Параграф22 Weekly

По румънски модел

"Сготвиха" ли окръжния прокурор на Плевен?

Иво Радев

Безпристрастни действия по закон или поръчка с кадрови цели? Този въпрос възниква по повод повдигнатото тази седмица обвинение срещу окръжния прокурор на Плевен Иво Радев. Той беше привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление срещу правосъдието - склоняване на колежка да определи по-ниско наказание лишаване от свобода на рецидивиста Ивайло Ячков.

Според акта на държавното обвинение престъплението е извършено в средата на юни миналата година. Прокурорът Снежана Георгиева изготвила и внесла в Плевенския окръжен съд предложение за групиране на наложени наказания "лишаване от свобода" на подсъдимия Ивайло Ячков. Като наблюдаващ прокурор по поредното дело срещу него Георгиева поискала от съда да увеличи с една втора определеното му най-тежко наказание. Наказателният кодекс дава такава възможност, когато наложените наказания са от един и същи вид.

Радев обаче започнал да убеждава Георгиева да не поддържа пред съда вече направеното от нея искане. Макар съдът може да  увеличи наказанието с една втора и служебно - такъв ход би означавал прокурорът да направи изричен отказ, което би породило съмнения в нейната безпристрастност. Тя обаче не се поддала на натиска и пуснала сигнал срещу административния си началник. На Радев е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3000 лв., а главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска от ВСС временното му отстраняване от длъжност.

Отсега е ясно, че ако не са приложени специални разузнавателни средства или няма други свидетелски показания, обвинението е обречено на провал. Подозренията са, че може да става въпрос за комбинация от разчистване на терена и демонстрация на "решителни" мерки срещу корупцията в стила на румънския опит. Разследването се провежда от реновираното този месец специализирано звено "Антикорупция", което остана под шапката на прокуратурата, вместо да бъде независима агенция.

Радев и Георгиева пък се недолюбват отдавна. Те бяха и съперници в конкурса за окръжен прокурор, който спечели Радев. Говори се, че след избора му тя избухнала с репликата: "Тази прокуратура никога няма да се оправи." А членът на ВСС Петър Стоянов я срязал с безпардонното: "Ами напусни!" В крайна сметка всички в системата са наясно, че подобен натиск от страна на административни ръководители, особено в прокуратурата, е масова практика. И всяка конкретна стъпка срещу нея ще роди подозрения в избирателност. Не само защото подобни прояви досега не са били наказвани, а и защото самото устройство на прокуратурата е йерархично и дава право на висшестоящия прокурор да дава указания на низшестоящия. 

Ден след повдигането на обвинението адвокатът на Радев Георг Спартански заяви пред медиите, че то е "резултат от недоволство на негов бивш конкурент за поста, който след това не попаднал и в екипа му". След избора на Иво Радев решението на ВСС  било обжалвано от двама от кандидатите, единият от които е Снежана Георгиева. Спартански добави, че именно тя е подала лично сигнала, а клиентът му е бил ръководител от българска страна на екипа, водещ разследването. Ставало въпрос за съвместна разработка с Бременската прокуратура срещу група лица от ромската фамилия Беркови, с обвинения за трафик на жени и пране на пари в Германия. Те се признали за виновни, а наказанията им у нас били наложени със споразумение. Ячков е с поредна ефективна присъда и я излежава в затвора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във