Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СДВР ударник, престъпността расте

Вътрешният министър Цветан Цветанов потупа по рамото софийските полицаи за работата им през миналата година. По време на изслушването на отчета за дейността на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) за 2009 г. във вторник (9 март) той каза, че СДВР е може би единствената дирекция в страната, която предприема адекватни, системни мерки за проверки на нощните заведения. През последните няколко месеца бяха реализирани и няколко успешни операции срещу автокрадците, което доведе до спад на противозаконното отнемане на автомобили. Новото ръководство създаде условия за чувствително подобряване на работата в дирекцията, която е уникална по сложност и натовареност.
Според министъра добри са и резултатите в противодействието на наркоразпространението, но обществото очаква още по-активни действия в тази посока. Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов обясни, че именно наркоразпространението, наред с кражбите и уличните грабежи определят картината на престъпността в столицата.
Представянето на доклада освен вътрешния министър изслушаха също главният секретар на МВР Калин Георгиев, градският прокурор на София Николай Кокинов и ръководителят на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов.
За втора поредна година дирекцията отчита по-добри резултати по отношение на нивото на разкриваемост. При криминалните деяния тя се запазва в рамките на 33%, а при икономическите престъпления е 48%, или с 10 пункта по-висока, отколкото през 2008 година.
През 2009 г. на територията на столицата са били регистрирани 33 029 престъпления, което е увеличение със 7 на сто в сравнение с миналата година. Разкрити са извършителите на 11 089 криминални деяния. Нека припомним, че за разкрити вече се смятат престъпления, по които е повдигнато обвинение.
Влошило се е положението и с тежките престъпления срещу личността. В края на 2009 г. е отчетен ръст от 18% на умишлените убийства. Разкрити са малко над половината от 28-те убийства през годината. Бележат ръст и сексуалните посегателства, по-значителен е броят на блудствата, които са с 22% повече от 2008 година. За сметка на това най-масовите престъпления - кражбите, през 2009 г. са спаднали с 6.7 на сто.
Ограничаването на кражбите на автомобили си остава приоритет в дейността на столичната дирекция. В анализа за предишната година бе отбелязано леко намаляване на кражбите, която тенденцията се запазва и сега.
През 2009-а са установени нови 16 организирани престъпни групи. В резултат на оперативните действия на полицията са неутрализирани 12 от тях и са задържани 36 техни членове, на 14 от които са повдигнати обвинения. През миналата година са регистрирани три отвличания, с две по-малко от предишната. Извършителите на престъпленията са задържани и привлечени като обвиняеми.
По линия на прането на пари, където СДВР работи съвместно с ДАНС, е била извършена предварителна проверка по 81 преписки на агенцията, издадени са 65 постановления на Софийската градска прокуратура (СГП) и са започнали 16 досъдебни производства. Те засягат предимно лица, осъществили международни банкови транзакции и внесли скъпи автомобили и недвижими имоти със средства без доказан произход.
Министър Цветанов съобщи също, че вече са задържани 40-50 човека от прословутите 300 топпрестъпници, за които той и главният прокурор Борис Велчев непрекъснато повтарят, че предстои да бъдат елиминирани. Оказва се, че сред тях преобладават незаконните лихвари и наркотрафикантите.
Равносметката от изложената суха статистика е, че престъпността в София расте в почти всички области, въпреки действията на полицията. Наскоро лидерът на БСП Сергей Станишев се заяде с полицейските началници, че новините започват с МВР и завършват с МВР. Дано в крайна сметка полицейските акции, повечето от които са в София, не се окажат прах в очите на хората и в скоро време да видим зад решетките по-голямата част от енигматичните 300 знакови разбойници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във