Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СБОГОМ СВОБОДНО СЛОВО, ЗДРАВЕЙ ЧИСТА СЪВЕСТ

Една много странна поправка в Наказателния кодекс е на път към Народното събрание, разбра в края на миналата седмица (петък, 11 ноември) Параграф 22. Според бъдещата разпоредба всеки, който си позволи лукса да критикува България в чужбина, като нищо може да влезе в затвора за 10 години. За да изглежда всичко като истинско и по европейски демократично, бъдещата поправка е подпъхната в Глава първа от Наказателния кодекс (НК) - Престъпления против републиката, раздел втори - Предателство и шпионство. Точно там има един текст - чл.103, гласящ следното: Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години.
Скандалната поправка, която е дело на работна група в Министерството на правосъдието, трябва да се превърне в алинея втора на току-що цитирания чл.103 и гласи горе-долу следното: Всеки, който разгласи в чужбина неверни или грубо изопачени обстоятелства, които уронват достойнството на българския народ или на българската държава, се наказва с лишаване от свобода са срок от десет години.
Всички опити на Параграф 22 да научи имената на хората, включени във въпросната работна група, се увенчаха с неуспех, защото те се оказаха една от най-съкровените тайни на правителството. За сметка на това обаче стана ясно, че правосъдното министерство вече е пуснало проектопоправката на Наказателния кодекс за съгласуване в останалите министерства, в прокуратурата и в съда. Идеята е в близките десетина-петнайсет дни проектът за изменение на НК да бъде одобрен от правителството и внесен в Народното събрание.
Според осведомени мотивите за сътворяването на скандалната разпоредба звучат благородно: много често България е била жертва на злонамерени лица, които съзнателно разпространяват неверни твърдения и е крайно време държавата да получи законова възможност, с която да защити авторитета си в международен план.
А кое му е скандалното ли? Никъде в патриотичния проектозакон за изменение на НК не се казва и дума по три много важни въпроса: какво означава неверни или грубо изопачени обстоятелства; кой ще преценява дали задграничните критици на България говорят истината, или си измислят; какви субекти е предвидено да попадат под ударите на все още бъдещата разпоредба - само физически лица като американския североатлантик Брус Джаксън или сред обичайните заподозрени ще намерят място и юридически лица като... Европейската комисия например. Нейните оценки за българската съдебна система, за нивото на организираната престъпност и за корупцията по върховете на държавата съвсем спокойно могат да направят впечатление на някой прокурор буквалист и той да уреди на еврокомисаря Оли Рен такова посрещане, че свят да ни се завие.
Но най-лошото е, че бъдещата патриотична разпоредба на чл.103, ал.2 от НК фигурира и в проекта за нов Наказателен кодекс, който бе обсъден във Върховния касационен съд (ВКС) миналия петък (11 ноември). Чест прави на съдиите от Наказателната колегия във ВКС, че веднага усетиха какво му се пише на свободното слово и излязоха със специално становище срещу патриотичната алинея. В него се казва, че тази разпоредба е почти буквален превод на Наказателния кодекс от 1951 г. и е трудно да се адаптира както към демократичните промени в България, така и към мястото на страната в международната общност.
Този текст е насочен срещу независимите гласове в обществото - на медии, на експерти или на неправителствени организации - които поддържат непрекъснат информационен обмен с различни общности в чужбина, коментира по този повод юристът Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Според него патриотичната разпоредба цели установяването на контрол върху комуникацията между България и международни структури като Американската агенция за международно развитие (USAID), Световната банка и Трансперънси Интернешънъл, както и върху обмена на информация с Европейската комисия.
Не трябва да се забравя, че има непрекъсната връзка между представители на гражданското общество и правозащитни организации от чужбина, които се интересуват от това, което става в България. Има вероятност под ударите на този текст да попаднат и всички неправителствени организации, които работят в България за защитата на човешките права, но оповестяват скандалните случаи зад граница, заяви още Кашъмов и допълни: Българската конституция не позволява никой да узурпира защитата на достойнството на нацията, а сега тази функция се възлага на прокуратурата. Истината е, че достойнството на една демократична нация се утвърждава с плурализма в нея...

Facebook logo
Бъдете с нас и във