Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седмицата Мъндев пое към затвора

Най-сетне дойде и една добра новина от зачервената от упреци нашенска съдебна система - видният мафиотски бос от Града на стоте войводи Атанас Мъндев получи ефективна присъда, след като делото срещу него се точи повече от година и половина.


Сливенският бизнесмен и президент на бившата силова групировка Клуб 777 беше осъден в събота (17 септември) на 12 години затвор и бе глобен с 20 000 лева. Всичко това се случи, след като Сливенският окръжен съд, председателстван от Кънчо Жеков, призна Мъндев за виновен като ръководител на организирана престъпна група за износ на проститутки.


Престъплението е извършвано в Сливен и в чужбина от 1998 г. до задържането на Мъндев и на неговите съучастници преди около две години. По същото обвинение са признати за виновни и са наложени осъдителни присъди на още петима подсъдими. Никола Иванов, известен и като Кольо Каруцата, Валери Райков и Селим Кадиров-Салама ще трябва да изтърпят наказание лишаване от свобода по 11 години, при строг режим и глоба от 20 000 лева. На Иван Михайлов е наложена 10-годишна присъда и глоба от 20 000 лева. На шест години и глоба от 10 000 лв. е осъден петият участник в групата Петър Петров.


Делото беше отлагано повече от десет пъти в продължение на година и половина, предимно заради здравословни проблеми на Атанас Мъндев. В последното от трите заседания тази седмица докладчикът по делото Кънчо Жеков дори беше осигурил линейка и кардиолог, в случай че възникне проблем със здравето на подсъдимия.


За разплитането на сливенския канал за проститутки Параграф 22 писа през лятото на 2007 г., когато в Белгия приключи разследването срещу Георги Комитов -Жоро Черния - виден колега на Мъндев в трафика на момичета. В резултат на това Белгия изиска Жоро Черния да бъде екстрадиран от България, за да го пъхне в затвора.


Българското правосъдие дълго време беше безсилно срещу борческия бос от Клуб 777. Мъндев така и не се вясваше в храма на Темида, защото все беше болен. При едно от заседанията през пролетта тази година магистратите бяха принудени да изпратят в дома на Мъндев двама лекари, придружени от служители на съдебна охрана. Екипът трябваше да установи дали подсъдимият наистина е болен, както беше обявил, и може ли да се яви на заседанието.


Според извършените прегледи борческата канара страдала от високо кръвно налягане, а състоянието му изисква спешна помощ. Диагнозата, направена при домашното посещение при Мъндев през март, беше представена на съдебния състав и делото бе отложено за края на април. Извършената по-късно тройна съдебно-медицинско експертиза от ямболски лекари обаче показа, че Мъндев може да се яви в съда.


Въпреки благополучния развой в медицинската част делото продължаваше да куца.


Съдебният състав не случи и на свидетели. Съдебното дирене беше затруднено заради многомесечно чакане на отговор от Белгия и от Холандия ще пратят ли за разпит свидетели. Съдебните си поръчки окръжният съд в Сливен направи още през септември 2010 година. Няколко месеца по-късно отговорът пристигна, но не донесе нищо радостно - посочената от съда свидетелка отказа да даде показания.


Заради свидетелите процесът срещу Атанас Мъндев като организатор на канал за износ на проститутки тъпчеше намясто още от лятото на миналата година. През юли 2010 г. две от свидетелките по делото се обадиха от чужбина, че не могат да се явят в съдебната зала в Сливен. Тогава беше решено те да бъдат разпитани от съд в страните, където пребивават. Това беше и причината процесът да се отложи за септември 2010 година. Делото обаче отново не потръгна, тъй като разпит на свидетелките не беше осъществен.


То трябваше да продължи в края на януари 2011 г., но и тогава не се получи. Тогава пък здравенякът Атанас Мъндев след обстоен преглед от кардиолог и невролог бе приет в интензивния сектор на кардиологията на МБАЛ Д-р Иван Селимински в Сливен. Спешният прием на бившия борец някак съвпадна по време с другото дело срещу него в Сливенския съд за пране на пари. В него той е подсъдим заедно с жена си Ваня, с баща си Ангел, със Селим Мусов Кадиров - Салама, с Гани Ганев и с Емил Трифонов. И тогава Окръжният съд изпрати полицаи в болницата, за да проверят дали наистина болникът е на легло в отделението. Те го открили под завивките, но магистратите все пак разпоредиха на Регионалния център по здравеопазване да провери в кардиологичното отделение дали спешната хоспитализация на Мъндев е наложителна.


Обвинението за пране на пари е за сума над един милион лева. И това досъдебно производство, както и разследването за трафик на хора, бяха проведени от Софийската окръжна прокуратура. Обвинителните актове обаче бяха препратени в Сливен.


През 2010 г. Атанас Мъндев беше осъден общо на три години и половина лишаване от свобода. Наказанието е година и шест месеца затвор и е резултат от кумулация (поглъщане на по-малката от по-голяма присъда). То бе наложено от районния съд в Сливен и е за укриване на данъци в особено големи размери чрез невярно подадена данъчна декларация по чл.50 от Закона за облагане доходите на физическите лица. Укритата сума е в размер на 150 000 лева. За същото провинение окръжният съд го наказа с две години затвор. Към него се добави и година и шест месеца от старо наказание от 1998 г. и така общата присъда стана три години и половина.


Новата си ефективна присъда от 12 години затвор Мъндев може да обжалва в 15-дневен срок пред Бургаския апелативен съд. През следващата седмица се очаква да тръгне и процесът по обвинението за пране на пари. Дотогава Мъндев ще остане под домашен арест, където може да тушира проблемите с налягането и сърцето. Все пак го очаква и процес по обвинение за рекет. Това със сигурност ще му вдигне кръвното, така че есента ще бъде еднакво тежка както за него, така и за Темида, която също е с опънати нерви...

Facebook logo
Бъдете с нас и във