Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седмицата Мъндев трупа рекорди

Шефът на бившата силова групировка Клуб 777 в Сливен Атанас Мъндев, макар и на легло, стана истински шампион. Първенецът в дисциплината отлагане на дела за пореден път избяга от правосъдието. В сряда (23 март) воденото срещу него дело за трафик на хора отново беше отложено. Мъндев, Никола Стоилов Иванов-Кольо Каруцата, Валери Райков и Селим Кадиров-Салама са обвинени, че са изнасяли свежа плът за Кралство Белгия и Холандия.
За разплитането на сливенския канал за проститутки Параграф 22 писа през лятото на 2007 г., когато в Белгия приключи разследването срещу Георги Комитов- Жоро Черния - виден колега на Мъндев в трафика на момичета. В резултат на това Белгия изиска екстрадицията на Жоро Черния от България, за да го пъхне в затвора.
Българското правосъдие обаче засега е безсилно срещу борческия бос от Клуб 777. Съставът на Сливенския окръжен съд, ръководен от съдия Мартин Данчев, очакваше с трепет височайшата визита на подсъдимия Мъндев и групата му. Но борецът не се яви в съда заради здравословни проблеми. Това принуди магистратите да изпратят в дома му двама лекари, придружени от служители на съдебна охрана. Екипът трябваше да установи дали подсъдимият наистина е болен и може ли да се яви на заседанието.
Как е протекъл домашният преглед не е ясно, но преценката на медицинските специалисти била, че Атанас Мъндев е с високо кръвно налягане и състоянието му изисква спешна помощ. Позицията им беше представена на съдебния състав и така делото бе отложено за 19 и 20 април. Дотогава лекари, но не от Сливен, а от Ямбол, ще трябва да извършат назначената от съда тройна медицинско-съдебна експертиза, която да прецени дали състоянието на Мъндев позволява явяването му в съда.
Съдебният състав не случи и на свидетели. След многомесечно чакане най-сетне от Белгия и от Холандия пристигнаха отговорите на съдебните поръчки на окръжния съд в Сливен за разпит на свидетелки по делото. Искането е направено още през септември 2010 година. Отговорът обаче не беше никак насърчителен - посочената от съда свидетелка отказала да даде показания.
Заради свидетелите процесът срещу Атанас Мъндев като организатор на канал за износ на проститутки куца още от лятото на миналата година. През юли 2010 г. две от свидетелките по делото се обадиха от чужбина, че не могат да се явят в съдебната зала в Сливен. Тогава беше решено те да бъдат разпитани пред съд в страните, където пребивават. Това беше и причината процесът да се отложи за септември 2010 година. Делото отново не потръгна, тъй като разпит на свидетелките не беше осъществен.
То трябваше да продължи на 27 януари 2011 г., но това пак не се случи. Оказа се, че здравенякът Атанас Мъндев е бил приет още на 17 януари в интензивния сектор на кардиологията на МБАЛ Д-р Иван Селимински в Сливен, след обстоен преглед от кардиолог и невролог. Лечението му се проточило и след 27 януари, се разбра от писмо, изпратено от Мъндев до съда.
Любопитното е, че спешният прием на бореца в интензивното се е случил ден преди 18 януари, когато в Сливенския съд трябваше да започне и друго дело срещу Мъндев - за пране на пари. В него той е подсъдим заедно с жена си Ваня, с баща си Ангел, със Селим Мусов Кадиров - Салама, с Гани Ганев и с Емил Трифонов. И тогава Окръжният съд изпрати полицаи в болницата, за да проверят дали наистина болникът е на легло в отделението. Те го открили под завивките, но магистратите все пак разпоредиха на Регионалния център по здравеопазване да провери в кардиологичното отделение дали се е налагала спешна хоспитализация на Мъндев.
Обвинението за пране на пари е за сума над един милион лева. И това досъдебно производство, както и това за трафик на хора, бяха проведени от Софийската окръжна прокуратура. Обвинителните актове обаче бяха препратени в Сливен.
В чутовния двубой с борческия бос засега Темида успя да отбележи само една точка в своя полза - през миналата година Атанас Мъндев беше осъден общо на три години и половина лишаване от свобода. Наказанието е година и шест месеца затвор и е резултат от кумулация (поглъщане на по-малката от по-голяма присъда). То е наложено от районен съд-Сливен и е за укриване на данъци в особено големи размери, чрез невярно подадена данъчна декларация по чл. 50 от Закона за облагане доходите на физическите лица. Укритата сума е в размер на 150 000 лева. За същото провинение окръжният съд му даде две години затвор. Към него се добави и година и шест месеца от старо наказание от 1998 г. и така общата присъда стана три години и половина.
От есента на 2010 г. Мъндев обаче ту е под домашен арест, ту в интензивното отделение, но не и в затвора. Изгледи скоро да влезе зад решетките няма, а финалът на делата за трафик на хора и за пране на пари е някъде в бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във