Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сценка Пенсии за лошо и добро ченге

Познатото ни театро за лошото и доброто ченге отново бе разиграно пред очите на близо 90 хил. служители от т.нар. сектор Сигурност от двамата големи в този жанр - финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.


От началото на седмицата финансист №1 опъва здраво нервите на военни, на полицаи и агенти от ДАНС със заявленията си, че ще им резне обезщетенията при пенсиониране, гарантирани им от закона. А бившият №1 в МВР и сегашен министър-председател им маже мехлем по раните, защитавайки на бурни заседания на Министерския съвет социалните придобивки за хората под пагон и за държавните служители във вътрешното министерство.


Военният министър Аню Ангелов разви сценария в четвъртък (3 ноември), четкайки разумността, проявена най-напред от премиера, а сетне и от финансист №1 по време на обсъждането на темата в МС. Благодарение на това им качество кабинетът решил да бъдат запазени привилегиите при пенсиониране за военни и полицаи, заяви военният шеф.


Правителството няма да намалява от 20 на 15 компенсационните заплати в МО и МВР, както беше заявил министър Симеон Дянков. Въпросът е бил разискван на инфарктно извънредно заседание на МС в понеделник (31 октомври). Но темата беше подгрявана още в края на миналата седмица, след поредица изявления на представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България срещу ранното пенсиониране на полицаи и военни, както и за това, колко тежат социалните им застраховки върху бюджета на НОИ. Самият премиер Борисов огласи намеренията на кабинета във вторник, в телевизионно интервю.


Така се завъртя истински ураган от коментари, в които ножицата на Дянков се отваряше зловещо широко. С пет заплати да бъдат намалени 20-те обезщетения, апелираха шефовете на БСК Божидар Данев и на КРИБ , финансист №1, дори и премиерът Борисов. След това се появиха непотвърдени информации, че пенсиониращите се полицаи и военни няма да взимат и пълния размер на пенсиите си, а само 75% от тях.


Тракането на ножицата изведе Синдикалната федерация на служителите от МВР в пълна бойна готовност. В интервю за Параграф 22, взето във вторник (1 ноември), преди да се разгори скандалът, шефът на УС на федерацията Валентин Попов обяви, че синдикалната организация ще направи всичко, за да защити служителите на министерството (интервю по темата - на стр. 3). СФСМВР дори заяви, че ако стане така, тя ще поиска 15 на сто увеличение на заплатите в системата.


В следващите дни спекулациите по темата продължиха с пълна сила. Заговори се за диференциация на рестриктивните мерки: десет заплати при пенсия ще получават служителите от общата администрация в МВР, а 20-те обезщетения се запазват за всички специализирани оперативни дирекции и звена в министерството. За хората в ДАНС вече се отреждаха по 15 заплати при пенсия.


Тази схема на компенсации не е лишена от здрав смисъл, като се има предвид очевидната диспропорция между чиновници и оперативни служители в МВР, както и неоправдано високото заплащане на агентите в ДАНС. Самият премиер Борисов даде зелена светлина на диференциацията по време на заседание на МС в началото на седмицата, посочвайки чантаджиите в МВР и чиновниците в агенцията като подходящ обект за подстригване.


Това, което все пак постигна финансист №1, бе увеличаване на осигурителния стаж на полицаи и военни от 25 на 27 години. В четвъртък военният министър Аню Ангелов заяви, че министрите са се обединили около идеята да не режат живо месо до кокал. Нищо не печелим във финансово изражение, а дори напротив - натягаме и бюджета на страната, и бюджета на НОИ с допълнителни разходи, каза той.


Кабинетът постигна съгласие пенсионният стаж на военни и полицаи да се увеличи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година. Припомняме, че в приетата миналата година пенсионна реформа се планираше това да става постепенно. Наред с това от 2012 г. е възможно да бъде увеличена пределната възраст за пенсиониране в армията средно с две години, а за някои звания и с три години, за да се намали натискът върху пенсионната система, обявиха от МО.


Миналата година финансист №1 обяви и друга идея - служителите от МВР да заплащат сами здравно-социалните си застраховки, за да се освободи държавата от тази тежест. Искането и тогава предизвика брожения, но не бе прието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във