Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шах с пешка

Скандалът с уволнението на германския главен прокурор стана публичен хит в страната, смятана от повечето българи за евроеталон. Човекът беше изпратен набързо в пенсия, след като започна разследване за държавна измяна срещу журналисти, публикували в сайт секретни документи на контраразузнаването. От тях става ясно за плановете на службата да следи трафика в интернет и да анализира комуникацията във Фейсбук. Претекстът е обичайният - борба с тероризма.

Както може да се предположи, дебатът в Германия е за свободата на словото и нейните граници. След бомбите на "Уикилийкс" и Едуард Сноудън това е обяснимо. Балансът е деликатен, защото гражданите искат държавата да реагира на опасностите, но не и да задушава истината за начините, по които го прави. Дотук нещата са познати. 

По-интересно е друго. След като вижда, че става напечено, правосъдният министър порицава публично главния прокурор и иска от президента да го изпрати в ранна пенсия. Президентът го прави, а канцлерът Меркел бързо се разграничава, защото журналистите не мирясват. Те твърдят, че зад решението да ги разследват стоят още много хора, решили да се отърват, жертвайки пешка. Главният прокурор се оплаква от недопустима намеса в независимостта на съдебната система, но губи мача.  

Да пренесем хипотетично ситуацията у нас. Преписваме закони и правила от Германия, пъчим се на срещи с германски политици и магистрати, правим стотици семинари и обучения по германска линия, но модела си не даваме. Изпълнителната власт да уволни главния прокурор за някакво си разследване - Боже, опази, това ще е краят на българската демокрация. Затова главният прокурор у нас разследва каквото си иска, когато си иска и както си иска. Пак е пешка, но го играе цар, защото в продължение на седем години не може да бъде жертвана.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във