Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шамар за съда отвъд Океана

Ако в някой български вестник излезе критична статия за калпавото състояние на правораздаването ни, това няма да предизвика особен ефект - такива публикации излизат всеки ден, но никой от властта не им обръща внимание. Затова и сме го докарали до под крушата в борбата с корупцията и с другите видове престъпност.
Не така стоят нещата с критичните материали по наш адрес в чуждата преса, които всяват паника сред нашите управници - те действат стряскащо. Такъв случай има и тази седмица. В сряда (10 ноември) в авторитетния американски вестник Ню Йорк Таймс излезе материал, озаглавен Standoff in Bulgaria with organized crime.
Заглавието бе преведено почти навсякъде като Безизходица във войната с организираната престъпност в България. То обаче всъщност съдържа игра на думи. В английския на американците изразът Standoff with the police описва ситуация, при която престъпниците са се барикадирали и оказват въоръжен отпор на полицията. Смисълът на заглавието е, че властта у нас е поставена в положение да се отбранява срещу обсадилите я престъпници.
Иначе самата статия няма нищо ново за българския читател. За американския читател - може, но не и за българския. Авторите преразказват информации от нашите медии, показващи, най-общо казано, как в България едни залавят престъпниците, а други ги пускат.
Българският премиер Бойко Борисов е наречен за пореден път Батман, с каквото прозвище го величаят и френските медии. Припомня се, че когато плещестият Борисов дошъл на власт, той обещал да смачка организираната престъпност. Сега обаче обещанието му е подложено на изпитание от слабата съдебна система, която през ноември оправдала двама мъже, заподозрени, че са ръководели престъпна банда, и освободила трети мъж, обвиняван, че е криминален бос. Авторите на материала имат предвид Златомир Иванов-Баретата и братя Галеви. Баретата е описан като мъж над тридесетте, с множество татуировки. На дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов е отделено доста завидно място. Вероятно защото техният случай е наблюдаван от европейските власти, както е назована Европейската комисия, а премиерът ни публично го определил като тест за нацията.
Дупнишките бизнесмени са охарактеризирани като бивши полицаи, чиито имена са станали нарицателни и са родили новата българска дума „галевизация. Това според публикацията означава упражняване на въздействие върху политическите, общинските и съдебните институции от страна на престъпници. Обяснява се също, че братята са феодални господари в малкия град Дупница, където официално действат като съветници на кмета и държат разнообразни бизнеси в града в сферата на строителството, сметопочистването и т.н.
След като прочете тази статия, американският читател вече си е изградил представа за положението у нас, което вероятно му напомня за ситуацията в Америка по времето на Дивия запад и бандите на Джеси Джеймс. Тази представа се подхранва и от съобщения в наши вестници, цитирани в публикацията. Като например това, че банда е обявила награда от 400 хиляди евро за главата на премиера, заради което охраната на Бойко Борисов била усилена. Споменава се също, че тази новина се е появила няколко дни след оправдаването на мистър Галев и мистър Христов, обвинени като лидери на престъпна група за рекет и изнудване.
В статията тези случаи са цитирани като примери за снизходителното отношение към представителите на организираната престъпност от страна на държава, поела ангажимента да изкорени корупцията. В материала се отбелязва също, че отношенията между правителството и правосъдието са нажежени, тъй като не е осъден нито един от изтъкнатите заподозрени за организирана престъпна дейност.
Както вече казахме - нищо ново за нас. Но, кой знае защо държавното обвинение едва сега реши да реагира на оправдателната присъда за Галеви Брадърс от Дупница. След излизането на статията главният прокурор Борис Велчев реагира така, сякаш от Ню Йорк Таймс научава за нея. Той призна в четвъртък (11 ноември), че е притеснен от това, че прокуратурата търпи провали в шумните дела. Това, което се случва, ме кара да си мисля къде сме сбъркали и ние ли сме единствените, които сме сбъркали, коментира той пред журналисти. Главният прокурор заяви, че засега не иска да упреква никого. Той обаче каза (за първи път), че е възможно съдът да е допуснал грешка и че е неуместно да се правят изводи по произнасянето само на първата инстанция. Лошото е, че тези случаи с оправдаване на криминални босове още на първа инстанция станаха много...
Приятелският огън отвъд Океана съвпадна с критиките на германския разследващ журналист Юрген Рот. И той обвини съдебната система у нас заради оправдателната присъда на братя Галеви, както и за пускането под домашен арест на Златко Баретата. Според Рот ситуацията е достойна да бъде описана от Кафка. Това обаче не ни грее, ако че Кафка е модерен класик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във