Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЧЕТОВОДИТЕЛ ИГРАЛ ТОТО С ПАРИ ЗА ПСИХИЧНОБОЛНИ?

Бившият главен счетоводител на Областния диспансер по психични заболявания във Велико Търново отива на съд за извършване на престъпление по служба и присвояване в особено големи размери. Според резултатите от предварителното разследване, приключило неотдавна, в периода 2001-2004 г. Христослав Панов е откраднал 114 395 лв. от бюджета на психодиспансера за свои лични нужди. Част от тези пари той е вложил в тото фишове, а друга част е употребил за... почерпки.
Според шефът на Великотърновското окръжно следствие Радко Йончев, делото срещу Панов е едно от петте сериозни досъдебни производства през първата половина на 2007 г., които подчинените му са приключили с обвинителни заключения. Какво обаче ще решат слугите на Темида от Великотърновския окръжен съд ще разберем през следващата... година-година и половина.

Разследването срещу бившия главен счетоводител започва през 2005 г. след два съмнителни пожара, избухнали в диспансера. По данни на огнеборците, палежите са умишлени, защото в единия случай е открита пластмасова бутилка със запалителна течност, а в другия - две петлитрови туби с бензин.
Водещата версия на криминалистите гласи, че още при първия пожар е трябвало да бъде унищожена документацията на психодиспансера (включително и счетоводните книжа), съхранявана в административната сграда. Когато това не станало (заради своевременната намеса на огнеборците), главният счетоводител на болничното заведение - Христослав Панов, по своя инициатива и без да иска разрешение от шефа на диспансера д-р Георги Парчев, е изнесъл въпросната документация от административната сграда и я е заключил в съседната сграда, където са настанени болните.
Според счетоводителя, по този начин той е спасил документите от унищожаване, защото броени дни по-късно, помещението, в което те са били съхранявани, също е подпалено. Явно обаче на великотърновските ченгета и магистрати предвидливостта на Христослав Панов им се е сторила доста подозрителна и срещу него е образовано досъдебно производство.
Случаят е поверен на един от най-опитните следователи в старопрестолния град Людмил Маноилов, счетоводните документи на психодиспансера тутакси са подложени на тройна съдебна експертиза, а истината (според следствието), много скоро е излязла наяве: върху всеки разходен ордер касиерът на болничното заведение, съвсем предвидливо е вписвал с молив основанието за теглене на парите. По време на експертизата са проверени над 560 ордера, като 340 от тях директно са уличили главния счетоводител в присвояване. Върху тях касиерът е записал „Пари за тото и „Пари за почерпки, а в съответната графа, като получател на средствата се е подписал той.
Пред местните медии, а и пред Параграф 22, Христослав Панов не скри, че обича да играе тото. Той обаче категорично отрича да е финансирал страстта си с пари на диспансера. „Аз съм математик по образование и съм измислил няколко мои комбинации, с които печеля доста често. Мислите ли, че аз, след като прекрасно познавам законите, ще си позволя да направя такава глупост?, риторично попита Панов, след което обясни, че за година и осем месеца е спечелил от Тото 2 точно... 53 630 лв., тъй като е ударил общо 19 петици от играта 6 от 49, две петици от играта 5 от 35, плюс куп други по-дребни, но не по-малко редовни печалби.
През този период съм инвестирал във фишове около 3000-3500 лв., така че в никакъв случай не съм бил на загуба и не ми се е налагало да бъркам в касата на психодиспансера, вдъхновено обясни Христослав Панов, след което... внезапно бе осенен от един спомен: „Понякога оставях попълнените тото фишове на касиера с молба да ги пусне, защото аз не съм имал време. Така че в някои от тези случаи може парите, които съм му оставял с фишовете да не са стигнали и той да е вземал средства от касата...
Но по-малко категоричен е бившият главен счетоводител на великотърновския психодиспансер и по въпроса с Парите за почерпка.
Тези средства бяха похарчени за посрещането на най-различни почетни гости на диспансера. Знаете как е - идват лекари и специалисти от столицата и от чужбина. В бюджета не е предвиден и един лев за подобни разходи, а тези хора все пак трябваше да бъдат посрещнати подобаващо, да бъдат нахранени и настанени някъде. Ето за такива цели отиваха т. нар. пари за почерпка, а не - както следствието си мисли - за организирането на купони и оргии, твърди Христослав Панов.
Според следователя по делото Людмил Маноилов обаче истинската картинка няма нищо общо с оправданията на бившия главен счетоводител. Материалите по досъдебното производство надхвърлят 4000 страници, а папките тежат над 10 килограма. В хода на предварителното разследване бяха проверени и анализирани стотици документи. Върху повечето от тях стоеше подписът на Христослав Панов, така че следствието е категорично: парите, които той е изтеглил от касата на диспансера, са похарчени за негови лични нужди, убеден е Людмил Маноилов.
Кой от двамата ще се окаже прав - бившият главен счетоводител Христослав Панов или следователят Людмил Маноилов, засега е рано да бъде прогнозирано. Великотърновската окръжна прокуратура все още не е казала дали ще пише обвинителен акт по случая, или ще върне делото за допълнително разследване. Не е ясно и каква ще бъде реакцията на Великотърновския окръжен съд, когато обвинителният акт срещу бившия главен счетоводител цъфне там.
Така че днес безспорно е само едно: до сегашната драма можеше и да не се стигне, защото точно през късната зима на 2004-а, т.е. една година преди двата умишлени пожара, Христослав Панов подари на психодиспансера 3000 лв., с които ръководството успя да изплати забавените трудови възнаграждения на лекарите, сестрите и санитарите.
За тази своя постъпка тогавашният главен счетоводител бе номиниран от колегите си за Българин на 2004 година, а прокуратурата и икономическата полиция във Велико Търново въобще не са си направили труда да проверят дали Панов наистина е спечелил трите бона на Тото 2, или пък дарението му е с по-различен произход и е трябвало да го изстреля с едни гърди напред по време на парламентарните избори през 2005 г., в които той участва от името на коалиция Да живее България.

Бившият главен счетоводител Христослав Панов:
ЩЕ СЪДЯ ЗА КЛЕВЕТА СЛЕДОВАТЕЛЯ ПО ДЕЛОТО И НЕГОВИЯ ШЕФ
Г-н Панов, следствието твърди, че сте похарчил над 114 000 лв. от бюджета на психодиспхансера за тото и за почерпки. Какво смятате да правите оттук нататък?
- Това са инсинуации и ще съдя всеки, който продължава да разпространява подобни клевети по мой адрес. Неведнъж съм казвал, ще повторя и пред вас: независимо дали става дума за директора на Великотърновската окръжна следствена служба Радко Йончев, или за някого от подчинените му, онзи който твърди, че съм ощетил психичноболните, е нагъл лъжец. Не съм похарчил и една стотинка от бюджета на диспансера и за мен е абсурдно отговорна институция, каквато е следствието, да бъде източник на такива недоказани и скалъпени интриги.
А вярно ли е, че сте пристрастен към спортния тотализатор?
- Редовно пускам фишове, но чак да съм пристрастен... Вижте, аз съм математик и разбирам от цифри и комбинации. Разработил съм си едни системи, с които доста често печеля, но това е всичко.
Колко пари харчите за тото месечно?
- Различно, зависи от системата. Има за по 20-25 лв., но има и по-скъпи. Така че ориентировъчно - около 180-200 лв. на месец. Понякога и малко повече, но пак казвам - зависи от комбинацията, с която играя.
И тези пари са си ваши лични, така ли?
- Точно така, играя тото само с мои пари.
Защо тогава следователят по делото твърди, че върху някои от ордерите касиерът е написал с Пари за тото и Пари за почерпка?
- Не знам за какви надписи говори този следовател, защото по време на цялото предварително разследване аз нито веднъж не съм му виждал очите дори.
Как така не сте му виждал очите?
- Не съм разговарял с него, не съм разпитван и никой не е е искал мнението ми по въпроса с липсващите пари. Ако вие смятате, че това е нормално, за мен е чиста лудост да повдигаш обвинение срещу човек, на когото дори очите не си му виждал. Освен това ордерите, за които е говорил следователят, не могат да бъдат използвани като доказателство по време на процеса, така че в съда всичко ще падне.
Защо сте толкова сигурен?
- Вижте, това са ордери от 2001-2002 година. След това в диспансера имаше финансова ревизия, която ги провери и констатира, че те са напълно редовни. А сега някой ги е прикрепил по делото, защото следствието не може да докаже тезата си по друг начин.
Въпросът с парите за тотото го изяснихме. Ами какви са тези разходи за почерпки?
- Тези т. нар. пари за почерпки съм ги вземал за посрещането на гости в диспансера. Ядене, пиене, настаняване и всичко останало, знаете как е...
Не знам, затова питам. Значи вие сте убеден в невинността си, така ли?
- Абсолютно. И съм убеден, че много неща около този скандал ще станат ясни в съда. Надявам се името на човека, скалъпил цялата история срещу мен, също да стане публично достояние.
Вие знаете ли кой е той?
- Имам някакви подозрения, но нека не избързваме. Искам да видя как ще се развият нещата в съда, а пък след това може и да проговоря и да ви разкажа много интересни неща.
Да не забравите?
- Няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във