Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СГС обезглавен

Скандалите в Софийския градски съд (СГС) не стихват. Поредният е сензационното решение на Върховния административен съд (ВКС) тази седмица да бъде отменено назначението на Владимира Янева за шеф на СГС. Причината за анулирането на вота е, че кадровият орган - ВСС, е избрал съдийката с тайно, а не с явно гласуване, както изисквал законът.


Членовете на ВСС са избрали Янева с тайно гласуване два месеца след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт, които ги задължават да избират шефовете в системата само с явно гласуване.


За решението на административния състав са гласували съдиите Юлия Ковачева и Соня Янкулова, а третият му член - Иван Раденков, си е направил самоотвод. Той направил това веднага след произнасянето, без да даде никакви обяснения за несъгласието си. Засега съдиите по делото не коментират своето решение. Спорната шефка на градския съд Янева веднага обяви, че ще обжалва решението за отмяна на избора си пред петчленен състав. Това е последната инстанция, която трябва да определи дали тя ще остане на поста си, или не. Ако ВАС обяви окончателно, че изборът е незаконен, това би трябвало да доведе до анулиране на всички кадрови решения на ВСС, взети по този начин.


Самото тайно гласуване в съдебния съвет през май тази година беше скандално, тъй като на балотажа между Янева и нейната конкурентка за поста Величка Цанова четирима членове на ВСС обърнаха вота в полза на семейната приятелка на вътрешния министър Цветанов. Гласуването беше определено от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев като раздвоение на личността или като предварителен сценарий, защото на втория тур без никакви обяснения Янева получи подкрепа от хора, гласували на първия за Цанова.


Именно отпадналата Цанова атакува пред ВАС решението на кадровия орган, като в жалбата си настоява, че то е немотивирано и незаконно. Нейните претенции не са лишени от логика, защото кадровиците - незнайно по какви критерии, избраха за председател на съда човек с доста по-малък съдийски стаж от нейния.


Странният избор на Янева имаше ефекта на земетресение в съдебната власт. Той бе причина двама членове на Висшия съдебния съвет да подадат оставки. Магистрати масово се обявиха срещу кадровата политика на съвета. Назначението на Владимира Янева бе последвано от разкрития в пресата за нейни нарушения по делото срещу шефовете на Софийски имоти. Янева обаче бе оневинена от Комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата не сметна за необходимо да се занимава с казуса. ВСС все още не се е произнесъл и по образуваното дисциплинарно производство срещу нея за редица забавени дела. (След ревизия на Инспектората на ВСС се оказа, че шефката на съда е сред първенците в списъка на магистратите с просрочени дела.)


ВАС също се забави с решението си по казуса за анулирането на избора на Янева и това стана повод за слухове, че върху административните съдии е бил упражнен натиск от шефа на съда, което той отрече категорично. Сега остава да видим какво ще реши петчленният състав на Върховния съд, но каквото и да е, то отново обещава да бъде скандално. Така се развиват събитията в българския съдебен храм - от скандал на скандал.nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във