Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Семинарът като инструмент на съдебната реформа

Представителите на съдебната власт у нас напоследък не могат да вдигнат глава от мероприятия. То не бяха конференции, съвещания, семинари, кръгли маси и какво ли още не. И тази седмица конферентните зали отново бяха заети от поредните форуми, на които се обсъждаше състоянието на правосъдната система в България.


Един от тях се с проведе във вторник (22 ноември) в курорта Цигов чарк, окупиран за целта от висши представители на съда и прокуратурата. Бяха поканени и медии, за да го отразят. Основната му цел бе да се обясни колко заблудени са за положението у нас експертите, които пишат критичните доклади в Брюксел. Европейските представители не били съвсем наясно каква е истинската картина. Разяснения каква е истината дадоха в изложенията си главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев.


Според съдебните началници към Европейската комисия (ЕК) се подавала погрешна информация, която предизвиквала несправедливи критики към съдебната власт. Брюксел трябвало да добие пълна представа за огромната свършена работа и затова бе обявено, че съдебната власт вече е предприела инициатива да беседва самостоятелно с европейските институции.


Очевидно и семинарът беше крачка в тази посока. Председателят на върховния съд заяви, че по делата, които Брюксел следи, осъдителните присъди вече преобладават. Никой обаче и до ден днешен не знае кои точно са тези дела. Като пример бяха дадени присъдите срещу братя Галеви, бизнесмена Христо Ковачки, бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина и бившия кмет на Велинград и депутат Фидел Беев. Но повечето от тези присъди не са окончателни. Включително и срещу енергийния бос Ковачки за укриване на данъци в големи размери - то тръгна тази седмица по същество на втора инстанция - Софийския апелативен съд (САС). Първата инстанция - Софийският градски съд, осъди бизнесмена на три години условно с пет години изпитателен срок. Присъдата бе протестирана и сега на следващата инстанция престои да бъдат разпитани свидетели, експерти, да се представят заключения от експертизи и прочие. Иначе казано - делото далеч не е приключило.


Според главния прокурор през годините се забелязва намаляване на оправдателните присъди и на върнатите за доразследване дела. В момента оправдателните присъди били едва около 5%, но не можело без тях, иначе ще заприличаме на фашистка държава. Ако човек въобще не следи как се развиват съдебните процеси в България, той може да остане с впечатлението, че по тези земи организираните престъпници вече са натикани до един в затвора и тук си живеем като в рай, заключи Велчев.


Държавното обвинение отново изнесе познатата статистика, според която в делата за организирана престъпност осъдителните присъди са над 93-94 на сто. Съдебната действителност обаче тази седмица, внесе някои корекции в обсъжданата тема за организираната престъпност и нейната наказуемост. В понеделник (21 ноември) за пореден път не можа да тръгне на втора инстанция делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на 7 млн. евро от САПАРД. На първа инстанция Людмил Стойков бе оправдан, а Николов и останалите от групата получиха между 6 и 10 години затвор. Отлагането продължава вече повече от половин година - кога поради отсъствие на адвокати, нередовно призоваване или болни подсъдими. Тази седмица делото бе отложено заради нередовно призоваване на един подсъдим - не го знаят къде е. Друг от групата пък бил в чужбина и не можел да се яви. Явно подсъдимите в процеса не са се притеснили особено, че са ги осъдили на първа инстанция. А това е едно от делата, с присъдите по което някои у нас се гордеят.


Прокуратурата си направи и самокритика, като призна, че не може да се похвали с напредък в делата за корупция, за разлика от казусите, свързани с дейността на организираните престъпни групи. Като илюстрация за това докъде се е стигнало в неравната битка срещу корупцията е делото срещу варненската съдийка Анелия Цветкова. Но и то бе отложено през седмицата на семинарите. Както знаем, Цветкова е подсъдима за това, че е поискала огромен подкуп, за да реши дело по определен начин. Тя бе показно арестувана през 2008 г. при акция на ДАНС, докато получаваше 30 000 белязани лева във варненско кафене. Парите й бяха връчени от Стефан Стефанов, който сега е и основен свидетел срещу нея. Делото тази седмица бе отсрочено заради искане на свидетелство за съдимост на този свидетел, което трябва да бъде издадено от Варненския районен съд. Защитата на Цветкова твърди, че той е осъждан, но не си е признал за всички присъди. Отново и отново бавене на процеса, който се точи от три години...


Друго скандално дело за подкуп по високите етажи на Темида, което завърши с мижава условна присъда, въпреки безспорните доказателства по него, бе процесът срещу прокурора от ВКП Ангел Дончев. Той пък се оказа масон.


Както се вижда, все нещо - или някой пречи в борбата срещу корупцията по високите етажи. И нищо чудно, че при това положение в Брюксел ни гледат със съмнение. А негативното отношение към българската правосъдна система едва ли ще се промени с повече разяснителна работа по семинари, вместо да се увеличат ефикасните действия в съдебните зали.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Експерти на Европейска комисия ще извършват проверка в окръжната прокуратура в Кюстендил във връзка с изготвянето на техническия доклад на Брюксел за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.


Прокуратурата в Кюстендил е сочена за едно от местата, където влиянието на т. нар. братя Галеви е най-голямо. По тази причина разследването срещу местните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бе изнесено основно от прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), а на първа инстанция двамата бяха оправдани по всички обвинения от Кюстендилския окръжен съд. Впоследствие Галев и Христов получиха осъдителни присъди съответно седем и пет години затвор за организиране на престъпна група за изнудване и рекет. Освен териториите на братя Галеви евроекспертите ще проверят друга част от правосъдната реформа на ГЕРБ, като проведат разговори с новите състави на спецсъдилищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във