Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СГС: Повече въпроси, малко отговори

ВСС откри в работата на бившето ръководството на СГС "голям обем пропуски и недобри практики".

Законни ли са присъдите на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, ако съдебните заседатели в състава й наистина не са били избирани чрез жребий, както изисква Законът за съдебната власт? И могат ли осъдените да поискат отмяна на наказанията си или възобновяване на вече приключили дела, ако се окаже, че съдебните им заседатели не са били подбирани на случаен принцип?

Тези два въпроса са първите, които възникнаха след доклада от проверката на 12 членове на Висшия съдебен съвет в СГС. От който става ясно, че съдебните заседатели, участващи в съставите, председателствани от съдия Петя Крънчева, "не би могло да са определени на случаен принцип".

Това макар и прекомерно дипломатично изречение в доклада може да забърка голям проблем, защото съдебните заседатели са част от съдебните състави по делата, по които са се произнасяли. А има практика на Върховния касационен съд, според която нарушаването на случайния избор на съдия в състава е достатъчно сериозно основание за отмяна на вече наложени наказания. Така например в решение по наказателно дело от 7 май 2013 г. ВКС категорично заявява: "Порокът при избора на съдебния състав пряко влияе върху изискването за безпристрастен съд, като гаранция за справедлив процес по смисъла на чл. 6, т. 1 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. В този смисъл се е ориентирала и практиката на Европейския съд по правата на човека - становището на съда е, че е достатъчно безпристрастността на съда, който е трябвало да се произнесе по съществото на делото, да е изглеждала открита за съмнения, за да се счете, че чл.6, т. 1 от Конвенцията е бил нарушен. Включването в състава на проверявания съд на член съдия, който не е избран съобразно предписанията на закона и по-конкретно в нарушение на чл.7 и 9 от Закона за съдебната власт, е допуснато съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните по чл.348, ал. 3, т. 3 от НПК, тъй като делото е разгледано и решено от незаконен състав".

Дали ще се стигне до оспорване на присъди на този етап е трудно да се каже. Първо, защото формулировката в самия доклад е доста обтекаема, а освен това, ако действително е имало такова нарушение, то трябва да е посочено за всяко конкретно дело, във всеки конкретен случай и най-вече доказано по безспорен начин, поясняват юристи.

Докладът от проверката беше представен пред Висшия съдебен съвет в четвъртък (2 април). Констатациите: "В работата на ръководството на СГС има голям обем пропуски и недобри практики", обобщи членът на ВСС Галя Георгиева. Екипът на бившата вече председателка на СГС Владимира Янева е допуснал не само нарушения при случайното разпределяне на делата, но и на ред още правила - затова сега от ВСС дават 18 препоръки и настояват за промени. Стана ясно и че част от материалите от проверката вече са изпратени на председателя на ВКС Лозан Панов и на главния прокурор Сотир Цацаров. Какво точно се очаква да проверява по него държавното обвинение обаче така и не стана ясно.

Да припомним, че проверката на ВСС тръгна в края на миналата година, когато съдии и адвокати буквално се вдигнаха на бунт срещу тогавашното ръководство на СГС, оглавявано от Владимира Янева. Тогава десетки магистрати от СГС, СРС и и Апелативния съд в София написаха отворено писмо до ВСС, а после се явиха и лично пред него, за да разкажат за проблемите, които срещат в работата си - лоша организация в СГС, (не)случайното разпределение на делата и неравномерното натоварване на магистратите, оплакваха се от отношението на ръководството. Връх на всичко бе признанието на един адвокат, който в прав текст разказа как клиентите го питали дали познава Богдана Желявска, и ако каже не - отивали да си търсят други защитници.

В крайна сметка ВСС реши да започне проверка и изпрати там 12 от членовете на съвета. Междувременно обаче трусовете в СГС не спряха. А след скандала "Червей" Владимира Янева се принуди да оваканти поста на председател, а на нейно място като временно изпълняващ длъжността бе изпратен съдия Владимир Йорданов от ВКС, който пък веднага отне правомощията на заместниците й. Макар че трима от тях сами подадоха оставка от постовете си - Богдана Желявска, Иво Дачев и Николай Димов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във