Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сертов пада от Галерия-та в ръцете на Велчев

Скандалното дело Галерия срещу някои журналисти е открито без законово основание, заяви председателят на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС Иван Костов след заседанието й в четвъртък (8 октомври).
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов не е посочил коя класифицирана информация, публикувана в пресата и в ИНТЕРНЕТ, е дала основание за откриване на делото Галерия. Затова всички последващи действия на агенцията не съответстват на закона. Това се казва в становище на парламентарната Комисия за контрол над ДАНС. Според текста му Сертов е извършил няколко конкретни нарушения: разпоредил е откриване на делото, без да има доказано посегателство върху националната сигурност, в хода на делото е разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършват нерегламентирани действия. Също без основание е поискал използване на СРС по отношение на Димитър и Мартин Златкови и на Недялко Йорданов, а не е предоставил на прокуратурата да извърши паралелната оперативна проверка, извършена от МВР по искане на председателя на ДАНС, по темата на делото Галерия.
В резултат на нарушенията служители на ДАНС, сред които Велин Хаджолов и други, нямащи отношения към проверката, са извършили нерегламентирани разпити и са взели писмени обяснения от Младен Мутафчийски, от Йоргос Пецас и Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск. Установено е, че ДАНС е събирала и обработвала информация за граждани, журналисти, политици, за фирми и медии, която няма отношение към проверката на Главна дирекция Вътрешна сигурност.
Парламентарната комисия препоръчва на сегашния председател на ДАНС Цветлин Йовчев да разпореди да бъде събрана декласифицираната информация по делото, да се заличат личните данни в нея и тя да бъде предоставена за ползване на заинтересованите лица и обществеността. Освен това Йовчев ще трябва да направи вътрешна проверка в агенцията дали има и други открити без законово основание разработки и да информира за тях парламентарния орган. Председателят на комисията Иван Костов прогнозира, че тази проверка няма да свърши скоро и Йовчев ще има доста работа.
Комисията ще сезира главния прокурор Борис Велчев за съдържащите се в становището й сигнали за нарушения на длъжностни лица в ДАНС, защото извършената преди това проверка на прокуратурата не е обхванала и преценила всички факти по делото.
Депутати предупредиха, че ще поискат Велин Хаджолов да бъде отстранен от длъжността Главен експерт на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Този пост му бе предложен от председателя й Яне Янев след като Хаджолов подаде оставка като ръководител на Отдела за специални акции (ОСА) в ДАНС, а бившият шеф на агенцията замина като консул в Солун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във