Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЧЕТОВОДИТЕЛ ПОЩИПВА ПСИХОДИСПАНСЕР

Бившият счетоводител на Областния диспансер за психични заболявания във Велико Търново Христослав Панов беше осъден на три години условно с петгодишен изпитателен период за престъпление по служба. В периода от началото на 2001 до август 2003 г. той присвоил неправомерно общо 110 395 лв. от касата на здравното заведение.
Както „Параграф 22 писа, скандалът срещу Христослав Панов избухна през 2005 година. След два съмнителни пожара в разстояние само на няколко месеца в сградата на психодиспансера икономическа полиция започна проверка на финансите на заведението. В хода й става ясно, че между двата пожара, без разрешението на управителя на диспансера д-р Георги Парчев, счетоводителят Панов е изнесъл архивата на заведението от административната сграда. Самият той твърди, че е направил това, за да не изгорят документите. След този случай обаче в главите на разследващите се заражда въпросът: а как счетоводителят е знаел, че след няколко месеца ще има нов пожар, когато е изнасял архивата? И се задълбават още по-навътре във финансовата ревизия.
През следващите почти две години разследващите старателно проверяват хиляди фактури, ордери, всички счетоводни книги и други финансови документи. И резултатите не закъсняват. Оказва се, че касиерът на Панов предвидливо е вписвал с молив върху всеки ордер основанията за получаването на парите. От проверените общо над 560 ордера 340 уличават счетоводителя в присвояване. Върху някои от тях касиерът е написал „пари за тото и „пари за почерпки. Оказва се, че през времето, когато е движил финансите на диспансера, Христослав Панов е използвал бюджетната каса, за да печели пари от хазарт. Върху ордерите личи ясно подписът на счетоводителя, но не и този на управителя на диспансера д-р Георги Парчев. Докторът през цялото време въобще не е бил наясно за това, че неговият финансист редовно бърка в касата на диспансера.
Самият Христослав Панов не крие, че играе тото. Категорично обаче отрича да е похарчил за фишове и една стотинка от парите на диспансера. „Аз съм математик по образование и съм измислил няколко мои комбинации, с които печеля доста често. И в това няма нищо лошо. Но с парите на психичноболните не съм играл. Мислите ли, че аз, който познавам законите и счетоводството из основи, ще си позволя да направя такава глупост, обяснява Панов. Той разказва също, че на месец е харчил средно по около 200 лв. за тото, но никога не е бил на загуба. „За 1 година и 8 месеца аз съм спечелил точно 52 630 лв. от тото 2. Имам 19 петици от 6/49, две петици от 5/35 и разни други по-дребни печалби. Загубите ми са около 3000 лв., не повече, заяви счетоводителят пред репортер на „Параграф 22 през юли 2007 година.
Според следователите освен за тото Христослав Панов е използвал част от парите на психодиспансера и за почерпки. Той не отрича това, но прави уточнение: „Тези пари бяха похарчени за посрещането на разни почетни гости на диспансера. Знаете как е. Идват лекари, специалисти и др. от София и от чужбина. В бюджета на диспансера няма предвидено специално перо за такива извънредни разходи. А тези хора все пак трябва да бъдат посрещнати подобаващо, да бъдат нахранени и да спят някъде. Ето за това отиваха тези пари, а не за организирането на купони и за правене на оргии, както може би мислят следователите, твърди Панов. Той се жалва също, че по време на цялото разследване той не е бил извикан нито веднъж на разпит и дори не познава следователя, който го предал неоснователно на прокуратурата.
Следователите са вземали и приобщавали към доказателствата напълно произволно подбрани документи, подкрепящи тяхната теза и уличаващи ме в извършването на престъпление. Самият аз понякога оставях попълнените фишове на касиера и го молех той да ми ги пусне. Така че може в някои от тези случаи той да е вземал пари от касата, ако не са му стигали, за да ги плати, разсъждава Панов. Той смята, че и разследването срещу него идва от хора, които му имали зъб още отпреди време.
„Като мениджър на диспансера успях да се преборя той да получи няколко апетитни имота. Имаме база и на морето. Може би пък там да е причината за сценария, който се разигра срещу мен. А може и да е нещо друго, чуди се счетоводителят Панов.
През юли 2007 г. майсторът на тото комбинациите категорично заяви пред Параграф 22, че ще съди шефа на следствието и следователя по делото за клевета.

Христослав Панов: Ще съдя шефа на следствието и следователя по делото за клевета
Г-н Панов, от следствието обявиха, че сте харчили служебни пари от бюджета на психодиспансера за тото и почерпки. Вярно ли е това ?
- Категорично не е вярно. Аз казах и на ваши колеги, и сега го твърдя и пред вас. Ще съдя този, който е казал подобно нещо. Независимо дали е шефът на следствието Радко Йончев, или някой от подчинените му. Който е казал това, е един нагъл лъжец, които се опитва да прави определени внушения срещу мен. Не може една институция, каквато е следствието, чрез своя шеф или служители да си позволява да говори глупости и да обвинява хората в недоказани и скалъпени неща. Никога не съм похарчил и една стотинка от парите на психичноболните за лични цели.
А верен ли е слухът за пристрастеността ви към тотото?
- Е, чак пристрастеност едва ли. Вижте, аз съм математик, разбирам от цифри и комбинации. Разработил съм си едни системи, с които печеля доста често и това е всичко.
Колко пари харчите за тото?
- Различно, зависи от системата. Има за по 20-25 лева. Има и по-скъпи. Ориентировъчно може би около 180-200 лева. Понякога повече, понякога по-малко, зависи от комбинацията.
И тези пари са от вашата заплата?
-Това са мои пари.
Следователят каза, че върху някои от ордерите имало надпис с молив, поставен от касиера - „пари за тото и „пари за почерпка...
- Не знам какви са тези надписи, защото никога досега по време на цялото разследване не са ме извикали да се срещна очи в очи със следователя. Никой не ме питал и не е искал моето мнение по въпроса. Смятате ли, че това е нормално. Да повдигаш обвинение срещу някого, на когото не си му виждал и очите. Според мен тези ордери, за които е говорил следователят, нямат никаква доказателствена стойност.
А тези пари за почерпки...
- Тези т.нар. пари за почерпки съм ги вземал за посрещането на гости на диспансера. Ядене, пиене, настаняване и др. разходи. Знаете как е.
Значи вие сте убеден в своята невинност.
- Да, абсолютно. Много неща ще станат ясни в съда. Включително и може би е от кого и защо е скалъпена цялата история срещу мен.
От кого ?
- Мисля, че имам някакви подозрения и догадки, но нека не избързваме. Да видим как ще се развият нещата в съда и след това може и да проговоря и да кажа много интересни неща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във