Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седем обвинения срещу Трактора

Свещеното число седем се повтаря над 700 пъти в Библията. Седем са архангелите, седем са цветовете на дъгата, седем са смъртните грехове, седем са чудесата на света, седем са дните на седмицата. Дали пък всичко това не е било от значение за представителите на държавното обвинение, когато са обмисляли колко точно обвинения да предявят на сочения за баш тартор на организираната престъпност Алексей Петров - Трактора? В четвъртък, който също се падна на сакралното число 7, бившият съветник в ДАНС, бивша барета и евентуален кандидат за президент на страната бе поканен в сградата на Националното следствие на ул. Г.М. Димитров, за да разбере, че в крайна сметка ще бъде съден (евентуално) по общо седем обвинения. Окончателният вариант на резултата от досъдебното производство бе предявен на Петров от наблюдаващия прокурор по делото Светлозар Костов след повече от година разследване. Той бе командирован от Бургас в София специално за да се справи с Октопода, след като в Бургас се прочу с фразата Вързах кънките на Ставийски, казана пред медиите по случай ефективната осъдителна присъда на кънкьора на първа инстанция. В крайна сметка окончателната присъда на Ставийски се оказа условна, а Костов бе наказан от ВСС със забележка. Сега остава да видим как ще се справи с Октопода.
В четвъртък се разбра, че в Софийския градски съд (СГС) първо ще бъде внесено делото за т. нар. малък Октопод. По него обвиняеми освен Трактора са Марчело Джотолов, Антон Петров - Хамстера и Янко Попов. Според прокуратурата Петров е ръководил престъпна организация за рекет и принуда, в която са участвали останалите. Тя е действала между 2004 и 2010 година. Бившият служител на ДАНС е обвинен още за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов; за рекет - на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна, и че бил заръчал на Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лева. Изброените обвинения показват, че прокуратурата не се е отказала от първоначалните си тези за престъпните деяния на бившата барета. Единствената новост е, че групата за рекет вече се квалифицира като въоръжена престъпна група. В съда обаче тази квалификация може и да не издържи. Причината според адвоката на бившата барета Васил Василев е, че към делото са приложени номерата на законно притежавани пистолети на Алексей Петров и на Хамстера.
На излизане от сградата на следствието Алексей Петров заяви, че са го занимавали повече от година с глупости. Той уточни, че всичко се базира върху работата на поръчкови служители от МВР, които принуждавали затворници и други граждани да се подпишат под готови текстове. По думите му всичко било изфабрикувано. Според Петров в дъното на тази кампания се намират вътрешният министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов - с това дело те вдигнали димна завеса, зад която се облагодетелствали от властта. Той дори обвини Цветанов, че е инспирирал създаването на контрабандни канали, от което държавният бюджет бил ощетен с между 2 и 3 млрд. лева.
Колкото до намерението му да участва в кандидат президентската надпревара, Алексей Петров повтори, че би се кандидатирал само ако същото направи и Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във