Параграф22 Daily

§22 Анализи

Сенки от миналото в настоящето битие на бившите

ГДБОП души ексминистър Младен Маринов за връзки с мафията

Какво би доказала проверката на ГДБОП за миналото на бившия вътрешен министър Младен Маринов? Да беше разпоредена за година-две назад - да седнем, да помислим и да отгатнем. Тя обаче се отнася до време, което попада единствено в максималните срокове на абсолютната давност - 35 години за убийството на две или повече лица. С други думи - дори да бъде открито някакво доказателство за престъпното минало на Маринов, до наказателно преследване няма как да се стигне.

В средата на ноември Младен Маринов бе привикан на разпит в ГДБОП, след като Бойко Рашков съобщи на специален брифинг, че в миналото бивш вътрешен министър от кабинета на Бойко Борисов е контактувал със собствениците на охранителната фирма „Делта Гард” и е бил разследван за нерегламентирани връзки с криминално проявени.

За да докаже тази своя теза, Рашков разреши да бъде пуснат зaпиc, от който става ясно, че по вечерно време някакви хора излизат отнякъде, нещо си говорят, пушат цигари, после се качват по колите си и се разотиват.

Записът е от ноември 2005 г. и очевидно е правен с т. нар. оперативна камера - специално разузнавателно средство, използвано от специалните служби по време на външно наблюдение.

Без МВР да назовава кой кой е на кадрите, записът наля масло в огъня на Антикорупционния фонд, който ден-два по-рано разпространи информация, че през 2005 г. Младен Маринов - по онова време служител на Специализираното подразделение за охрана на обществения ред (СПООР) в СДВР - се е возил в кола, управлявана от единия собственик на скандалната охранителна фирма "Делта Гард" Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста.

С тях е пътувал още един служител на СПООР, за когото се твърди, че е другия собственик на "Делта гард" - Марин Русев. Година по-късно той е увoлнeн дисциплинарно oт МВР, защото е получавал втора заплата от oхрaнитeлнaта фирмa на Каратиста и е пoддържaл нeрeглaмeнтирaни кoнтaкти c лицa oт aктивния криминaлeн кoнтингeнт.

Зaпиcът e направен в курорта "Cлънчeв бряг". Малко, след като е "излязла от кадър", колата е била спряна от двама служители на МВР. Проверката е продължила няколко секунди, защото пасажерите размахали служебните си карти и "помолили" колегите си да ги пуснат.

Всички тези обстоятелства се съдържат в докладна записка, чиито автори засега остават неизвестни за широката публика. Най-вероятно става дума за разработка на тогавашната Дирекция "Инспекторат", която се занимаваше с мръсните тайни на служителите на министерството и първа научаваше кое ченге коя подземна групировка обслужва.

Димитър Спасов-Каратиста, свързван с "Делта гард", вече заяви на разпит в ГДБОП, че не помни нищо и въобще не познава Младен Маринов. "Какъв е този запис между мен и Младен Маринов от 2005 година? Нито го видях на този запис, нито Маргините, нито Митьо Очите. Кой ги кара да вадят тези неща? Аз ли съм контингентът? Очаквам тази седмица предизборно да изкарат, че съм виновен за атентата в Сарафово", бодряшки заяви Спасов.

Е, както е тръгнало - очевидно има кой да рови из вехтото "бельо" на Каратиста и съдружника му Марин Русев, има си и причини за това - обвинението срещу Димитър Спасов за самоуправство, осъществено със сила или заплаха, повдигнато от  Бургаската окръжна прокуратура, и дисциплинарното уволнение на другия собственик на "Делта гард" Русев от МВР през 2006 година. Все "неща", имащи пряка връзка с отнемането на лиценза на"Делта Гард" и доказващи, че връзките на МВР служителите и обитателите на подземния свят са си все така пълнокръвни.

По отношение на бившия МВР-шеф Маринов тези доказателства са косвени, но достатъчни да си направим "съответните изводи". Същото се отнася и до историята с джипа на бизнесмена Илия Златанов, отнет му със съдействието на "Делта гард" и странно как озовал се в ръцете на Младен Маринова щерка Силвия...

Сенките от тъмното минало и още по-потайното настояще, в които властва мутренският принцип "аз на тебе, ти на мене" спохождат не само личното битие на Маринов, но професионалното му "такова".

Той постъпва в СДВР през 1991 г. и е разпределен в Специализирания отряд "Борба с масови безредици" (СОБМБ). Печалният връх на това звено е изкачен на 14 януари 1994 г., когато в ж. к."Белите брези" спецбойци от БМБ разстрелват двама свои колеги от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) - Марин Чанев и Георги Георгиев-Индианеца.

Кървавият инцидент се разиграва пред апартамента на бившия МВР-шеф Иван Иванов и тогавашен съдружник на т. нар. кръстник на мафията Иво Карамански.

Баретите са разстреляни докато охраняват между Иван Иванов и висшите полицаи Ботьо Ботев и Григор Вълков, седнали да договарят гражданския мир след арестуването на Карамански няколко часа по-рано. 

Точно заради тази касапница, отряда за борба с масовите безредици е разформирован, а служителите му - пръснати къде ли не.

Що се отнася до стремглаво развиващата се кариера на бившия служител от СПООР Младен Маринов, тя се случва по време когато МВР и цялата държава бяха в ръцете на Бойко Борисов - някогашен главен секретар на ведомството и бивш премиер. В неговото житие-битие също се мяркат сенки от тъмното минало. Те вече са описани в прословутия "Швейцарски доклад" от 2005 година, въз основа на който две години по-късно бе написана онази скандална статия в авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли" (Congressional Quarterly или кратко CQ) за престъпното минало на Борисов.

Пет страници от този доклад бяха посветени на извършените по време на секретарстването му показни екзекуции на видни представители на подземието, дейни участници и паметливи свидетели на срастването на мафия и МВР, сред които и основателите на групировката СИК Милчо Бонев-Бай Миле, Стоил Славов-Телето...

Колко много сенки!

Facebook logo
Бъдете с нас и във