Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Секретар на комисия, обвинен за корупция

Василева обяснява как се бори с трафика на хора пред разбиращия поглед на вътрешния министър от първия кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Една седмица, преди у нас да пристигне известният румънски прокурор Лаура Кьовеши, шеф на Специализираната антикорупционна прокуратура, вече има с какво да й се похвалим. След дълга суша, отбелязана по традиция и в последния доклад на Европейската комисия, връз спеченото поле на борбата с корупцията у нас най-после падна първата капка. Дали тя е предвестник на подкрепителен дъжд, след който ще избуят дългоочакваните плодове на антирушветчийските ни мераци, е друг въпрос. Но е някакъв положителен знак. Тази седмица Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Антоанета Василева - секретар на Национална комисия за борба с трафика на хора.

Според обвинението Василева е извършила две престъпления по служба с цел да се облагодетелства. В периода от януари 2012 г. до декември 2013 г. в качеството си на секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора тя е превишила правата си, от което са настъпили вредни последици.

Без да е имала право и без да й е възложено от председателя на комисията, в нарушение на Закона за обществените поръчки, Василева е сключила пряко договори за изпълнение на услуги, без да е проведена обществена поръчка. От това действие са се облажили изпълнителите - Сдружение "Равновесие" и Фондация "ЕС О ЕС-семейства в риск". Договорите с тях са за възлагане на изпълнение на услуги в приюти за временно настаняване на жертви на трафик на хора в Бургас и Варна. Престъплението е извършено с цел да се набавят облаги за Сдружение „Равновесие” от Бургас и Фондация „ЕС О ЕС-семейства в риск”- Варна, в размер на 200 000 лв., се казва в информацията на прокуратурата.

Второто обвинение към Василева е за това, че в периода от май 2013 г. до декември 2013 г. като длъжностно лице е превишила правата си и в нарушение на установения за това ред е сключила два анекса към рамково споразумение. Облагата за нея е в размер на 3607 лева. За това че е бъркала в меда, към Антоанета Василева е приложена мярка за неотклонение "подписка".

Приютът на бургаското сдружение "Равновесие" се поддържа от Националната комисия за борба с трафика от 2011 г. и трябва да оказва медицинска, психологическа и социална подкрепа на жени, станали обект на този трафик. Местата в приюта са четири плюс две, става ясно от сайта на сдружението. А както сочи сайтът на Фондация "SOS-семейства в риск", мисията й е "подобряване качеството на живот и повишаване на гражданската чувствителност, отговорност и ангажираност към деца, семейства и групи в риск или потенциален риск от негативни социални явления".

На фона на сериозните антикорупционни мерки, които се предприемат в Румъния, обвинението срещу висшата държавна чиновничката у нас изглежда скромно. Но все пак е някакво начало. Докато северните ни комшии дават непрекъснати сигнали, че хич не си поплюват в борбата с корупцията. Тази седмица например Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) арестува доскорошния министър на финансите Дариус Вълков, затова че получавал пари, за да съдейства при разпределението на договори за строителни поръчки по времето, когато е бил кмет на град Слатина, Южна Румъния.

През последните две години съседите осъдиха по обвинения в корупция няколко държавни чиновници, включително и бившият премиер Адриан Нъстасе и повече от десет бивши министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във