Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДЕМ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ЗАКЛАН ТАКСИДЖИЯ

В рамките на 24 часа Софийският градски съд (СГС) успя да започне и да приключи с присъда едно от т.нар. медийни дела. Става дума за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов, който бе заклан в автомобила си в нощта на 8 срещу 9 февруари тази година. След неговото убийство десетки таксиметрови шофьори блокираха центъра на София.
В сряда (4 юли) на подсъдимата скамейка застана 27-годишният Георги Пейков. Срещу него е повдигнато обвинение за убийство (чл.115 от Наказателния кодекс).
Още с даването на ход на процеса защитата поиска да се възползва от правото си делото да се гледа по т.нар. съкратено производство. Това означава подсъдимият да признае изцяло вината си и да приеме събраните доказателства, да не се разпитват никакви свидетели, нито пък да се изслушват експертизи. А двете страни минават директно към пледоарии.
Точно това се и случи в сряда. Георги Пейков се изправи пред съда и направи самопризнания. Веднага след това думата взе прокурорът от Софийската градска прокуратура. Той поиска съдът да наложи на младия мъж девет години лишаване от свобода.
Хари Хараламбиев, адвокат на съпругата и децата на загиналия таксиджия поиска по-тежко наказание, защото единствената цел на Пейков е била да се освободи от присъствието на шофьора, като го убие и в случая се касае за типично умишлено убийство. Неговите клиенти искат 500 000 лв. обезщетение.
Защитата на подсъдимия се опита да убеди съдебния състав, че в случая не става дума за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена тежка телесна повреда (чл.124 от НК). Наказанието за това престъпление е от три до 12 години затвор. Според адвоката клиентът му се е изплашил, защото Емил Емилов бръкнал с ръка в джоба си. За да се защити от евентуално нападение Пейков пръв ударил, като извадил нож и намушкал таксидижията.
След като чу пледоарията на страните по делото, председателят на състава Владимира Янева обяви, че ще произнесе присъдата на следващия ден - четвъртък (5 юли).
Точно в 10 ч. сутринта в четвъртък слугите на Темида казаха тежката си дума. Георги Пейков получи седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим.
Според съдебния състав има редица смекчаващи вината обстоятелства: пълните самопризнания на убиеца; помощта, която е оказал на разследващите органи; чистото му съдебно минало и младостта му.
Магистратите отхвърлиха искането на защитата за преквалифициране на обвинението от умишлено убийство в такова по непредпазливост с аргумента, че е използван нож, дълъг 10 см, който е влязъл дълбоко в близост до жизненоважен орган. А с това действие явно Пейков е целял смъртта на шофьора.
Съдът прие гражданските искове на съпругата на убития шофьор Снежана Емилова от 30 000 лв. и на децата му Янислава и Христо Емилови за по 20 000 лева.
Семейството на Емил Емилов ще обжалва решението на градските магистрати пред Софийския апелативен съд. Те вярват, че въззивната инстанция ще увеличи присъдата на Георги Пейков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във