Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА ІІ

Страсбург
Правителството ще изплати 12 400 евро обезщетение по дела, заведени в Европейския съд по правата на човека срещу България с мотива за нарушеното право за процес в разумен срок. Здравко Станев ще получи 8400 евро. През 1992 г. с разрешение на Министерството на образованието и културата той открива едно от първите частни училища в България. През 1995 г. със заповед на образователния министър професионална гимназия Банк училище е закрита.
Станев се усъмнил в истинността на подписа под заповедта. В периода 1995-1999 г. прави множество постъпки с цел да възбуди наказателно производство срещу лицето, което, според него, е фалшифицирало документа. Получава откази от прокуратурата.
През 1996 г. най-накрая съдът дава ход на гражданското дело срещу образователното ведомство. Процесът обаче приключва десет години по-късно. Другото гражданско производство, което Станев води, е започнало през 1997 г. и все още е висящо пред Софийския апелативен съд.
Заради прекомерна продължителност на съдебен процес Стойко Татаров ще получи 3600 евро обезщетение и 400 евро за разноски по делото. Той е бил обвинен във вещно укривателство. Делото е образувано през 1993 г., а разследването е приключило девет години по-късно. Едва през юни 2004 г. Върховният касационен съд се е произнесъл окончателно по делото. Присъдата не е ясна, но цялото производство е приключило за... цели 11 години.

Правителство
Частна охранителна дейност ще се извършва само след получаване на лиценз и въз основа на сключен договор, предвижда правителственият проектозакон за частните гардове. Издадените вече лицензи ще запазят действието си. Според проекта се предвижда да се въведе изискването охранителите да са наети по трудов договор, което ще повиши отговорността на работодателите.
Предвижда се частните охранителни фирми да могат да извършват лична охрана на физически лица, на имуществото на физически или юридически лица, охрана на мероприятия и охрана на ценни пратки и товари. Редът за организиране на тези дейности ще бъде определен с наредба на министъра на вътрешните работи.

Очите
Софийският районен съд (СРС) осъди на една година условно с тригодишен изпитателен срок широкопопулярния като несебърски наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Във вторник (27 ноември) съдът го призна за виновен по обвинение за незаконно притежание на оръжие. Същите присъди бяха наложени и на двама от ортаците му - Гочо Карагочев и Христо Широков, които бяха обвинени в идентично престъпление.
Тримата бяха задържани на 2 февруари 2004 г. при КПП Врана край София. В мерцедеса, с който пътували, са намерени три газови пистолета, пригодени на бойни. Несебърският наркобос и двамата му спътници са задържани. По случая е образувано бързо полицейско производство и още на 7 февруари 2004 г. съдът дава ход на делото. То приключва в края на март 2004 г. с условни присъди за тримата. След обжалване на решението обаче Софийският градски съд оправда Желязков за незаконно притежание на оръжие и му наложи три месеца условно заради боеприпасите и патроните, открити в колата. Присъдите на другите двама бяха потвърдени. Върховният касационен съд обаче прецени, че първите две инстанции са допуснали съществени процесуални нарушения при решаване на делото и го върна за преразглеждане на СРС. През юни 2006 г. съдът отново се зае с делото на Очите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във