Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕЛСКИ БУНТ В ПОДКРЕПА НА КМЕТ-РЕКЕТЬОР

Последните местни избори си извоюваха славата на едни от най-скандалните в цялата демократична история на България. Нужно е само да си припомним стотиците жалби за купуване на гласове и касиране на изборите в различни райони на страната, опазването на обществения ред от здрави момчета със скъпи коли и джипове и десетките компромати срещу опоненти в предизборната надпревара.
Героят на тази история попада в последната категория. На балотажа за кмет на димитровградското село Сталево, който се проведе на 4 ноември, Панчо Панушев, издигнат от Инициативен комитет, печели изборите с 59% срещу скромните 41% в полза на опонента му Димчо Сакалов, подкрепен от Коалиция Заедно за Димитровград (в нея влизат партиите Българска социалдемокрация, Лидер и Новото време).
След като губи апетитното кметско място, Димчо Сакалов решава да се поразрови в миналото на опонента му. По-късно се оказва, че наистина е имало защо.

Историята, която научава, изглежда по следния начин. На 26 юли 1999 г. димитровградчанинът Тодор Събев си купил автомобил Опел. След като се почерпил с приятели за новата придобивка, се прибрал у дома, а новото возило паркирал пред блока. Рано сутринта на следващия ден обаче мъжът едва не припаднал, като видял, че колата е изчезнала.
Събев веднага подал жалба в РПУ-Димитровград. Негов съсед в блока - Петър Златинов, който научил за кражбата, му казал, че ще помогне с каквото може. Успокоил го с думите, че има връзки с хора от контингента.
Речено-сторено. След разговора Златинов започнал да действа. Той се обадил на свой познат адвокат Венко Павлов и накратко му описал ситуацията. Юристът от своя страна се свързал с приятеля си Панчо Панушев-Мърфи и му казал, че се издирва бял Опел. Накрая на телефонната верига се оказал Ангел Ангелов с прякора Опела. Мърфи му обяснил случая, а Ангелов му обещал, че ще върне автомобила срещу 1300 германски марки.
Междувременно полицията също не стояла със скръстени ръце. По свои оперативни канали ченгетата научили, че Събев е станал жертва на добре отиграна постановка и че в дъното на цялата история стоят Панушев и Ангелов.
Полицаите извикали Събев и му разказали до какви сведения са се добрали. Униформените и собственикът на колата се разбрали да бележат парите за откупа, който трябвало да бъде предаден в района на автогарата в Стара Загора. Освен това решили също да се включат в театъра и да изиграят крадците.
В уречения ден Събев се престорил, че не може да си намери превоз, с който да отиде на мястото на срещата. Заради това помолил Панчо Панушев да го откара. Така и станало. Освен двамата в колата на бъдещия кмет се натоварили още двама души от обкръжението му, ей така, за респект.
На място вече ги чакал Ангел Ангелов, който показал къде е паркирана колата на Събев (тя се намирала на около 50 м от мястото на срещата). Събев дал на Опела 1100 дойче марки и 250 лева. После отишъл при автомобила си. Там изиграл поредната постановка - уж се опитал да запали колата, но нещо все не успявал. Накрая викнал Панчо Панушев да му помогне.
Последният се отзовал веднага. Той намерил жиците под волана и се опитал да даде накъсо, за да запали автомобила. Точно в този момент обаче изневиделица се появили ченгетата и щракнали белезниците около китките на Панушев. При обиск в него са намерени два капсул детонатора, огнепроводен шнур и... белязаните банкноти. Освен това полицаите са арестували Ангел Ангелов и един от придружителите. Другият успял да избяга и все още е в неизвестност.
В обвинителния акт е записано, че групата е искала да се облагодетелства с 1600 лв. от собственика на колата Тодор Събев след заплаха да извърши нещо против волята си.
Срещу тях е повдигнато обвинение в рекет (чл.143, ал.1 от Наказателния кодекс). През 2003 г. Районният съд в Хасково ги признава за виновни и тримата са осъдени на по три години затвор и глоба по 5000 лева. Пловдивският апелативен съд намалява наказанието на по две години условно с четири годишен изпитателен срок и глоба в размер на по 1000 лева.
Прокуратурата протестира това решение и делото се озовава във Върховния касационен съд, където на 28 май 2007 г. присъдите са потвърдени окончателно.
След като научава решението на върховните магистрати, Панчо Панушев си отдъхва и без никакви угризения на съвестта се впуска в кметската надпревара в с. Сталево. Куриозът в случая е, че според чл.4 от Закона за местните избори: Право да бъдат избирани за съветници и кметове имат български граждани, които нямат друго гражданство, имат избирателни права и са с адресна регистрация. Никъде в закона не се предвижда забрана за участие в надпреварата на кандидати, които имат криминално минало.
Явно вещ в законодателните пропуски, дни преди ВКС да потвърди присъдата му, Панчо Панушев си извадил свидетелство за съдимост, според което е чист като момина сълза. Същия този документ той е представил пред Общинската избирателна комисия (ОИК) в Димитровград при регистрацията си за участие в местния вот. Проблеми от страна на ОИК не е срещнал, защото свидетелствата за съдимост имат шестмесечен давностен срок.
Така на 4 ноември той печели изборите в село Сталево. Но опонентът му Димчо Сакалов извадил на бял свят престъпното му минало. Същевременно той сигнализирал и избирателната комисия.
Членовете на ОИК направили пълна проверка на случая и когато се убедили в правотата на жалбата на Сакалов, предприели единствената възможна стъпка - на 29 ноември те прекратили правомощията на Панчо Панушев като кмет на село Сталево. Общинската избирателна комисия се позовала на чл.42, ал.1, т.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който гласи: Пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.
Дни след като разбира, че няма да довърши мандата си, Панчо Панушев обжалва решението на ОИК пред Хасковския административен съд. В началото на декември около 120 души - негови съселяни - пък се събрали в селското читалище, за да изразят безрезервната си подкрепа в полза на Панушев. Пред тях кметът рекетьор заявил, че ако загуби делото, пак ще се кандидатира и пак ще спечели.
На 18 декември (вторник) ще се проведе заседание по делото в административния съд в Хасково. Тогава ще се реши ще го бъде ли или не Панушев като кмет на село Сталево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във