Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ШАМШАЛА СРЕЩУ ТЕМИДА

Интересен завършек на месец октомври предвижда програмата на Районен съд - Кюстендил. Отсега магистрати и обикновени кюстендилци потриват ръце в очакване на шоуто, в което Шамшала ще се изправи срещу Темида в пореден двубой. Под дълбоко съдържателното прозвище всъщност се крие ранимата душа на социалнослабия бизнесмен Валери Ненов, прочут общински съветник и член на тукашната адвокатска колегия.
За края на октомври е назначено делото за хулиганство срещу видния кюстендилец, което беше образувано във връзка със скандалното му нахлуване в офиса на тукашната телевизия Колор по време на последните местни избори. По време на инвазията си войводата адвокат Ненов попиля намиращите се там репортери и оператори, заплашвайки ги с физическа разправа и смърт.
По този процес вече имаше заседание в началото на октомври, което протече в добре познатия шамшалски дух, проявен от обвиняемия Ненов. В началото на процеса съдия Миленкова установи, че подсъдимият се намира в залата, но е без адвокат. На въпрос къде все пак е защитникът му Валери Ненов отговори, че е социалнослаб, не може да си позволи лукса да плаща на адвокат и по тази причина желае да му бъде назначен служебен защитник.
Именно това изпълнено със социална болка признание на Шамшала принуди магистратката в черна тога да вземе отговорното решение да не даде ход на процеса и отложи гледането му за края на октомври. За тогава съдът разпореди да се изиска от Адвокатската колегия - Кюстендил, в която членува и самият подсъдим, да назначи служебен защитник на адв. Валери Ненов.
Освен това съдия Миленкова разпореди за следващото заседание Валери Ненов да представи пред магистратите бележка от социалните служби в областния град, че се води на отчет там.
Разиграващата се в залата комедия не остави равнодушни намиращите се в нея зрители. Този вече се самозабрави, как може да претендира, че е социалнослаб, като се вози с Мерцедес от най-новите модели и взима заплата като общински съветник. За първи път в България чувам да има социалнослаб адвокат, коментираха присъстващите в залата.
Кюстендилската актриса Йорданка Попмилачкова, която е една от набелязаните за разправа сътрудници на телевизия Колор, дълбоко впечатлена от изявлението на Ненов, предложи всички потърпевши да съберат по 50 лв., за да може Ненов да си наеме защитник, след като е беден, а и не може да се защитава сам, въпреки че има диплома за адвокат.
В близко бъдеще обаче безпаричният бизнесмен ще трябва да се прости с мястото си на общински съветник и с членството си в местната адвокатска колегия. Причината - издадената му присъда по другото дело, водено срещу него, за измама в особено големи размери. Сякаш в унисон с характерологичните особености на Шамшала това дело се проведе в същия ден и в същата зала, в която съдия Мая Миленкова отложи хулиганския процес срещу Ненов за края на октомври.
Присъдата срещу общинския съветник и лидер на ВМРО в Кюстендилско стана факт, след като две петилетки Районният съд и екзотичният войвода си играха на котка и мишка. Съдия Мая Миленкова от първоинстанционното съдилище обаче сложи край на играта, изправяйки кюстендилския адвокат Валери Ненов на скамейката като подсъдим по наказателно дело от общ характер №1512/07г. за измама в особено големи размери.
Две години и половина с петгодишен отложен срок на изтърпяване на наказанието постанови съдийката по едно от четирите дела водени срещу Ненов за измами. Процесът срещу шлифования шмекер предизвика огромен обществен интерес след четирите отлагания, предизвикани от безкрайните болежки на социалнослабия подсъдим Валери Ненов. От края на миналата година досега общинарят е изцерявал крехкото си здраве в различни столични болници, както сочат медицинските свидетелства, използвани за отлагане на делото и приложени в кориците на съдебното следствие.
Наказателното производство се води от районното обвинение в Кюстендил след жалба на 51-годишната пострадала Капка Конявска, която попаднала в Неновите капани малко след връщането си от дългогодишен гурбет в Либия.
Според обвинителния акт, на 11.08.2005 г. Валери Ненов, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у Конявска, че ще й върне дадените му от нея пари, без да е имал намерение да стори това, като привидно е гарантирал връщането им, сключвайки предварителен договор за продажба на недвижим имот - магазин - собственост на Осогово 95 ЕООД, представяйки се за негов пълномощник, без в действителност да е имал такова качество.
С тези си действия Ненов е причинил имотна вреда в размер на 42 500 лв., като същата е в особено големи размери, а престъплението е по чл.210, ал.1, т. 5 от НК, предвиждащ наказание до 5 години лишаване от свобода, пише в обвинителния акт на кюстендилските районни прокурори.
След произнасянето на присъдата пострадалата Конявска обобщи мнението на всички кюстендилци по случая: Знам, че това не е нищо особено, а и присъдата е такава на първа инстанция, но имам едно успокоение, че нещата в България се променят, към по-добро. Както ми обясни адвокатът ми, през тези две години и половина Ненов трябва да ми върне парите, ако не иска да влезе в затвора. Направи впечатление, че по време на делото Ненов постоянно повтаряше, че парите ми му били дадени назаем, а не за продаден магазин, каквото показват документите, представени пред съда, каза още Конявска.
Остава да видим какво мисли по въпроса и втората съдебна инстанция. Ако издадената от районния съд присъда все пак най-накрая влезе в сила, ясно е, че войводата Валери Ненов трябва да освободи мястото си на общински съветник. Представителят на тукашната адвокатска колегия Ненов ще трябва да се раздели и с членството си в тази представителна организация, тъй като и двете структури изискват чисто съдебно минало, обясниха юристи. Това е първият член на Кюстендилската адвокатска колегия, който не само сяда на подсъдимата скамейка, но и има произнесена присъда, коментират още те. Дали съдебният двубой в края на октомври ще донесе и второ наказание за адвоката с дълбоко съдържателното прозвище Шамшала?

Facebook logo
Бъдете с нас и във