Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сексатака

Българският хелзинкски комитет удари коварно вътрешния министър Цветан Цветанов, като го обвини, че проявил сексуална дискриминация в свое телевизионно интервю. МВР-шефът съобщи, че службите разполагат с класифицирана информация за икономическата и сексуална ориентация на съдии, прокурори и следователи, която трябва да бъде взета предвид от Висшия съдебен съвет, когато кадрува. По-разумно нещо - здраве му кажи! Но не - всички го разбират, само правозащитниците от БХК се цупят като обидени госпожици.
Ако трябва да започнем от тях, може на свой ред да изгубим ориентация. Затова няма да ги питаме какви са техните зависимости и кой им плаща, кой спуска списъка с правозащитните им каузи и има ли го изобщо в тоя списък правото на българските граждани на справедливо правосъдие. Но не можем да подминем упрека им към Цветанов, че насаждал хомофобия и от изказването му излизало, че сексуалната ориентация е едно от онези неща, факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване.
На първо място хетеросексуалните няма как да знаят как се отразява хомосексуалната ориентация на съдия или прокурор върху неговите актове. Въпреки че по закон сексуалната ориентация не е пречка за работа в системата, хомосексуалните упорито отказват да я споделят публично или поне с ВСС, който ги назначава и издига. Второ - всеки гражданин има право на свое мнение дали ще му е безразлично, ако узнае че съдията или прокурорът по неговото дело е хомосексуалист. И трето - Фройд разшири значително границите на представата за сексуалното и е твърде вероятно либидото към рушвета и омразата към онзи, който търси правото си, без да го плаща, да е в центъра на магистратската сексуалност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във