Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шампиони по корупция

Международната организация Трансперанси интернешънъл, базирана в Берлин, качи България на върха като най-корумпираната държава в Европейския съюз. Шампионският приз ни беше връчен тази седмица от световната неправителствена мрежа за осветляване на корупционни практики.


Новината почти съвпадна с избора на новия правосъден министър Диана Ковачева, която доскоро беше изпълнителен директор на българския клон на световната антикорупционна структура. Назначението й на този пост мина под сянката на тиражирани в медиите съмнения за непрозрачни конкурси на ръководената от нея Прозрачност без граници, когато е кандидатствала за европейски проекти.


Това е обидно, репутацията на фондацията е безупречна, репликира в четвъртък в телевизионно интервю новоизбраната министърка. Любопитно каква би била реакцията на берлинската централа, чиято работа е съсредоточена върху корупционни казуси, ако се заеме и с изнесените в публичното ни пространство съмнения. Но и без задълбаване в мъглявия случай с Прозрачност без граници, както и със скандалите около неконфликтните хонорари на депутата от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов и имотите на шефа на СОС Андрей Иванов, класацията на берлинската централа е обидна за всички нас.


От публикувания нов рейтинг на организацията става ясно, че отнемаме евротитлата от Гърция. Ако това е утеха, ние водим с минимална преднина останалите източноевропейци - Румъния, Словакия, Латвия, Чехия, Унгария, Литва, Полша, Словения, Естония.


Неизбежен е паралелът със световния лидер Сомалия, която отново е недостижима. Сомалийците са световни шампиони по корупция, но пък ние сме европейски. След тях са Ирак, Узбекистан, Афганистан, Северна Корея и Мианмар. След нас са Гърция и Италия. Нова Зеландия отнема първенството на Дания за най-ниско равнище на корупция, но пък скандинавците представят достойно ЕС с четирима участници в първата петица - след Дания най-малко корумпирани са Норвегия, Швеция и Финландия.


Ако в доклада на Трансперънси интернешънъл има нещо положително за България, то е, че в световната класация сме мръднали в правилната посока. От 73-и по корупция вече сме 86-и сред 182 страни в света. Изолираното разглеждане по този показател е обаче измамно. Разместванията в средата на таблицата едва ли могат да компенсират излагацията ни в нейния евросектор. Крайните изводи са два: че не ставаме за Европейския съюз и че нито големият компромис с приемането ни в него, нито неколкогодишният ни престой там са променили стандартите ни за почтеност. Другият извод е, че в резултат на еврочленството сме постигнали нищожен напредък в световен мащаб.


Наред с индексите и цифрите Трансперънси интернешънъл прави изводи. Единият е, че гневът срещу подкупността е една от основните причини за протестите по света. Даването на подкупи и неплащането на данъци пък са определени като ключови движещи сили на дълговата криза. За виновници са посочени публичните власти и правителствата, които не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп, или за подмолно вземане на решения. А протестите, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни.


Ние обаче не можем да се похвалим дори с протести срещу корупцията, вероятно заради всеобщата убеденост, че тя е неизкоренима. Изключение прави само рехавият летен протест пред Съдебната палата срещу корупцията в съдебната система, чиито резултати са нулеви.


Според доклада корупцията не само е причина за вълната от финансови беди, но и пречи за преодоляването им. В него директно се казва, че това явление вреди на усилията за справяне с дълговата криза в еврозоната , тъй като води до лошо управление на финансите, до липса на прозрачност и до лошо управление на обществените фондове.Това заключение на пръв поглед не се връзва с налаганата от нашите управници представа за България като остров на стабилността, защото ние сме си най-корумпирани в Европейския съюз, въпреки че бюджетният ни дефицит е далеч по-малък от този на Гърция и Италия. Но пък се връзва с всеобщата мизерия, отчайващата инфраструктура и категоричната убеденост на българина, че рушветът е единственият път към успеха.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


пренос на 4 стр.


nbsp;


Класацията на Трансперънси интернешънъл е обидна за нас и по друга причина. Тя е доказателство, че ръководството на държавата безцеремонно лъже гражданското общество по измъчващия ни въпрос за приема ни в Шенгенското пространство. Съвсем наскоро вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов се опита да замаже и очите на Пайви Расанен, министър на вътрешните работи на Финландия, с твърдението че бележим успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Интересно е каква ще е позицията на Финландия, една от най-малко корумпираните страни в ЕС, след огласяването на класацията на Трансперанси интернешънъл?


Не може да очакваме добра дума и от Холандия - най-заклетия ни противник за присъдиняването към Шенген. Корупционният ни рейтинг й дава още един коз, заседанието на Съвета на Европа на 9 декември тя да продължи да се опъва. Въпреки, че в сряда (30 ноември) Европейската комисия потвърди подкрепата си за компромисния вариант, който предвижда отменянето на граничните проверки на два етапа. Еврокомисар Оли Рен заяви в Европейския парламент, че компромисът в случая е практичен и политически умен ход.


Може да е умен политически ход с оглед на възможното бъдещо дисциплиниране на най-корумпираната страна в Европа. Но да пуснеш лидерът в класацията за корупция в поддържания си дом едва ли ще бъде практичен ход. Така че със сигурност ще останем да зимуваме сами на върха, в очакване на следващия сезон в шампионата по борба с корупцията. А дотогава - българи търпете и спестявайте за рушвети.


П 22


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във