаите на полицейско насилие, твърди в съобщение на министерството по темата.
Отвореното общество разсъждава по-иначе. Има тенденция за спад на полицейското насилие, но само вътре в сградите на РПУ-тата. На улицата нещата стоят по друг начин - там полицаите се чувстват по-разкрепостени, в резултат на което напоследък бият редовно, сочи изследването.
Навярно в тази връзка е употребен и новият термин полицейска култура, който разкрива специфични интереси и особености от всекидневното поведение на изследвания обект.
Разминаването на старото и новото предвещава динамични събития. Кинаджиите например обявиха, че в знак на протест срещу безхаберието на държавата излизат на улицата. А там ги чака кой? Познахте...
С една дума, предстои един интересен сблъсък на култури. Макар че за страна, в която ченгетата са в парламента и властта, резултатът е предвидим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във