Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шамарът ДАНС

За първи път от появата им у нас турските сериали, които събират пред екраните многомилионна аудитория, загубиха зрители. Измести се набиращият сила и популярност български розов сериал, в който главната героиня е раздирана от силни страсти и полярни чувства. Около нея се плетат интриги, тя е подвластна на емоциите си и се влюбва безпаметно ту в един, после в друг, а безбройните болезнени раздели съпътстват нейните бурни преживявания.
Героинята в нашенския топсериал, който ни поглъща напоследък, е младата и надарена Агенция за национална сигурност. А ДАНС-историята бие по рейтинг и Перла, и Брак с чужденец, и Мелодия на сърцето, и Пътища на съдбата. Да не забравим Изгубени години...
Размятането на справки и доклади, писани тайно връз бедрото на тази изтерзана от страсти и греховни помисли героиня, трайно навлезе в делника на зрителя, очакващ ги с нетърпение и трепет. И така се създаде една истинска ДАНС-мания.
След като станахме свидетели на скандала, разиграл се около противопоставящите се кръгове на Иван Драшков и Петко Сертов, все ръководители на агенцията, постепенно се изясни, че от раждането си до ден днешен тя всъщност се е занимавала повече с вътрешни интриги, отколкото с опазването на националната сигурност.
Ако ДАНС действително беше героиня в розов сериал, въпросът се решаваше много лесно - който не иска да гледа, превключва канала. В случая обаче това е невъзможно и ние, щем не щем, ставаме участници в драмата, изобилстваща с комични моменти, преминаващи през афект в трагедия.
Бедата е, че освен дето е зрителска маса, българското общество всъщност и бърка в джоба си и плаща, за да може героинята да живее розовия си живот (при това не само измислена на екрана) и да се превъплъщава в поредния скандал. Нека пресметнем: миналогодишният бюджет на ДАНС беше около 133 млн. лв., което означава, че всеки българин е отделил от собствения си бюджет по около 17 лева. За да може агенцията да работи по опазване на националната сигурност.
Вместо това продължаваме да броим докладите, изтичащи от ДАНС, от които става ясно, че там се занимават единствено с интриги. В броенето се включват и силните на деня - и премиерът Бойко Борисов, и прокурор №1 Борис Велчев, и кой ли не.
Поредният шамар за обществото, което плаща скъпата издръжка на скандалната агенция, изплющя в петък (30 октомври). По традиция отново от телевизионния екран. И този път го нанесе бивш служител на агенцията - сегашният консултант на партия Ред, законност и справедливост Рашко Зайков, ексшеф на Главна дирекция Контраразузнаване в ДАНС. Освен че потвърди съществуването на кръговете Драшков, и Сертов, той подметна лаконично за установени сериозни финансови нарушения, извършени от директор в агенцията. И в момента той е служител на ДАНС, върнат е там след назначението на новото ръководство. Мисля, че не е редно да казвам името, при положение че е действащ служител на агенцията, но в Комисията за контрол на ДАНС при г-н Иван Костов съм дал конкретни факти за тези изчезнали пари. Не става дума и само за пари, констатирани са и доста други нарушения в оперативната дейност на тази дирекция. Това е злоупотреба, говорим и за други нарушения, обяви консултантът на Яневата РЗС. Експертът потвърди, че става дума за изчезнали 30 000 лева. Информацията за присвояването обаче бледнее на фона на твърдението му, че в момента в агенцията работят шефове и група, които са финансово зависими от чуждестранни специални служби и икономически кръгове. Фактите за тази зависимост Зайков е предал в прокуратурата. Освен това е споделил наблюденията си и в парламентарната Комисия за контрол на ДАНС, ръководена от Иван Костов.
Става дума за доста пари, не за един човек, а за повече хора - това е шокиращото признание на Зайков. Който не вярва, нека да провери в ИНТЕРНЕТ, насочи той любознателните. Ако се върнем към сериалите - бузката на нашата героиня започва да аленее от шамара, а на всички нас ни се повдига от отврат.
Ще не ще, обвинител №1 пак трябва да включи пожарникарската сирена и да хукне да проверява истина ли е това твърдение, кои са шефовете къртици на чуждестранни служби, колко пари са взели и за какво точно. Ако, разбира се, вече не го е направил. Но съдейки по тишината около ръководството на ДАНС, по-скоро още не е.
А във виртуалното пространство действително се мяркат разни разписки - например за едни 200 000 евро, които според неизвестните ДАНС-хроникьори, публикували разписката, били взети от висшия служител на агенцията Веселин Марков под формата на дарение за автомобили и компютърни конфигурации. Парите са договорени на 28 август 2007 г., а подписът на разписката е от 1 ноември 2007 година.
В разпространената информация се говори и за сирийски генерали, и за визитата им в столицата през 2006 година. Зад официалните им разговори тук всъщност се криели интереси за възстановяване и контрол над канали за трафик на амфетамин, замесват се имена на висши служители от служби на вътрешното ведомство.
Доколко разпространената в ИНТЕРНЕТ информация с разписка е истина, е въпрос, който трябва да изяснят компетентните органи. Както напоследък ги наричат. Какъвто и да е резултатът от тази проверка, както и от проверката по твърденията на Рашко Зайков за нарушенията в ДАНС, която, надяваме се, ще предприеме прокуратурата, ясно е едно: в агенцията работят хора, които денем и нощем палят свещи и викат духа на Лаврентий Берия.
Категорично ясно е и друго: че е крайно време да спрем да плащаме за розови сериали и за спиритични пътувания из сенките на миналото. И парите, и сигурността са наши...

Facebook logo
Бъдете с нас и във