Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СГС СЕ СМИЛИ НАД ВИНОВНИТЕ ЗА ФОНТАНА УБИЕЦ

В трепетно очакване най-сетне да захвърлят тогите слугите на Темида приключиха на 17 юли (вторник), още едно дело от значим обществен интерес. След като на 5 юли Софийският градски съд (СГС) осъди на седем години затвор Георги Пейков за убийството на таксиджията Емил Емилов, СГС предваканционно тегли калема и по делото за фонтана убиец на площад Славейков. Както е известно, на 3 май 2005 г. столичанинът Веселин Петров загина от токов удар, след като във фонтана протекло електричество с напрежение от 220 волта.
Състав на СГС с председател Лада Паунова призна за виновен единствено изпълнителния директор на пазари Теменуга Васил Каменов за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията (чл.123, ал.1 от НК). Според съдиите той не е осъществявал постоянен контрол на енергозареждането на фонтана и не е осигурил безопасността на минаващите в близост до него граждани.
Слугите на Темида посочиха, че Каменов е нарушил някои правила от Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места. Така например проектирането, изработването на фонтана и изборът на използваните материали и предпазни средства не са били съобразени с вида и стойността на електрическото напрежение и с условията на експлоатация (чл.47, ал.1).
Освен това при проектирането, строежа и експлоатацията на обекта не са спазени изискванията за устройството на електрическите уредби на фонтана и безопасността на труда при експлоатацията им, както и експлоатацията на енергопотребителите (чл.200 от въпросната наредба).
Обвинението предвижда лишаване от свобода до пет години, но присъдата на Каменов беше съобразена с чл.78а от НК, който за подобен род престъпления предвижда административно наказание. Така подсъдимият се размина само с глоба от 1000 лева. Съдия Лада Паунова му наложи и мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 лева.
Другите двама подсъдими по делото Симеон Кралев (управител на Крамкомплекс ООД - фирмата, построила фонтана убиец), и бившият управител на общински пазари район Средец Георги Зенгинов (разрешил пускането му в експлоатация) бяха признати за невинни. Съдът обаче им наложи различни мерки за неотклонение - на Кралев парична гаранция от 2000 лв., и подписка за Зенгинов.
След прочитането на присъдите прокурорът по делото Милко Момчев обяви, че със сигурност ще обжалва решението на съда, тъй като не е доволен от него. При пледоарията си той поиска две години затвор за Георги Зенгинов и три години условно с петгодишен изпитателен срок за Васил Каменов и Симеон Кралев.
Видимо разстроена от присъдата беше майката на загиналия Аделина Свещарова. Пред репортерите тя съобщи, че ще заведе ново дело срещу хора, които са попречили за справедливи присъди срещу тримата. Тя отказа да назове имената им, но недвусмислено даде знак кой ще бъде един от тях. Според нея обвинителният акт е изготвен под диктовката на Стефан Софиянски.
По-рано в процеса Аделина Свещарова беше конституирана и като граждански ищец, като искът й към тримата подсъдими възлизаше на 210 000 лева. По-късно обаче майката се отказа от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във