Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Семейства с престъпен бизнес в прицела на Кушлев

Две семейства - от Свищов и Горна Оряховица, ще останат без имуществото си, придобито по престъпен начин. В началото на май окръжните съдии във Велико Търново излязоха с решение да отнемат имущество за 140 хил. лв. на семейство Слави и Росица Славеви от Свищов. Искът за това бе внесен от комисията Кушлев, според която двамата съпрузи са натрупали богатството си от незаконен хазарт. Със съдебното решение на семейството ще бъдат отнети поземлен имот в района на село Шереметя, четири автомобила и още 133 463 лева. Първоначално искът на комисията Кушлев е бил за 188 132 лева. По време на процеса обаче са били представени няколко оценки и експертизи, благодарение на които размерът на първоначалния иск е намалял с почти 50 бона. Решението на ВТОС все още не е окончателно. Преди да влезе в сила, то може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново и във Върховния касационен съд.
Това е второто подобно решение по дело, образувано по иск на комисията Кушлев. Миналата година подобно дело имаше срещу друго семейство - Васил и Марийка Николови от Горна Оряховица. Комисията започна проверка след влизането в сила на присъда срещу Васил за извършване на телефонни измами. Образуваната на 21.11.2007 г. проверка установи, че за периода от началото на 1983 до края на 2007 г. семейството е декларирало приходи в размер на едва 71 минимални работни заплати, действителните разходи, които е извършило, са в размер на 2595 минимални работни заплати. Първоначално окръжните съдии отхвърлиха иска на комисията като незаконосъобразен. След протеста на прокуратурата обаче колегите им от апелативната инстанция постановиха да се отнемат в полза на държавата двете къщи на семейство Василеви в района на жп гарата, както и два леки автомобила и сумата от 14 448 лв., придобити от продажбата на друго движимо имущество.
Дело за незаконно придобито имущество върви срещу още едно семейство от Горна Оряховица, но по него все още се чака съдебното решение. Искът срещу Никола и Атанаска Николови е на обща стойност 410 710 лв. и включва две къщи с огромни дворни места в града, четириетажна жилищна сграда, офис от 32 кв. м, два леки автомобила, както и още 10 хил. лв., получени от продажбата на недвижим имот и три коли.
Едно от първите заведени дела в Окръжния съд във Велико Търново е срещу баща и син, отново обитатели на кв. Гарата в Горна Оряховица. Според официалната справка 47-годишният Злати Николаев е трайно безработен от петилетки. Или по-правилно е да се каже, че няма и ден официален трудов стаж, няма и трудова книжка. Не е подавал данъчни декларации. Няма и регистрирани на свое име фирми. Би трябвало този човек и семейството му едва да свързват двата края. Но това съвсем не е така. Семейството живее в скромна триетажна прогимназийка, оценена на 170 хил. лева. Непълнолетният син на Злати също има имущество за над 30 хил. лева. Ромът Злати твърди, че част от богатството си е получил по наследство, а останалото е спестил от направата на дървени пейки по селата. Справка в полицейските и съдебните регистри обаче показва, че през последните десетина години 47-годишният мъж е съден няколко пъти за различни измами. Комисията иска да отнемат триетажния палат на измамника, както и на два мотоциклета - Ямаха и Симсон.
През декември миналата година във великотърновския съд беше образувано дело и срещу още един телефонен измамник - съименник на известния моден ас Атанас Парушев. Той може да се раздели с имущество за 258 хил. лв., ако магистратите уважат иска на служителите на Кушлев.
В папките на Кушлев има още една двойка герои - баща и син, Янко и Марин Янкови от великотърновското село Присово. Обвинението срещу тях е, че са придобили богатството си от сводничество. Двамата държат паркинга за тирове в местността Дълга лъка край Велико Търново, който е предпочитан най-вече от минаващите турски тираджии. Бащата Янко вече е осъждан за склоняване към проституция на 18-годишно момиче. Синът Марин пък беше признат за виновен и осъден за това, че със свои съучастници е отвлякъл две жени край Севлиево. Похитените били откарани насила на същия паркинг и принуждавани да проституират.
В края на 2007 г. по искане на комисията Кушлев беше наложен запор на всички имоти на семейството: снек бар, платен паркинг, магазин и автосервиз, разположени в местността Дълга лъка край Велико Търново, както и фамилна къща с 1200 кв. м двор в село Долна Липница и четири автомобила на бащата и сина. Общият размер на иска срещу двамата е повече от 800 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във