Параграф22 Daily

§22 Анализи

Secret Service се похвали със заловени $102 млн.в криптовалути

Secret Service в САЩ (United States Secret Service - USSS) обяви, че службите са задържали 102 млн. долара в криптовалута в общо 254 случая. Според данните на USSS акциите са започнали още от 2015 година. От службата уточняват, че могат да следват пътя на биткойн и останалите криптовалути така както пробиват имейл адресите.

Помощник-директорът по разследванията на USSS Дейвид Смит разкри, че агентите могат да проследяват трансакциите чрез блокчейн регистрите.  "Един от ръководните принципи на блокчейна е, че това е публична книга, която е споделена и всеки с малко изчислителна мощ има достъп до нея, включително и правоприлагащите органи. Така че службата не е направила нищо друго освен да следват първоначалната идея на блокчейна. Просто използваме същите механизми за проследяване и проследяване, залегнали там", твърди Смит.

Информацията на USSS сочи, че задържаните средства са били конфискувани в международни операции, насочени срещу кибер-престъпници. Още от 2015 г. агенти и анализатори провеждат своите разследвания в Глобалния център за разследващи операции (GIOC) в щаб квартирата на Secret Service във Вашингтон.

Криптовалути са конфискуват при различни случаи. Около 1.7 млн. долара в BTC бяха иззети по дело от март тази година, в което естонски гражданин е бил

осъден на 66 месеца затвор като организатор на поне 13 международни кибератаки за откуп.

Виртуални "пачки" са заловени и при международна операция за пране на пари в Румъния и при акция срещу рускоезични кибер престъпници, замесени в хакерски атаки срещу откуп.

Смит оприличава проследяването на криптовалута с проследяването на имейл адрес. "Когато следвате портфейл с цифрова валута, това действие не се различава много от проследяване на имейл адрес, който също притежава свързани помежду си идентификатори. След като двама души осъществят трансакция и това попадне в блокчейна, ние имаме възможността да проследим този имейл адрес или адрес на портфейла, ако желаете, и правим това през блокчейна", твърди зам. шефът по разследванията в USSS.

Агентите от Secret Service са установили, че престъпниците често се опитват да прикрият следите си, като правят възможно най-много прехвърляния. Този способ агентите наричат "Къща от огледала".

Откраднатите при кибер атаки биткойни и други цифрови валути често се обръщат във обикновена валута с цел да се избегне волативността на виртуалните пари. "Престъпниците също са хора и искат да избегнат тази пазарна волатилност, свързана с някои от основните криптомонети“, твърди Смит.

USSS е една от най-старите федерални правоприлагащи агенции в САЩ, първоначално създадена за защита на финансовата инфраструктура на страната. Основана като клон на финансовото министерство през 1865 г., единствената й цел по това време е да се бори с фалшифицирането на американската валута. Днес агенцията е в рамките на Министерството на вътрешната сигурност и често провежда съвместни разследвания с други федерални служби, включително с ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA).

Миналата седмица CISA, ФБР и Министерството на финансите на САЩ  предупредиха за финансирани от Северна Корея кибератаки, насочени към блокчейн компании. Атаките са в отговор на хакване на Ronin Bridge на стойност 650 милиона долара.

През февруари със съдействието на USSS стартира център за публична информация за криптовалутите, за да повиши обществената осведоменост относно сигурността на цифровите активи и да представи работата на агенцията при ограничаване на незаконната употреба на цифрови активи.

На 17 февруари заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако обяви на конференцията за киберсигурност в Мюнхен, че във ФБР е сформирана нова работна група, посветена на криптовалутите. А четири месеца по-рано Министерството на правосъдието сформира и Национален екип за прилагане на криптовалути (NCET).

Създаването на групата във ФБР, наречена Звено за използване на виртуални активи (VAXU), е нова голяма голяма стъпка

в кръстоносния поход на правителството на САЩ

срещу престъпната злоупотреба с криптовалути. В звеното са включени служители от различни сфери на дейност на бюрото с крипто експертиза за провеждане на разследвания, които използват блокчейн анализ и могат да проследяват и изземват виртуални активи.

Все още няма много подробности за оперативните възможности на VAXU, но Лиза Монако е акцентирала върху  борбата срещу кибератаките като основен приоритет. "Измамите и дигиталното изнудване, подобно на много други престъпления подхранвани от виртуалните пари, работят само ако лошите момчета получат заплащане, което означава, че трябва да разбием техния бизнес модел. Валутата може да е виртуална, но посланието към компаниите е конкретно: ако ни докладвате, ние можем да следим парите и не само да ви помогнем, но да се надяваме да предотвратим следваща атака", категорична е тя.

VAXU също така планира да работи съвместно с чуждестранни оперативни групи за проследяване на мултинационални престъпни мрежи, работещи с криптовалута. Въпреки принадлежността си към ФБР, звеното ще бъде част от Националния екип за прилагане на криптовалути (NCET), стартиран през октомври 2021 година.

Според официалното съобщение, мисията на NCET е

да се справя със сложни разследвания и съдебни преследвания на престъпни злоупотреби

с криптовалута, особено престъпления, извършени от борси за виртуални валути и инфраструктурни участници в пране на пари.

Мисията на NCET включва разследване и съдебно преследване, идентифициране на области за повишено разследване и прокурорска намеса, изграждане на взаимоотношения със партньорски криптозвена и служители в системата на правоприлагането и сътрудничество с играчите в индустрията.

По същество NCET има мандат да участва в почти всеки свързан с криптосредства случай, без значение кой го разследва.  VAXU допълнително ще разшири капацитета на NCET и ще укрепи статута му на една от най-важните сили в утвърждаване на крипто-правоприлагането, е позицията на ФБР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във