Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седморката на Галев и телепортацията

Шефът на Окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев и ръководеният от него съдебен състав влязоха нахъсани в очертаващата се тежка битка срещу братството на неуспелите кандидат-депутати Пламен Галев и Ангел Христов.
В сряда (23 септември) по обед, напук на хладните повеи на току-що дошлата есен, жегата в съдебната палата се увеличаваше, защото предстоеше началото на делото срещу Галев, Христов, Владимир Ангелов, Апостол Чакалов-Тоци, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски-Конана.
След кратко лятно затишие, последвало шума около участието на т. нар. братя Галеви в изборната битка за депутати в 41-ото Народно събрание, двамата отново станаха медийни герои и по всяка вероятност дълго ще бъдат в центъра на журналистическия интерес.
В началото на есента Кюстендилският окръжен съд внесе за разглеждане обвинителния акт срещу Пламен Галев, Ангел Христов и приближените им.
Наказателното дело бе насрочено
след като съдия-докладчикът Мирослав Начев, който е и председател на Кюстендилския окръжен съд, обяви, че по време на предварителното производство не са допуснати процесуални нарушения, които да са накърнили правата на обвиняемите, защитниците и пострадалите.
Съдия № 1 в града обяви категорично, че делото е подсъдно на Кюстендилския съд и няма основание за спирането или прекратяването му. Към обвинителния акт е приложен списък със 131 свидетели и 26 вещи лица, които трябва да бъдат разпитани.
За първото съдебно заседание редици стягаха както подсъдимите, така и пострадалите и представителите на Софийската градска и на Кюстендилската окръжна прокуратура. В ролята на обвинител е заместник шефката на прокуратурата в града Камелия Стефанова, заедно с нея в съдебната зала ще бъдат и столичните й колеги Бисер Кирилов и Първолета Никова, които са ръководили работата по случая на братя Галеви.
Тежката съдебна битка
бе подсказана още в началото на есента, когато Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение на задържания заедно с Галеви счетоводител на групата Красимир Оков. Той обаче не е загубил присъствие на духа, защото пак е написал искане за промяната й.
Подобно искане бе депозирано и от задържания Апостол Чакалов-Тоци, съобщи тогава наблюдаващият прокурор по делото срещу четиримата дупничани Бисер Кирилов. След претърпяна преди време катастрофа Тоци е с отстранени далак и част от коремната стена. Това налага специален хранителен режим, изключващ боб и цяла група други растителни храни. В арестантското меню това са основните съставки, са писали в молбата си адвокатите на задържания. Владимир Ангелов-Стъклето и Георги Блатски също са подали молби за промяна на мярката за неотклонение, които съдът трябваше да разгледа на 23 септември.
Още в самото начало на първото заседание защитата на Галев и Христов заигра активно и поиска самоотвод на съдебния състав и съдебните заседатели с мотив, че процесът няма да бъде обективен и безпристрастен. Съдия Начев обаче твърдо парира атаките на защитата и категорично отряза мераците им, като заяви, че няма факти и обстоятелства, които предизвикват
съмнения в безпристрастността и обективността на съдиите
Освен това Начев отхвърли и искането на защитата делото да се върне за доразследване заради допуснати съществени процесуални нарушения. Съдия № 1 в Кюстендил не помръдна и на йота от позицията, която поддържа още от внасянето на обвинителния акт, и обяви, че дава ход на делото въпреки воплите на адвокатите на братство Галеви, че е нарушено правото им на защита.
Никъде в обвинителния акт не става ясно в какво са обвинени моите клиенти - дали са извършители, подбудители или помагачи. От това защитата е затруднена да изгради тезата си. Обвинителният акт страда от съществени пороци, възмути се адвокат Емил Велинов, който защитава Галев и Христов.
Повече от 60 минути продължи изчитането на обвинителния акт срещу Пламен Галев, Ангел Христов и петимата им сподвижници. Седморката на Галев отказа на този етап от съдебното производство да дава каквито и да е обяснения в съда.
За сметка на това се чуха гласовете на десетина потърпевши от действията на братята. На заседанието бяха предявени общо 10 граждански иска за причинени имуществени и неимуществени вреди. Съдия Мирослав Начев обаче допусна девет на приблизителната стойност е около 2 млн. лева. Не бе допуснат искът на Стоян Терзийски, предявен към Георги Блатски, за плащане на сума от 3000 лв. за претърпени имуществени вреди, изразяващи се в разходи за медицинско лечение.
Най-високият граждански иск за неимуществени вреди е на основния свидетел по делото Пламен Миланов - на стойност 1 200 000 лева. Шефът на Окръжния съд в Кюстендил остави без уважение искането на Миланов за правна помощ, тъй като на заседанието стана ясно, че той е в състояние да си я плати. Преди това Пламен Миланов се ожали, че поне петима адвокати от различни колегии са му отказали защита.
Никакви проблеми със защитата
обаче, изглежда, нямат неговите опоненти по делото. Красноречиво доказателство за това бе развитието на процеса в Дупница срещу Владимир Ангелов-Стъклето, дясната ръка на ексбаретите Галев и Христов. В средата на септември Дупнишкият районен съд, с председател съдия Ели Скоклева, обяви за невиновен Стъклето, който беше обвинен в побой и заплаха за убийство. Според обвинението пострадал от бруталността на Ангелов бе кюстендилецът Иван Дончев, а заплахата за убийство е била отправена към майка му. Трийсет и седем годишният Иван Дончев, който е с 64% нетрудоспособност и с доказани психични отклонения, беше заявил пред магистратите, че на 18 септември миналата година Стъклето го е пребил с плесници, ритници и палка. Заради това Дончев поиска и обезщетение на стойност 1000 лв. за нанесени неимуществени вреди.
По време на пледоариите адвокат Александър Райнов, който защитаваше Владимир Ангелов, заяви, че делото срещу неговия клиент е било началото на една голяма операция, целяща арестуването на Ангелов заради близките му взаимоотношения с братя Галеви. На това наблюдаващият прокурор по случая Михаил Крушовски отговори, че няма тенденциозност от страна на държавното обвинение спрямо подсъдимия. Той обясни, че има достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителния акт. Присъстващите в съдебната зала в Дупница обаче станаха очевидци на
разминаване в показанията на доста от свидетелите
по делото, което в крайна сметка осигури оправдателна присъда на Стъклето. Единственото решение в полза на обвинението бе странно - гражданският иск на пострадалия Иван Дончев бе частично уважен и той ще получи 600 лв. от невинния бизнесмен Владимир Ангелов. След прочитането на присъдата Дончев заяви, че е доволен от изхода на делото и счита случая за приключен. Така Стъклето встъпи в съдебната битка на мегапроцеса в Кюстендил донякъде освободен от тежестта на обвиненията.
Седморката на Галев въобще не изглежда притеснена. Както вече бе казано, призовани са 131 свидетели, сред тях и почти всички общински съветници от градския парламент на Дупница, които трябва да дадат показания.
При внасянето на обвинителния акт съдия Мирослав Начев бодро коментира, че в Окръжния съд - Кюстендил, са имали дела и с повече свидетели. Навярно заради стълпотворението на очевидци магистратите направиха сметка, че делото срещу бившите командоси ще продължи най-малко три години. А знайно е от досегашната практика на Темида, че времето работи срещу паметта на свидетелите и в полза на обвиняемите. Така че засега прогнозата къде ще се телепортира седморката на Галев - в затвора или на борда на волния Освободител, изглежда невъзможна, може би...

Facebook logo
Бъдете с нас и във