Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШАМПИОНИ

Всеки ден страната ни попада в челните места на някой списък. Шампиони сме по всичко.
Ето например миналата седмица излизащият в Париж американски вестник Интернешънъл хералд трибюн отбеляза, че по всички показатели България се смята за най-корумпираната страна в 27-членния Европейски съюз. Статията е илюстрирана със снимка на дебеловрати мъжаги с черни очила и кожени якета. Фотото е с давност от няколко години, но това е без значение за читателя в Европа. Явно нискочелите вратове и днес продължават да са лице на държавата ни в очите на Запада.
Тази седмица пък се наредихме на челно място в друга класация. Според доклада на международната организация Репортери без граници за 2008 г. България е на последно място в Европа и по свобода на словото. В световен план обаче не сме чак толкова зле. Там се нареждаме на престижното 59-о място, като далеч пред нас са такива люлки на цивилизацията като Намибия (23-о място), Тринидад и Тобаго и др.
В доклада се отбелязва, че по принцип в ЕС физически посегателства срещу журналисти са рядкост, но България е изключение в това отношение. Очевидно има пряка корелация между мутренския образ на България в съзнанието на Европа и позицията ни на опашкари по свобода на словото. Просто няма как да сме в челото по корупция и същевременно да има свобода на словото.
Междувременно в допитване сред чужденците, живеещи в България, мутрата се нареди на трето място като символ на страната ни след мартеницата и мъгливото утро. А нас, българите, вече даже не ни и питат. Какъв ти символ, направо си е действителност!

Facebook logo
Бъдете с нас и във