Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сезонът на трансферите

Когато вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов подхвърли в края на миналата седмица, че се провежда международна полицейска операция, за която ще съобщи подробности в следващите дни, оптимистите решиха, че е кръцнал пипалата на родния Октопод и в чужбина. Във вторник(23 февруари) Цветанов поднесе лекоразочароващата новина, че в акцията са задържани трима български измамници, източвали чужди сметки от банкомати в Германия. Рибите явно не са от едрите, но все пак е улов. Цветанов обаче, както се оказа, и не е мислил да се хвали с това, а добави нещо, което предизвика поредния ураганен вятър в съдебната система.
Дясната ръка на премиера представи готов механизъм за налагане на правосъдие чрез... заобикаляне на българския съд. По думите му МВР знаело за престъпната дейност на гастрольорите, но решило да не ги арестува в България, защото съдът ни щял да ги оправдае. Нашите ченгета просто дали информацията на немските си колеги, които закопчали триото на 20 февруари близо до Щутгарт. Цветанов изрази увереност, че немският съд ще ги дари бързо със справедливи присъди. Дори само това беше досатъчно, за да вдигне кръвното на нашите магистрати, но Цветанов не спря дотук.
В сряда(24 февруари) той предложи методът да се приложи в процесите срещу далеч по-едри риби - Марио Николов и Людмил Стойков. Цветанов се аргументира с факта, че у нас делата за източване на средства от САПАРД и за пране на пари срещу Николов, Стойков и групата им се точат четвърта година, а участвалите в схемата германски граждани отдавна изтърпяват присъдите си. Вицепремиерът поясни, че идеята е обсъждана сериозно в кабинета и дори е намерен правен механизъм делото за точене на пари, което е пред провал у нас, да бъде гледано от германски съд.
Същия ден преди срещата си с представителя на ОЛАФ Тиери Кретиен премиерът Бойко Борисов заяви в телевизионно изявление коментар, че ще си замълчи пред ОЛАФ за делото Николов - Стойков, но сложи рамо на вицето си със заключението, че по това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата. С което всъщност накара всички да мислят, че темата няма как да бъде избягната в разговорите с хората от службата за борба с измамите. Пък и дори Борисов да си е затраял, няма как Кретиен да не е отворил дума за процес срещу играчи от такъв ранг, който засега пряко дейността на ОЛАФ и който започна именно под нейния натиск.
Дружната атака, както можеше да се очаква, беше приета от магистратите като удар с камшик. Наблюдаващият обвинител по делото Николов - Стойков дори не си направи труда да съгласува позицията си с главния прокурор Борис Велчев и заяви светкавично, че идеята на вътрешния министър за трансфер на процесите е неосъществима. Според него престъплението по източване на средства от САПАРД е извършено в България и затова делото трябва да бъде гледано от българския съд. От думите му стана ясно, че между българската и германската прокуратури има уговорка за териториална подсъдност на делата, но тя е в съзвучие с наказателните закони на двете страни. Българите, които са извършили престъпления в Германия, да бъдат разследвани и съдени там, а онези, които са газили закона на наша територия - тук. Възможен е единствено трансфер на подсъдими, при условие че български престъпници са извършили престъпление на немска земя в съучастие с чужди граждани.
Часове по-късно и Софийският градски съд излезе със сърдито изявление, в което посочи, че е недопустимо две седмици преди изслушване на пледоариите по делото за пране на пари да се предрешава изходът му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда. В становището на столичните магистрати се казва категорично, че не съществува правен механизъм за предложения от Цветанов съдебен трансфер, а същността на онова, което иска изпълнителната власт, е отказ от националния суверенитет. В четвъртък(25 февруари) мълчаливият по правило председател на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев застана твърдо зад градските съдии и даде да се разбере, че търпението му се изчерпва.
Ще стисна зъби за последен път, за да спазя споразумението с изпълнителната власт да не се отправят взаимни нападки. Ще си послужа със спортната терминология, за да ме разберат - всеки бяга по своята писта. Няма държава, в която играчите едновременно следят за спазването на правилата и ги определят. Винаги има арбитър. В този смисъл съдът е арбитърът, а съдиите нямат повече търпение да слушат непрекъснати безпочвени и немотивирани обвинения. Аз призовавам институциите по-малко да говорят и повече да работят, както се стреми да прави българският съд. Войната срещу престъпността трябва да се води по правилата. Не може да има война между институциите на държавата. МВР-министърът е политик и говори като политик. Налице е разноговорене. Аз говоря като професионалист, в съда друг език няма, заяви Груев.
Борисов не остана длъжен: лично аз спазвам споразумението, но няма представител на европейска държава, който да не се интересува от тези дела. Гузен негонен бяга. Ако някой стиска зъби, това съм аз. Стискам зъби, но не затварям очи.
Междувременно още след първия отпор на магистратите Цветанов би отбой и настана пълна каша. Първата му крачка назад беше, че не бил разбран правилно. Не бил казал онова, което всъщност каза - че делото за източване на САПАРД ще се гледа в Германия, а че ще се търси тепърва друго по-старо престъпление, в което Николов и Стойков да са замесени на територията на Германия, за да бъдат поети от тамошния съд.
Който търси, намира, гласи една поговорка. Но пък друга твърди, че под вола теле няма, а трета - че изпуснеш ли питомното, дивото е трудно за хващане. Впрочем след идеите за внос на вещи лица, на съдии и за износ на цели процеси можем да посъветваме Цветанов да трансферира веднъж завинаги в чужбина кримиконтингента. Пък там да се оправят с него, както те си знаят!

Facebook logo
Бъдете с нас и във