Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕЛСКА ШИВАЧКА - ОСНОВЕН КРЕДИТОР НА КУЙОВИЧ

Данъчните в Кюстендил тази седмица ще имат особен обект за своите проверки - те ще проверяват и малкото останали кътни зъби на най-обикновената 67-годишна жителка на село Коняво Бистра Илиева. Селската шивачка предизвика интереса им, след като славата й на майсторка на тигелите в околността отстъпи на още по-шумния й успех като сериозен фактор в попрището на кредиторите.
До края на седмицата ще бъде разпоредена проверка на състоянието на ЕТ Бистра Илиева, във връзка с разкритието, че собственичката му е дала заем от 20 000 лв. кеш, съобщиха за Параграф 22 от данъчната служба в града. Щастливият кредитополучател не е кой да е - това е човек, чиято дейност от няколко години тресат цялата държава.
Както е известно, спряганият за наркобос от международна величина Будимир Куйович - Бучко, е бил спонсориран от селската шивачка, което му осигури забрана да напуска страната и възможност да си плете кошницата, необезпокояван от МВР. Разбира се, в случая излезе на бял свят и името на съдията, който удари печат на забраната, и така всъщност даде началото на един дълъг и скандален процес, приключил с ареста на Будко и оставката на бившите висши МВР началници Румен Петков и Валентин Петров.
През последните седмици и месеци все по-начесто политици, общественици, че и редовите граждани ронят крокодилски сълзи за това, че съдебната ни система не работи, а когато го прави, това става бавно и мудно.
В Кюстендил обаче се опитаха да опровергаят това твърдение, като доказаха, че в страната ни все пак може да се правораздава бързо, та чак скорострелно. През последния месец магистрати от Кюстендил и София разиграха пиесата на великия български поет и драматург Пею Яворов Когато гръм удари, как ехото заглъхва в съвременен вариант.
След няколкодневно ровене в архива на Кюстендилски районен съд (КРС) двама проверяващи от отдел Инспекторат на Висшия съдебен съвет (ВСС) оправдаха напълно през миналата седмица кюстендилския магистрат Бисер Цветков. Името на бившия районен съдия, който понастоящем правораздава в Административен съд - Кюстендил, нашумя в началото на скандала със сръбския наркобос Будимир Куйович. След показния арест и заформилия се по-късно скандал в МВР стана ясно, че точно съдия Цветков е издал срещу Куйович изпълнителен лист за дълг от 20 хил. лв. и забрана за напускане на страната.
Срещу магистрата бе разпоредена проверка, която трябваше да изчисти възникналите въпроси около неестествената бързина по издаването на изпълнителния лист и забраната. След приключването на проверката стана ясно, че кюстендилският районен съдия Бисер Цветков е приключвал 66 на сто от подобните производствата в самия ден на внасяне на искането. Проверяващите били изненадани също, че останалите производства пък Цветков привършвал много преди изтичането на седемдневния срок, указан в закона.
В папката по случая представителите на инспектората обаче не открили записната заповед, въз основа на която би трябвало да е издаден изпълнителният лист срещу Будимир. Кой знае защо това не е отчетено като някакъв значителен пропуск в работата на магистрата, тъй като в документацията фигурирал договорът за заем между сърбина и Бистра Илиева, отбелязали инспекторите в акта, издаден след края на проверката.
Историята
По време на скандала Куйович адвокатите на сърбина извадиха на бял свят факта, че той има забрана за напускането на страната ни във връзка със изпълнително дело, водено от 67-годишната Бистра Илиева от село Коняво заради дълг от 20 хил. лева. Селската шивачка се оказа, че е единственият и най-голям кредитор на сръбския наркобос Будимир Куйович.
Според архивното дело на Кюстендилския районен съд едноличната търговка Бистра Илиева не само притежава изпълнителен лист срещу наркобарона, но и е поискала конфискация на имуществото му, както и забрана Будимир Куйович да напуска пределите на страната ни.
Най-вероятно става въпрос за фиктивен заем, с който ловки юристи от столицата са осигурили удобен престой на хърватина в нашата страна, смятат колегите им в областния град.
Дела и документи
Кога е започнала официално историята на финансовите взаимоотношения между майсторката на конявските тигели и Будимир Куйович - Бучко, едва ли някой може да каже със сигурност.
Официално на 5 ноември 2004 г. Бистра Илиева и партньорът й Будимир Куйович сключват договор, според който 67-годишната жена дава на Бучко 20 хил. лева.
След това в бизнес отношенията, както навярно и в дружеските им връзки, следва период на срамежливо мълчание. До 4 февруари 2005 г., само броени дни преди експулсирането на Бучко от страната ни. Тогава изневиделица заможната шивачка пуска в КРС молба за издаване на изпълнителен лист по гр. дело №186/05 г., във връзка с въпросния дълг на наркобоса.
Още същия ден съдия Бисер Цветков от КРС излиза с определение, с което осъжда Куйович да заплати въпросната сума от 20 000 лв. ведно със законната лихва, и 400 лв. разноски на съда за работата му.
Отново на 4 февруари 2005 г. е издаден и изпълнителен лист и е образувано изпълнително дело № 111/05 г. при Кюстендилския държавен съдебен изпълнител.
Завидната бързина в работата на кюстендилския магистрат учуди даже колегите му. Особено след като стана ясно, че същата дата носи и писмото, известяващо служба Миграция в полицията, че срещу сърбина Будимир Куйович има издадена забрана за напускане на пределите на страната ни, докато не си изплати дълговете към леля Бистра.
Фактът, че тази забрана е желана от все сърце от самият Бучко, е нещо, което едва ли подлежи на коментар.
За разлика от бързината, с която работят кюстендилските районни магистрати, на колегите им от служба Миграция са били нужни цели три дни, за да издадат въпросната заповед, сочи докладът на инспекторите.
През това време, по разпореждане на бившия вече главен секретар на МВР Валентин Петров, Бучко вече бил тихомълком изгонен от пределите на родината ни, както показаха проверките, направени във връзка с незаконното уж пребиваване на сръбския наркобарон у нас.
Какво говорят хората?
Въпросът, който занимава умовете на жителите на Коняво, Кюстендил, региона и страната, е откъде едноличната търговка, чиято работилничка напомня пейзажи от някои романи на Зола, има такива пари? Над тази питанка си блъскат главите вече втора година всички, дори и тези, които знаят, че Илиева не плаща данъци като фирма, а внася в хазната само патентна такса.
Ние я познаваме като бедна и скромна жена, която цял живот е била обикновена шивачка. По едно време, като остана съвсем без пари, ходеше като куфарна търговка през границата да продава разни неща в Сърбия и Македония, разказват съселяните й в най-голямото черешарско село на кюстендилска община.
По едно време, през лятото на 2003 година, Бистра изчезна за няколко месеца от селото - на мъжа си даже не беше казала къде е! Обаждаше му се по телефона, уж била на почивка на морето, но той като отиде да провери в хотела, казаха, че нямало такава. След това си дойде и се кротна тук в селото, обясняват съседи на Бистра Илиева. И допълват: Сега изкарва по някой и друг лев с много труд, като кърпи и преправя дрехите на конявчани и гледа болния си мъж, който е на легло.
Леля Бистра, както я наричат всички в селото, работи в схлупена стаичка, намираща се в центъра на Коняво, в съседство с чешмата и кръчмата. Помещението е наела от местната кооперация, а в него има електрическа шевна машина от времето на соцреализма и вехтории пак от онзи период.
Съседите на селската шивачка са учудени, че жената има толкова много пари и че ги е дала назаем, при това не на кого да е, а на обявения за един от най - големите наркотрафиканти на страната ни Будимир Куйович.
И за да бъдат по-изчерпателни, жителите на селото обясняват още: Тя през 2006 г., а и след това, почти цяла година изкара без ток, на свещи, защото нямаше пари да си плати на енергото.
За послепис
Иначе за конявската шивачка може да се каже, че или е страшна късметлийка, или има много компетентни съветници. Само няколко седмици преди избухването на най-големия МВР скандал в новата история на България, на 1 октомври 2007 г., Бистра Илиева за пореден път изпреварва събитията. Бизнес дамата от черешовото село подписва с Бучко споразумение за разсрочено плащане на дълга, според което наркобосът всеки месец трябва да й дава на ръка по 300 лв., до издължаването на сумата ведно със законната лихва.
В замяна на това Бистра Илиева дава съгласието си да бъде вдигната забраната за напускане на страната на сръбския наркобос, показват още документите при кюстендилския държавен съдебен изпълнител.
Дали 67-годишната кредиторка на Бучко получава редовно месечната вноска от 300 лева, докато клиентът й търка арестантските нарове по време на процеса срещу него, е тайна. Факт е, че оправната шивачка успя да ошашави хората с паричните си възможности, както и с избора си на партньор. Буди изумление и способността й да се договаря по деликатни въпроси в изключително трудни както за нея, така и за партньора й Бучко времена, така че да защити финансовите си и жизнени интереси. Нещо, което не съумяха да направят бившият вътрешен министър Румен Петков и ексглавният секретар на МВР Валентин Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във