Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕКСЪТ И ГРАДЪТ В ЖИВОТА НА ЕДИН ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

Мрачно изглежда бъдещето за варненските общинари, баща и син Веселин и Христо Данови, особено след решението на Варненския апелативен съд (ВАС) от 23 септември (вторник), с което двамата бяха оставени зад решетките на следствения арест. Заедно с четирима свои приближени Данови повече от десет дни търкат арестантските нарове, след като на 12 септември бяха задържани при шумна полицейска акция в центъра на морската столица.
В последвалата задържането информация от прокуратурата стана ясно, че Данови са закопчани за участие в престъпна група, която се е занимавала със склоняване на жени към проституция, с трафик на жени и пране на пари. Няма изгледи шестимата задържани скоро да видят морското слънце, тъй като решението на ВАС не подлежи на обжалване.
Както по време на заседанието на първоинстанционният съд, така и във вторник на процеса във ВАС беше уважено искането на прокуратурата жалбите на обвиняемите да се гледат при закрити врата. Това се наложи, тъй като при разследването са използвани специални разузнавателни средства, информацията от които е класифицирана, уточниха от пресслужбата на съдебната институция.
Един от шансовете на Веселин Данов да напусне ареста бяха множеството експертизи, удостоверяващи различните му заболявания. Съдът ги прие, но записът в определението си, че само съдебномедицинска експертиза може да установи дали здравословното състояние на общинския съветник от Българската партия на справедливостта не позволява той да пребивава в ареста.
В хода на съдебните заседания стана известно, че досъдебното производство срещу групата, което е започнало през юли тази година, е удължено с още четири месеца. Веселин Данов е с най-сериозни обвинения - той е разследван за организиране и ръководство на престъпната група, както и за изнудване (в съучастие със сина си Христо) на варненския бизнесмен Николай Иванов, известен в определени среди с прякора Ники Кереча.
Апелативният съд е преценил събраните досега гласни и писмени доказателства, протоколите от разпитите на свидетелите, дадени пред съдия, както и тези от претърсването в офисите и в домовете на хората от групата. Съдиите смятат, че Веселин Данов, синът му Христо, Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов и Петър Петров са извършили деянията, за които са разследвани.
Мистерията Данов
Роденият през 1953 г. в столицата Веселин Данов днес е бизнесмен и общински съветник във Варна. Син е на бившия министър на вътрешните работи и известен адвокат Христо Данов, който пък е между наследниците на издателя Христо Г. Данов. Любовта към морската столица, изглежда, датира от студентските му години - той е завършил висшето си образование в тукашното ВМЕИ - със специалност Радиотехника и телевизия. През 1979-а открива първото частно студио за звукозапис в София. След 1989 г. се занимава с частен бизнес, собственик е на хотел Ной в местността Кабакум край Златни пясъци. През 2003 г. основава Българска партия на справедливостта . След три месеца участва в местните избори и печели две места в общинския съвет. Издавал е седмичен вестник 167 часа Варна, който закрива през 2006 година. През същата година нашумя като първия политик, участвал в телевизионното реалити - шоу ВИП Брадър. През 2007 г. Данов отново се впусна в политиката - участва в местните избори като кандидат за кмет на Варна и като водач на листа за общински съветници от Народняшка земеделска партия. Успя да спечели два мандата. Любопитното е, че вторият в листата се отказа от място в местния парламент в полза на сина на Веселин Данов - Христо Данов, който беше трети. Така и двамата се озоваха рамо до рамо в общината.
Общинският съветник Веселин Данов, който е в ареста от 12 септември заедно със сина си Христо по подозрения, че върти бизнес с плът, никога не е бил равнодушен към най-древната професия. Мнозина помнят, че миналото лято във варненския радиоефир той емоционално се хвърли да защитава необходимостта от закон за проституцията. Според него този проблем стои от много години, заобикалят го и го игнорират, което е голяма грешка на законодателите в България. Ние сме вече в Европа и е крайно време като всяка европейска държава, като един европейски град, какъвто е Варна, да се реши този проблем.
Трябва да има ясен и точен закон за тази най-древна професия
което ще реши много от проблемите. Първо да се инкриминира това деяние, което всъщност и сега не е криминално, но сводничеството е криминално деяние. С узаконяването на проституцията ще отпаднат и проблемите със сводничеството. Във всяка една културна държава и особено морски град, това е необходимост, но навсякъде това нещо е строго регламентирано и има места, където се упражнява тази професия, обяви тогава Данов.
В същото интервю Веселин Данов демонстрира информираност и обяви, че във Франция върви най-високата тарифа за проституция и никой не закача работещите в бранша. Кандидат-кметът Данов тогава заяви категоричната си позиция против уличното предлагане на плът, което според него се шири по варненските булеварди и по нощните улици на всеки един град. Задяват туристи и предлагат забавление срещу 20 евро в храстите - това е гнусно, заклейми този вид проституиране Данов.
Смятам, че вече се заговори за закон за проституцията и е крайно време да има такъв и да може, ако искаш, да се занимаваш с такава дейност. Отваряш си един публичен дом, културен, направен свястно, с труженички, които искат и са осигурени,с лекарско наблюдение. Сигурен съм, че и жените в града ще предпочетат, когато мъжете им отидат да изневерят, да кръшнат леко пийнали след бар, дискотека или ресторант, да отидат на място, където минимален е шансът да им донесат после един букет от венерически заболявания, каза в радиоинтервюто си кандидатът за кмет на Варна.
Освен познание по темата за проституцията Веселин Данов е показвал и информираност за връзките на този вид дейност с важни държавни институции, каквато например е полицията. Неведнъж Данов е определял полицаите като изключително кадърни хора. Полицията в България и особено във Варна, която я познавам доста добре, си разбира от работата. Много ясно, че всичко се знае. Само че
престъпността и полицията в цял свят вървят ръка за ръка
И аз не ги упреквам тези момчета, които са полицаи, но за нещастие работят и за другата страна на бариерата, защото срещу 200, 300, или дори 500 лв. да получават, а те не взимат чисто такива пари, ами няма да си жертват живота и няма да се грижат денонощно за реда и спокойствието ни. Ами смятате ли вие, че досега е имало някъде полицейска акция, извършена по отношение на проституция или по отношение на наркомани, разпространители и т.н. и нещо да са направили съществено. Не! Знаете ли защо? Защото един час преди да почне акцията вече всички са уведомени, бяха думите на Данов, с които през миналото лято втрещи слушателите на Дарик радио във Варна.
Най-странното е, че за една година представата на общинаря Данов за естествените топли взаимоотношения между полицията и престъпния свят, базиращи се на размяната на финикийски знаци, е прогресирала. Повече от година след изцепката си в радиоефира, в изявление за варненски сайт от ареста, Веселин Данов ще апелира: да не слугуваме на продажни ченгета! И отново демонстрира загрижеността си за жриците на платената любов: Аз ги съжалявам, защото от техния труд, който не е особено приятен може би, има отчисления за всекиго. Огромно отчисление за сводника, отчисление за полицейския работник и накрая за нея остават толкова, колкото да преживява.
Доколко изявленията на скандалния общинар са засегнали честта на пагона е въпрос, който може да намери отговор само във внимателна проверка на полицейските редици във Варна. Такава засега обаче не е направена, което подхранва съмненията, че в думите на Данов има известна доза истина.
Сякаш в подкрепа на тези подозрения дойде и изказването на генералния комисар на МВР Павлин Димитров по повод ареста на вип-брадъра и на групата му. Веселин Данов не е арестуван, за да се обслужат интересите на конкурента му Веско Жеков, заяви генералният комисар, предизвикан от твърденията, че Данови са жертва на сценарий, поръчан от местния наркобос Веско Жеков.
Жеков и Данов имат стара вражда, твърдят неофициални източници. Общинският съветник пръв обявил, че бившият командос се занимава с проститутките и наркотрафика в морската столица с помощта на полицейски чадър. Според мълвата, за Жеков и групировката му Фирмата работели и висши антимафиоти, които обезглавили основните му конкуренти от Монопола на Валентин Николинков, известен още като Вальо Бандита. Историята с Данови е нагласена и това ще стане ясно в съда, прогнозират в тази връзка бивши ченгета и магистрати. Според тях акцията срещу Данов има за цел да го злепостави и да го накара да спре да говори.
Професионалист №1 на МВР Павлин Димитров заяви, че арестът на Веселин Данов е осъществен под контрола на прокуратурата. Според МВР именно общинският съветник и неговото най-близко обкръжение са ръководили бизнеса с плът във Варна. Бащата на Веселин Данов беше перфектен човек, имам едно положително отношение към него, коментира още Димитров.
Генералният секретар се закани същите мерки да бъдат предприети и срещу Веско Жеков, който според мълвата е конкурент на Данов. Това щяло да докаже, че МВР работи безпристрастно по случая. Димитров отбеляза със съжаление, че в МВР има служители, които правят услуги на престъпния свят, и има неприятна тенденция в доста случаи полицейски служители да се замесват в престъпни схеми. Дали има и такива, които са се подложили на бившето ченге Веско Жеков, засега е тайна. Факт е обаче, че Жеков е обявен за национално издирване, но поне до този момент - без успех. В същото време в подземните среди на Варна усилено се говори, че въпреки издирването Жеков най-спокойно е наблюдавал ареста на Данов и компания...
В морската столица се коментира също, че е мътна работата Данов и в самата община. Неофициално се носи мълвата, че Веселин Данов има свои хора в най-апетитните търговски дружества, и че като председател на комисия в район Одесос пряко влияе върху издаването на разрешителните за временните обекти. Според неофициална информация, той успял да изгони наемателите на заведенията в Летния театър в Морската градина и да си присвои стопанисването на обектите. Преди това пък бил си осигурил близо 900 000 лв. общински средства за ремонт. Освен това с двата си гласа (своя и този на сина си, както бе казано - също общински съветник) Данов има възможността пряко да влияе при вземането на всяко решение в общинския съвет, защото там нещата са доста оспорвани, коментират хора от общината.
През това лято постъпиха многобройни сигнали от варненски граждани заради шума от заведение, стопанисвано от Веселин Данов, в близост до реконструирания Летен театър. Зрители на представления дори са се жалвали, че музиката от заведението заглушавала представленията. Сред оплакалите се били и организаторите на Международния балетен конкурс. Кметът на Варна Кирил Йорданов заплаши, че договорът с общинския съветник за стопанисване на заведението може да бъде прекратен, ако постъпят още жалби. Той се закани при нови сигнали за заглушителната чалга да затвори окончателно обекта.
С ареста на Данов като че сагата около общинаря Данов напусна сферата на чалгата. Тя със сигурност обаче ще се върне пак там, ако МВР забрави за заканите си да удари и конкурентите на заподозрения сводник общинар.

(КАРЕ)
Още един общинар на полицейската мушка?

Процесуално-следствени действия по досъдебно производство срещу организирана престъпна група, действаща на територията на Варна и региона - така засукано обясниха от полицията и прокуратурата в морската столица шумната полицейска акция в района на стадион Спартак миналия петък (19 септември).
Както е известно, полицията удари на шест различни места в града - частни домове, заведения, една финансова къща, стадион Спартак, платен паркинг, както и административния офис на ФК Спартак, клуба, където се предполага, че върти бизнеса си мощна местна група за наркоразпространение. За да стане мъглата пълна, от Окръжната прокуратура - Варна, уточниха, че при проведената акция няма привлечени към наказателна отговорност. Операцията е проведена, защото е възникнала необходимост от процесуално-следствени действия по дело, където са привлечени като обвиняеми осем души, допълниха оттам.
Прословутият паркинг е отдаден на концесия на един от президентите на ФК Спартак и варненски общински съветник от ДПС Иван Славков. Скандалите около него са със стара дата. Тук на 21 януари миналата година при полицейска акция бе открит боен арсенал - автомат Калашников със заличени номера, боен пистолет също със заличени номера, газов пистолет Байкал, пригоден за боен, граната и 54 патрона. А четири дни по-късно на същото място полицията обезвреди самоделна бомба с около 400 грама тротилов еквивалент. По случая тогава бяха задържани за 24 часа около десет криминално проявени лица.
Паркингът е бил под полицейско наблюдение във връзка с убийството на наркодилъра Стоян Янев на 28 декември 2006 година. Той издъхна в бара на баща си, след като беше наръган с нож. Тогава за убийството бяха задържани четирима от варненската наркогрупировка Монопола, чийто лидер, според мълвата, е Валентин Николинков - Бандита. Двайсет и пет годишният наркодилър бе атакуван заради това, че си е позволил да продава наркотици във варненския квартал Младост, без да се отчита на групировката, и опитал да склони дилъри на Монопола да продават за него. Вальо Бандита бе погнат от полицията и арестуван, но на 17 юли 2007 г. бе пуснат от ареста под парична гаранция от 5000 лева.
След полицейската операция на стадион Спартак стана ясно, че ударът не е случаен. Между двете спецполицейски акции има връзка, коментира вътрешният министър Михаил Миков ареста на Данов на 12 септември и акцията на стадиона на 19 септември.
Любопитен факт е, че седмица след задържането на Данови и малко преди полицейската акция на стадион Спартак представители на ГЕРБ - Варна, прогнозираха нови арести на общински съветници. Областният лидер на партията Павел Димитров посочи, че трябва да има и други арести на хора, свързани с общинския съвет и приближени до управляващото мнозинство. Той постави под съмнение доверието в местната полиция, като хвърли информационната бомба, че операцията срещу Данов се е водила от Криминална полиция-София, и наблюдаващ прокурор от Върховна касационна прокуратура. А местните полицаи са били уведомени за акцията само няколко часа по-рано, за да се включат в ареста на Данов. Това е доста показателно, посочи Димитров. Гербаджията обаче пропусна да уточни откъде е имал информация за предстоящата акция на полицията, този път засягаща интересите на общинския съветник от ДПС Иван Славков. Какъв ще е коментарът на Славков по случващото се, ще се разбере едва тогава, когато той се завърне от Турция, ако това изобщо се случи. Както сочи услужливата мълва, два часа преди полицията да удари стадиона, той вече е пътувал към южната ни съседка.
С определение на Варненския окръжен съд под стража е задържан управителят на автокъща Спартак, която е част от бизнес империята на Славков. От пресслужбата на ВОС заявиха, че е наложена най-тежката мярка за неотклонение спрямо Свилен Николов (40 г.), който е обвиняем по досъдебно производство и ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група за склоняване към проституция, трафик на жени и пране на пари. По същото дознание обвиняеми са общинският съветник Веселин Данов и групата, задържана заедно с него. Обвинението си Николов получил в събота (20 септември), ден след акцията на полицията в автосалон Спартак и в едноименния футболен клуб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във