Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сензация: Тръгна дело срещу Пилето

Тази седмица в една от залите на Софийския градски съд (СГС) се случи нещо твърде необичайно за съдебната ни система - тръгна знаково дело.
На 5 октомври (понеделник) магистратите най-сетне започнаха да разпитват свидетели по един от най-скандалните процеси през последните пет години - този срещу т.нар. бизнесмен Николай Методиев - Пилето. Досега той буксуваше поради традиционните причини - болни адвокати, болни или отсъстващи подсъдими и процесуални нарушения.
В този процес столичният бохем (който стана по-известен от Брад Пит) и още 18 негови сподвижници са обвинени в контрабанда на китайско карго, извършена преди повече от шест години. Според обвинението през периода 2002-2003 г. Пилето със съдействието на 10 митничари и 8 шофьори на камиони е извършил нелегален трафик на стоки за над 3.5 млн. долара, които са пренасяни през ГКПП Кулата и Капитан Андреево.
От първите свидетелски показания пред съда се разбра, че бизнесменът е пренасял стоките с оловни пломби, които вече са били излезли от употреба. По силата на конвенция, влязла в сила от 1998 г., въпросните пломби са били забранени и на тяхно място е трябвало да се поставят автоматични. Това обясни Борислав Борисов, шеф на агенция Митнически режими. Според свидетелите използването на такива пломби било недопустимо и рисково. Освен това недопустимо било също в документите да се пише, че се пренасят стоки за масова употреба, без да е конкретизирано какви точно са те. Според адвокатите на Пилето и на другите подсъдими обаче използването на оловните пломби не било нередно. Прокурорът по делото Нелчо Неделчев обясни, че автоматичните пломби се разрушават при премахването им с клещи, докато другите можело да се свалят с клещи и да се използват отново. И т.н. в този дух.
Тази педантичност при разпита на свидетелите от страна на съда е похвална. Но можем да си представим колко ще се проточи процесът оттук нататък, при положение че досега бяха разпитани едва няколко души, а на опашката чакат още 120 свидетели.
Процесът стана пословичен с безбройните си отсрочки през изминалата една година заради липсата на някой от многобройните подсъдими или адвокати. Капакът бе сложен в началото на октомври миналата година, когато делото бе върнато на прокуратурата за доизкусуряване на обвинителния акт. Висшият съдебен съвет (ВСС) извърши проверка, от която стана ясно, че процесът е стопиран на два пъти само заради разминаване на две дати в обвинителния акт. В диспозитива била посочена една дата, а в съществената част - съвсем друга, което е недопустима процесуална грешка. Това доведе до суровото наказание на докладчика по делото съдия Димитрина Ангелова с обръщане на внимание.
Самият главен подсъдим Николай Методиев, както и повечето от колегите му се явяваха чинно на всички съдебни заседания досега. Изключение и до днес правят само двама от тях - Светослав Калчев и Данаил Цвеев, които духнаха зад граница и до днес няма и помен от тях, въпреки че са обявени за издирване. На всяко от заседанията Пилето отправяше молба към магистратите да му разрешат да пътува в чужбина. Най-сетне той осъществи своето желание и на 29 юни тази година съдът му разреши временно да напуска страната по бизнес дела, макар да бе заявил пред магистратите, че е безработен.
Това е третото дело срещу Ники Пилето. Досега той бе оправдан по обвинение за това, че на 19 юли 2003 г. пет ТИР-а на фирмата му се опитали да прекарат контрабандно китайски стоки през ГКПП-Кулата. Според прокуратурата товарът бил деклариран като строителни материали, за да се занижи митото му и така държавата била ощетена със 168 000 лева. Подсъдим по делото бе и бившият митнически служител Ангел Ангелов, който също бе оправдан. Прокурорът по делото поиска минимума от пет години затвор за Методиев и една година за Ангелов, но съдът реши, че липсват доказателства за контрабанда, организирана от Методиев в съучастие с Ангелов. По първото дело - за заплаха на полицай, Ники Пилето бе осъден да плати 700 лв. глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във